Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Fegyelmi helyett büntetőjogi ügy

Győr - Ha bebizonyosodik, hogy az orvos alkoholt fogyasztott munkaidőben, az nem büntetőügy, hanem csak etikai kérdés? S ha más tesz hasonlót? Az olvasóktól érkezett kérdések majd mindegyike innen indult vagy ide tért vissza. A háttérben a Petz-kórházban történt két haláleset és az ittasság gyanújába keveredett ügyeletes orvos áll.
Olvasóink kérdezik: Nem munkaköri hanyagság, ha valaki munkaidőben iszik?

A Győri Rendőrkapitányságról csütörtkön a megyei főkapitányságra került a Petz-kórház ügye, amely azért kavart nagy port, mert egy orvos keveredett ittasság gyanújába, miközben ügyeleti idejét töltötte, s két beteg elhunyt.

Az olvasók eközben sorra kérdezték tőlünk, hogyan lehetséges, hogy ha egy orvosról bebizonyosodik, hogy munkaidőben valóban alkoholt ivott, „csak" etikai, s nem büntetőjogi kérdés? Munkajogi szakértőt kértünk fel válaszra, de előbb a legfontosabb tények.

Az igazságügyi orvos szakértői boncolás az első esetben (Keresztes Tibornénál) kizárta az orvosi mulasztást, s a második esetben (Kovács Károlynál) bekövetkezett halálnál is azt a következtetést vonta le a patológiai vizsgálat, hogy a szívmegállás végzetes volt. Büntetőjogi felelősséget csak akkor lehet megállapítani, ha a halál beállta és az orvos esetleges ittassága között kimutatható az ok-okozati összefüggés. Jelenleg egyik sem bizonyított, a rendőrség közigazgatási eljárásban vizsgálja ezt a kérdést is.

„Az nem munkaköri hanyagság, ha valaki munkaidőben iszik? Egy targoncást biztosan kirúgnának ezért." Ez a kérdés is felmerült olvasóinkban; a munkajogász válasza az volt, hogy igen, felelősségre vonható a munkavállaló ezért, de mivel jelen esetben még nem bizonyítható az orvos esetében, hogy állítólagos ittasságának köze volt a két beteg halálához, így legfeljebb belső fegyelmi (etikai) ügyről lehet szó.

Mivel önkormányzati fenntartású intézmény a munkaadó, így közalkalmazotti jogviszonyban dolgoznak az orvosok, akik ellen lehet fegyelmi eljárást indítani. Az eljárás vége a megrovástól egészen az elbocsátásig terjedhet, a kórház főigazgatója pedig – ezt meg is írtuk – éppen azért indított belső vizsgálatot, hogy az választ adjon arra: elindítsák-e a fegyelmi eljárást az ügyeletes ellen.

Olvasóink írták

  • 1. pilu 2008. június 20. 11:05
    „Az én véleményem az hogy egyik munkahelyen és munkakörben se lehet alkoholtfogyasztani.Itt nem az a kérdés hogy miért halt meg a két beteg hanem az hogy miért ivott az orvos munka közben.Szerencsétlen hozzátartozoknak öszinte részvétem.Az egyik rokonom azon az osztályon fekszik most.Nem is tudom hogy mit tennék ha ö halt volna meg ott amikor az orvos részeg.Felesküdött ara hogy emberéleteket fog védeni ehhez képest alkoholt fogyaszt a korházban ügyeleti idejében ez szomorú.Remélem elbocsáltják ezt az embert az ilyen ne menjen orvosnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórházi véradók százaira lehet számítani

Győr - Az egészségügyi véradó napon több mint 140 kórházi dolgozó adott vért. Kevesen tudják, de ha… Tovább olvasom