Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

FBI-kiképzés stressz ellen

Győr - Az FBI budapesti iskolájának oktatói tartottak kiképzést hétfőn győri és szlovákiai rendőröknek, a váratlan helyzetekben való reagálást gyakorolták.
A szituáció megegyezett a január 18-án Téten történt lövöldözéssel, csak ólom helyett élelmiszerfesték volt a lövedékben.

A pszichológusok állítják, hogy 120-as pulzusig biztosan ura akaratának az ember. Afelett egyre inkább kezdi elveszíteni kontrollját, gyengül a látása, hallása. A rendőrök ezért gyakorolnak olyan szituációkat, amelyekben a biztosan erős szívverés gátolhatja őket döntésükben.

Ártalmatlanítva: Az FBI budapesti iskolájának oktatói éles helyzetet gyakoroltattak a magyar–szlovák járőrpárosokkal. Fotó: Krizsán Csaba

Ilyen kiképzést tartottak az FBI budapesti iskolájának oktatói – pszichológus és kommandósok – tegnap Győrben tizenkét rendőrnek. Közülük hatan a városi kapitányság határrendészeti osztályának munkatársai, hatan pedig szlovákiai kollégáik. Velük teljesítenek közös járőrszolgálatot, így a kiképzés javítja az együtt gondolkodást váratlan helyzetekben.

Győr rendőrkapitánya, Horváth Csaba alezredes elmondta, a január 18-án Téten történtek – amikor életveszélyesen megsebesítette az egyik járőrt a lövöldöző férfi – szolgáltak alapul a tegnapi kiképzésnek. -
Az oktatók irányításával a járőr kiküldésétől kezdve imitálták a kollégák a folyamatot, egészen addig, amíg a házban tartózkodó, rájuk lövő férfit ártalmatlanították.

Ártalmatlanítva: Az FBI budapesti iskolájának oktatói éles helyzetet gyakoroltattak a magyar–szlovák járőrpárosokkal. Fotó: Krizsán Csaba

– A különbség annyi volt, hogy a lőszerben csökkentett mennyiségű lőpor, s az ólom helyett élelmiszerfestéket tartalmazó golyócska volt – magyarázta Horváth Csaba. Az alezredes elmondta még, hogy az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Nemzetközi Oktatási Központ lélektani házában folynak a képzések, elsősorban a külföldi szolgálatba induló rendőrök gyakorolnak ott. A helyszínen is folytatnak kiképzést a központ szakemberei, így került sor a győri gyakorlásra.

– Mosonmagyaróváron már átestek a kiképzésen a kollégák, magam kettőn is részt vettem Budapesten. A győri kapitányság rendőreire is rövidesen sor kerül. A mai gyakorlás költségeit az önkormányzat biztosította – tudtuk meg Horváth alezredestől.

Ártalmatlanítva: Az FBI budapesti iskolájának oktatói éles helyzetet gyakoroltattak a magyar–szlovák járőrpárosokkal. Fotó: Krizsán Csaba

A gyakorláson részt vevők minden lépését, mozdulatát kamerákkal figyelték, s rögzítették. Felvették a hangokat is, így azokat a képekkel együtt visszajátszva a pszichológus kiértékelhette az akciót.

Olvasóink írták

 • 8. starsky 2008. február 15. 10:29
  „Szaki! Nem zsíros, hanem rosszul esik rá a fény. Azt viszont nem vetted észre hogyan fogja a tárat a 6, 7 képeken? Ritka az ilyen. Biztos rutinos fegyverforgató rendőr...”
 • 7. matriné 2008. február 14. 16:39
  „Nagyon helyes "kopasz" Jó látod a helyzetet! Ahhoz,hogy itt az FBI tapasztalat és rendszer legyen ahhoz vezetőségek cseréjének a sorozata kell! Itt métg mindíg az elvtársi parancs uralom és a kivételezés van, nem valódi bűnüldözés!”
 • 6. kopasz 2008. február 14. 06:48
  „matriné !--A a szervezett bűnözők kiszámíthatóbbak a pszihopatáknál, pontosabban aki rájuk dolgozik az tisztában van a felállással.A nehéz fiúk mellett élesítve van egy ügyvéd aki kimossa őket a szarból, felesleges nekikrendőrökre lövöldözni ,mert két naponn belül úgy is kijönnek és pofánröhögnek.Ezért csak az idióták lövöldöznek eygyenlőre, de ha a kedves vezetőink és politikusaink, jogászaink ilyen lazán kezelik azt a helyzetet hamar Chicago lesz magyarországonn. Bizony kelleni fog aZ FBI. tapasztalata.”
 • 5. hotshottom 2008. február 12. 23:19
  „Hogy lenne az az FBI. FBI nem mukodhet az amerikai hatarokon kivul. Ez a CIA ugynoksege.”
 • 4. Horváth Mónika 2008. február 12. 20:26
  „Azért az sem árt, ha mindenkinek jut golyóálló mellény, és időben meg is kapják, nem akció közben viszik az utánpótlást!”
 • 3. matriné 2008. február 12. 19:15
  „Ez igen! Végre kezdenek tanúlni a tragédiákból.Negyven évvel ez előtt lehettet gáz -állarcba vegyvédelmi ruhákba bujtatott embereket látni gyakorlat közben! El is ijesztették az atom háborút!
  Vajom most kiket akarnak legyőzni? A félőrülteket vagy a szervezett bűnözőket? Mer az utóbbihoz ennél több kell!”
 • 2. Angyalka 2008. február 12. 13:47
  „Szaki, ha nem szóltál volna... Az ilyen fajta véleményt tartsd meg magadnak!”
 • 1. szaki 2008. február 12. 11:33
  „Zsíros a haja a rendőrnek? De csöves!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

`Átöltözik` az egészségügy?

Magyarország - Az Országgyűlés hétfőn – másodszor is – elfogadta az új… Tovább olvasom