Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Fegyőrből akár rab is lehet

Nem tartja bűnösnek magát az a fegyőr, akit azzal vádolnak, hogy halált okozó sérüléseket okozott egy rabnak a kaposvári börtönben. H. László volt őrmesternek még nyolc kollégája áll a katonai bíróság előtt, van, akit kötelességszegéssel, van, akit bántalmazással vádol az ügyész.

H. László saját bevallása szerint akkor húsz kilóval volt könnyebb, amikor a vád szerint rátaposott egy rab mellkasára. Most 140 kiló, számoljunk hát utána. A volt BV-őrmester egészen másképp emlékszik az eseményekre, mint ahogy az a vádiratban áll, s másképp, mint ahogy több tanú emlékeiben is rögzült.

H. Jánost lőfegyverrel visszaélés miatt állították elő Siófokon, innen a Somogy megyei kapitányságra került, s már ekkor is voltak sérülések a fején.

Azt mondta: elesett a zárkában, s utána a kaposvári börtönben is tagadta, hogy akár a rendőri intézkedés során tett volna szert sérüléseire. Beutalták a tököli rabkórházba, ahová három nappal később kellett volna átszállítani. Akkor azonban erre már nem volt lehetőség.

A cukorbeteg férfi a 28. számú, kétszemélyes egészségügyi zárkába került, s gondoskodtak arról, hogy zárkatársa is legyen. A férfi éjszaka kiabált, kanállal kaparta az ajtót, de ezzel senki nem törődött, pedig sejthető volt, hogy zavart viselkedésében közrejátszik az alkoholelvonás, a magas vércukorszint s a korábbi fejsérülés.

Segítség – vagy legalább rendre utasítás – helyett azonban az lett a vége a vád szerint, hogy az egyik fegyőr, H. Henrik ráuszította a szolgálati kutyát, amin szájkosár volt ugyan, de a sértettet így is a földre küldte, s megsebesítette fejcsapásaival. Ezt két szolgálatban lévő őr is látta, helyesebben: senki nem látott semmit.

A "megrendszabályozás" azonban még csak ekkor kezdődött a problémás rabnál: még aznap kapott a fültájékra egy jó nagy pofont egyiküktől, miután a zárkatárs figyelmeztette az őrt: a zavart H. János egy székkel a kezében várja az ő bejövetelét.

Ezután fél hatkor lépett szolgálatba a nagy port kavart ügy elsőrendű vádlottja, H. László, aki a vád szerint nem is várta meg a provokációt. A vád szerint miután megtudta, hogy H. Jánossal szemben intézkedni kellett, az esti létszámellenőrzéskor ráüvöltött a rabra: álljon fel.

A sértett késlekedve ugyan, de megtette, de máris a földön kötött ki. Ezután a körletfelügyelő a mellkasára lépett a lábával, s így üvöltötte: álljon fel, ha tud. Közben pedig fejére is, állára is nagy öklösöket adott, s ezekhez a pofonokhoz egy igen megtermett férfit képzeljünk el.

Vádlottak meghallgatásával kezdődött a nagy port kavart börtönper. Kilenc vádlott áll a katonai tanács előtt. Fotó: Krizsán Csaba
Vádlottak meghallgatásával kezdődött a nagy port kavart börtönper. Kilenc vádlott áll a katonai tanács előtt. Fotó: Krizsán Csaba


Reggel az ébresztéskor számos kötelezettségszegés történt a vádirat szerint, míg végül eljuthattak odáig az események, hogy az egyesek szerint hörgő, magatehetetlenül fekvő és felébreszthetetlen H. Jánost kórházba szállították, ahol koponyaműtéten esett át. A sértett február 13-án meghalt.

Hétfőn vádlottakat hallgattak ki a katonai bíróságon, dr. Szabó Krisztián százados tanácsa egész héten tárgyalja az ügyet és valószínű, hogy aztán tavaszig, nyárig is elhúzódnak a tárgyalások.

H. László vétlennek vallja magát, szerinte nem bántott senkit és másnap, a szolgálat átadásakor megfelelően járt el, amikor jelentette a biztonsági tisztnek: egy fogvatartott nem kelt fel az ágyból.

Ebben a körben igen sok kérdés hangzott el: vajon meddig terjed a fegyőr felelőssége, amikor kezdi vagy éppen végzi a szolgálatot. Ami a bántalmazást illeti: H. szerint nem lehet egyszerre taposni és ütni, elképzelhetőnek tartja, hogy a csattanásokat halló fültanút az ajtó csapódása, a retesz vagy más tévesztette meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri rakpart helyett a Budai úti és a Petőfi híd alatti parkolót lehet használni

Május 19-től már csak pár hétig és limitáltan használhatják a győri autósok a Móricz Zsigmond rakpart ingyenes parkolóit. Sokakat ért váratlanul a változás. A Budai úti parkoló közben szinte üres. Tovább olvasom