Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Fantomlakópark az erdő helyén

Lakóházaktól távol, erdő mögött szeretne sertéstelepet építeni egy koroncói vállalkozó. Másvalaki viszont az erdő helyére lakóparkot gondolt. Az utóbbi terv üti az előbbit.
A koroncói Simon Györgyöt tavaly óta foglalkoztatja, hogy sertéstelepet építtet földjén. Ideális helye van hozzá: a községből kivezető gyirmóti földút mellett lakóházaktól vagy 900 méterre, tizenöt éve állami támogatással ültetett erdő választaná el a falutól a három-négyszáz disznó tartására tervezett telepet.

Meggátolt terv

Amikor Simon György idén tavasszal bejelentette szándékát a községházán, azt közölték vele, egyelőre nem foglalkoznak a fejlesztéssel. Akkor már javában készült a község új rendezési terve. Noha máig sem készült el, és így el se fogadta a helyi önkormányzat, mégis meggátolta a vállalkozó és társa fejlesztési tervét. A rendezési terv tervezetében ugyanis lakóparknak jelölték ki azt a bizonyos erdőt, amely a Simon-birtok előtt húzódik. Amennyiben kivágják az erdőt és házakat építenek a helyére, a vállalkozónak földje legtávolabbi végében kellene építkeznie, hogy meglegyen a házaktól a kellő távolság. Utat építeni, villanyt odavezetni viszont nagyon megdrágítaná a beruházást.

A lakópark ötlete M. E. görög származású német vállalkozóé, aki most egy 17 munkatársat foglalkoztató varrodát üzemeltet a községben, és aki a faluban több helyen többhektárnyi földet vásárolt már. Ez a bizonyos erdő nem az övé, de a községben azt feltételezik, az ő pénzén jutott hozzá egy helybeli. Amennyiben a rendezési tervben lakópark építésére jelölik ki az erdőt, belterületté kell nyilvánítani, és ha igaz, hogy valóságos tulajdonosa most is a német vállalkozó, úgy a nevére kerülhet.

Elég telek van

Koroncó polgármestere, Horváth Lóránt azt mondja, ő sem gondolja, hogy M. E. lakóparkot szeretne építeni. Egyébként abban a bizonyos erdőben – persze ha kivágnák – száz ház úgyis felhúzható lenne, hogy S. Gy. saját birtokán odaépítheti a sertéstelepét, ahova akarja. De megint csak feltételezés, hogy a német úr százötven házhelyet szeretne kialakítani. Ismét a polgármesterre kell hivatkozni, aki szerint ha végre tárgyalható lesz a rendezési terv, az önkormányzat olyan ütemet hagy jóvá a házhely-kialakításokra, hogy az semmiképpen sem gátolja Simonék tervének megvalósítását. Egy nem érdektelen adat: Koroncón az elmúlt húsz évben harminc-egynéhány új ház épült. Az új rendezési tervben az egyelőre gondolatban létező fantomlakópark nélkül is százötven lakóház építésére alakítottak ki telkeket.

Csak indokolt esetben

Nem kellene tehát erdőkivágással számolni, és mint nagyon kevés utánajárásunkra kiderült, nem is számolhatnának vele. Az erdőtörvény értelmében az erdőfelügyelet csak nagyon indokolt esetben engedélyezi erdő kivágását, egy terület erdőművelésből való kivonását – például akkor, ha semmilyen más mód nincs egy település gyarapodására.
Koroncón erről egyáltalán nem lehet szó. Elképzelhetetlen, hogy az erdőfelügyelőség és más jóváhagyásra jogosult szervezet hozzájárulna az ötlethez. De ha szóba se jöhet a fák kivágása, miként számolhat a település bárki által létesítendő lakóparkkal? A nagy kérdés ezek után:  miért nem kezdhetett hozzá már eddig is egy honi vállalkozópár a község számára is hasznos fejlesztés megvalósításához?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horgászvilágbajnok Győrből

Nagyszámú magyar közönség szurkolt a két megyei versenyzővel, közöttük a győri Hamar Ferenccel… Tovább olvasom