Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 8°C | 15°C Még több cikk.

Fantomcégekre utazik a megyei adóhatóság

A megyei adóigazgatóság számos olyan vállalkozás esetében folytat ellenőrzést, amelyek megyei településekről a Közép-magyarországi régióba helyezték át székhelyüket.


"A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a negatív tapasztalatokra tekintettel kiemelten ellenőrzi azokat a kétes adózói múlttal rendelkező vállalkozásokat, amelyek székhelyüket az ország más területéről Budapestre, illetve Pest megyébe helyezik át.

Szigorú ellenőrzésekre számíthatnak továbbá a régió székhelyszolgáltatói által biztosított címekre bejelentkezett adózók is.

Az adóhatóság adatai szerint a kockázatosnak ítélt székhelycímekre több ezer gazdasági társaság van bejegyezve" - kezdte portálunknak Kovács Mária ,a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának sajtószóvivője.

Az adóhatóság különböző megyei adóigazgatóságai több száz olyan vállalkozás esetében folytatnak ellenőrzést, amelyek az ország más területeiről a Közép-magyarországi régióba helyezték át székhelyüket.

Ezekre az ellenőrzésekre azért kerül sor, mert a gazdasági társaságok jellemzően olyan budapesti, vagy Pest megyei székhelyekre jelentkeznek át, mely címen többé nem elérhetők az adóhatóság és a hitelezőik számára, azaz az adózók a székhelyáthelyezéssel igyekeznek kibújni a várható, vagy épp realizálódó adóellenőrzés és annak jogkövetkezményei alól, illetve tartozásaikat sem fizetik meg partnereiknek.

"Az illetékességet váltó adózók teljes körű nyomon követése érdekében külön monitoring rendszert alakított ki az adóhatóság, így ezek a társaságok minden esetben számíthatnak ellenőrzésre.

A tapasztalat szerint ezen vállalkozások jelentős hányada magas kockázatúnak tekinthető.

Ez azt jelenti, hogy az ő esetükben nemcsak adóminimalizáló magatartásról, bevallási kötelezettség elmulasztásáról, vagy nagy összegű adóhátralék felhalmozásáról beszélhetünk, hanem ezeknek a kockázati tényezőknek az együttes fennállásáról" - tette hozzá Kovács Mária.

"Tekintettel arra, hogy a székhelyváltó adózók eddigi tevékenységét, adózói életútját azok a megyei adóigazgatóságok ismerik a legjobban, ahonnan székhelyüket áthelyezték, az ellenőrzéseket – elnöki engedéllyel – továbbra is a korábbi székhely szerint illetékes igazgatóságok folytatják le.

Régiónk vonatkozásában a 2011. második negyedévben megkezdett, közel száz áfa adónemre vonatkozó utólagos, illetve valamennyi adónemre kiterjedő átfogó ellenőrzés közül eddig befejezett vizsgálatok többsége megállapítással zárult, esetenként több tízmillió forint összegben.

A vállalkozások fantomizálódása ellen az adószám felfüggesztésével, majd végleges törlésével intézkedünk" - zárta szavait Kovács Márta.

Olvasóink írták

  • 1. CsabaKiraly 2011. október 09. 20:16
    „Legtobb fantom ceg tulajdonosa izraelben el.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy baleset az M1-es autópályán

Négy autó ütközött Győr közelében. Tovább olvasom