Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Fegyverek a körözött tárgyak listáján

Győr-Moson-Sopron - Tizenhatezer tétel szerepel a rendőrség megyei tárgykörözési listáján, köztük vízi járművek, fegyverek. Kevesen tudják, hogy míg a keresett emberek fotói nyilvánosak, arról, hogy egy tárgy szerepel-e bűnügyben, csak kérvény és csekkbefizetés után tájékozódhatunk. Nem is élnek vele sokan...
Meghaladja az egymilliót azoknak a tárgyaknak a száma, amelyeket hazánkban köröz a rendőrség. Megyénkbe ebből viszonylag kevés, nagyjából 16 ezer jut. A listára – hivatalos nevén a Körözési Információs Rendszerbe – többnyire büntetőeljárásban szereplő, egyedi azonosítóval vagy ismertetőjellel rendelkező tétel kerülhet.

– A tárgyak java kisebb műszaki cikk (tévé, lejátszó, kamera, fényképezőgép), nagyjából nyolcezer a számuk – kezdte a sort a Kisalföld kérésére Károlyi Zoltán alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya életvédelmi felderítő alosztályának vezetője, aki eddig 14 évet töltött tárgyak, emberek keresésével, jelenleg pedig a megye körözési munkáját is irányítja, mondhatni a téma szaktekintélye az országban.

Hasonlóan magas, mintegy hétezer a keresett okmány, a közúti jármű (autó, motor, kerékpár) 788, a rendszám 625.

– Érdekességek is szerepelnek a listán, így akad néhány vízi jármű és 27 fegyver is. Utóbbiból 11 vadászfegyver, a többi maroklőfegyver, légpuska és gázriasztó. S ha már itt tartunk: a rendőrség büntetőeljáráson kívül, igazgatásrendészeti eljárás keretében elveszett fegyvereket és okmányokat is körözhet.

A tárgyak többségének bűnügy során – betörés, lopás – veszett nyoma, de szép számmal akad olyan is, amelyet a tulajdonosa veszített el.

Miután a tárgyak nem beszélnek s nem bujkálnak, jóval nehezebb a nyomukra akadni, mint a körözött bűnözőknek. A rendőrség mindent megtesz a kézre kerítésükért, nyomoz utánuk, gyakrabban ellenőrzi az ismert orgazdákat és kapcsolatba lép azokkal az értékesítőhelyekkel, ahol vételre kínálhatják fel a lopott holmit.

Károlyi Zoltán alezredes profi a körözés terén. A monitoron egy 1999 óta keresett gépkocsi, amelyet pár hónapja találtak meg. „Megtépázva
Károlyi Zoltán alezredes profi a körözés terén. A monitoron egy 1999 óta keresett gépkocsi, amelyet pár hónapja találtak meg. „Megtépázva

Nyomravezetői díjat elvileg ki lehetne írni tárgyakra is, erre azonban az alezredes szerint még nem volt példa. Arra viszont igen, hogy egy keresett tárgy segítségével sikerült fényt deríteni a tettesre, s rábizonyítani a bűntényt, s ezzel a pénz máris megillette a bejelentőt.

A körözött tárgyak listája egyre bővül, le csak ritkán kerül róla valami. A legnagyobb eséllyel a gépkocsikat találják meg, leginkább már csak darabokban. Az is előfordult, hogy egy keresett tárgy vezette el a nyomozókat egy orgazdához, akinél műhelynyi körözött holmit találtak. Sok tárgy pedig azért került le a listáról, mert az évek során elévült a bűncselekmény, amelyben eltűntek.

De vajon mennyi tárgy, például műszaki áru van, amely rá sem kerülhet, mert a tulajdonosa – s valljuk be, sokan teszünk így – a jótállás lejártával kidobja a garancialevelet rajta az azonosítóval, gyári vagy sorozatszámmal, amely nélkülözhetetlen a körözés kiadásához, megtalálás esetén pedig az azonosításhoz?

De vissza az egymilliós listához: míg a körözött emberek fotóit – ha azt az elrendelő szerv nem tiltotta meg – a rendőrség honlapján nyilvánosságra lehet hozni – egyes esetekben ez kötelező is –, a tárgyakról nincs hasonló rendelkezés, noha nem tiltaná semmi. Mégis kérhet bárki információt egy-egy tárgyról, méghozzá úgy, hogy kérvényt nyújt be a városi rendőrkapitányságnak (indokolva azt is, hogy milyen okból teszi), ahol, ha bemutatja a 970 forint befizetéséről szóló csekket, tájékoztatják arról, szerepel-e a nyilvántartásban. Ez a procedúra sokakat elriaszt, évente ha tízen kérnek adatot Győrben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leépítésekkel válaszol a beszállító

Győr-Moson-Sopron - A megyénkben működő autóipari beszállítókat is elérte a gazdasági válság első… Tovább olvasom