Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Fehér bottal a feltúrt városban

A győri útfelbontások során az esetek mintegy felénél talál valamilyen szabálytalanságot a kivitelezők munkájában a közterület-felügyelet. Ma, a fehér bot napján gondoljunk arra, hogyan élik meg mindezt a vakok és gyengénlátók.
A vakok és gyengénlátók szövetségének megyei elnöke beleesett egy hatvan-hetven centiméteres gödörbe. Zilahi György szerint ez a napokban, a Verseny utcában történt, s szerencsére épp bőrrel megúszta a balesetet. Az elnök „alig látó", vagyis a vakokkal ellentétben van látásmaradványa, ugyanakkor a forgalombiztonsági előírások megszegése őt is veszélybe sodorhatja.

Zilahi György a történetet csak azután mesélte el, hogy saját tapasztalatainkkal megkerestük, de hangsúlyozta: a szervezet jó kapcsolatban áll a várossal, s ha akadnak is problémák – nevezzük mondjuk gödörnek –, mindig kész a baráti együttműködésre. Nem is tett panaszt.

Az útfelbontás körül húzott, többnyire sárga műanyag szalag kizárja a balesetveszélyt, azt botjával vagy kezével minden vak és gyengén látó gyalogos észleli – véli Zilahi György. Sőt, még a vakvezető kutyát is úgy képzik ki a gyakorlóterepen, hogy ezt a jelzést felismerje és kikerülje a gödröt. Láthatjuk tehát, hogy ami a látó embernek csak kellemetlenséget okoz, az másvalakinek a testi épségét sodorhatja veszélybe és akkor még nem is szóltunk a vakokat ért rendszeres kellemetlenségekről, a kisebb-nagyobb úthibákról vagy a hibás járdaszegélyről, amely a fehér bottal járó gyalogos biztonságos tájékozódását teljesen lehetetlenné teheti. Zilahi György hozzátette: tudomása szerint mindeddig nem történt baleset, s információink szerint a kórházba sem vittek be olyan sérültet, aki megsínylette volna a mostani útfelbontásokat.

Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős munkatársa szerint a szervezet minden kivitelezőnek írásban jelzi a jogszabályban előírt forgalomtechnikai és biztonsági előírásokat, amelyek közül az egyik a munkálatok során keletkezett gödrök elkerítése. Mint elmondta: a vakok és gyengénlátók szövetségétől nem érkezett panasz, de munkatársai, valamint a közterület-felügyelet ellenőrei rendszeresen figyelik a szinte mindenütt feltúrt belvárost. Tóth Péter úgy számol: tíz esetből kettőnél-háromnál tapasztalják azt, hogy a megfelelő elkerítés hiányzik mondjuk egy-egy kábellerakásnál. Ilyenkor vagy azonnal figyelmeztetik a kivitelezőt, vagy a legközelebbi hatósághoz, a közterület-felügyelethez fordulnak.

A győri közterület-felügyelet vezetője szerint valamiféle forgalombiztonsági szabálytalanságot az esetek felénél tapasztalnak a munkatársak. Gyakori hiányosságot jelent például, hogy a bejáratokhoz vezető rámpákat nem helyezik ki. Cseh Ferenc elmondta: legtöbbször elégséges a helyszínen felhívni a kivitelező figyelmét a hiányosságra, de a folyamatos szabályszegés tízezer forintos helyszíni bírságot is vonhat maga után. Ilyesmire legutóbb a múlt héten került sor, de ennek pontos okát és helyét az adatvédelmi előírásokra hivatkozva Cseh Ferenc nem kívánta nyilvánosságra hozni. A Kisalföld munkatársa a Bajcsy-Zsilinszky úton találkozott elkerítetlen gödörrel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak az áram villámgyors

A nagy útbontások éve: Győr idei esztendejére lehet, hogy ez lesz a legjellemzőbb kifejezés. És a… Tovább olvasom