Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Fantomáruházak várnak engedélyre

Győr - Győrben nincs még Lidl áruház, pontosabban elvileg van, mert megépült, gyakorlatilag azonban egyetlen pillanatra sem nyitott ki a bolt. Hónapok óta üresen áll; hasonló eddig a sorsa Jancsifaluban a Plusnak is.

Ami különbség a két élelmiszer-áruház között, hogy a Plus hamarosan nyithat, a Lidl esetében azonban teljesen bizonytalan, hogy kaphat-e, s ha igen, mikor engedélyt. Jelen pillanatban ugyanis nincs papírja: a közlekedési hatóság megvonta tőle, anélkül pedig az marad, ami most is: fantomáruház Győr forgalmas főútja mellett. A Lidl ügye precedensper lett, már a Legfelsőbb Bíróság asztalán hever. 

A győriek lassan megszokják, hogy a Lidl üresen áll. Teljesen bizonytalan, hogy kaphat-e engedélyt, s ha igen, mikor.Fotó: B. A.
A győriek lassan megszokják, hogy a Lidl üresen áll. Teljesen bizonytalan, hogy kaphat-e engedélyt, s ha igen, mikor. Fotó: B. A.

A Lidl ügyéről korábban annyit lehetett tudni, hogy a cég a győri áruház használatbavételi engedélyét kora tavasszal megkérte ugyan, de ezzel szemben fellebbezés érkezett, így az eljárás másodfokon folytatódott (Lásd bővebben: Idén már nem nyit a Lidl? – Kisalföld, 2008. május 27.). Mostanra ez az eljárás lezárult, a közlekedési hatóság azonban a Lidlre nézve kedvezőtlen döntést hozott: megvonta az engedélyt az áruháztól, amely jelen állás szerint nem nyithatja meg kapuit, hiszen nincs használatbavételi engedélye.

Mostanáig senki nem kívánt nyilatkozni arról, hogy végül is mi volt a fellebbezés oka, csak pletykák terjengtek, miszerint a bevezető úttal vagy a parkolóval lehet gond. Mostanra ez is kiderült:
az eljárás nem gyakorlati hiányosságokon alapul, hanem egy jogi dilemmán: ügyfélnek minősül-e a szomszédos áruház vagy sem.

A kérdés olyannyira nem egyértelmű, hogy jelenleg a Legfelsőbb Bíróság asztalán hever, s egyben precedenst is teremt. Az is könnyen megkockáztatható azonban, hogy még jó ideig eltart az ítélethozatal, addig pedig a Lidl nem kaphat engedélyt a nyitásra. Úgy tudjuk, a győri önkormányzat is próbál segíteni, hiszen a városnak sem érdeke, hogy „fantomáruház" árválkodjon a bekötőút mellett. Dr. Lipovits Szilárd jegyző ezt megerősítette lapunknak, de az nyilvánvaló, hogy a közlekedési hatóság nélkül az önkormányzat sem adhat ki engedélyt. Így tehát egyelőre költői a kérdés, hogy nyit-e, s ha igen, mikor a Lidl a belvárosban.

Természetesen kerestük a Lidl illetékeseit is, hiszen úgy tudjuk, egy másik áruházat építenek a Nádor aluljárónál, de az összes létező telefonszámon, illetve az internetes honlapjukon keresztül sem tudtuk felvenni velük a kapcsolatot.

A másik olyan áruház, amely már jó ideje elkészült, s mégsem nyitott ki, a Plus élelmiszerbolt Győr-Jancsifaluban. Itt már jobbak azonban a kilátások: elkészült ugyanis az a közlekedési beruházás, amely miatt a hatóság itt sem adhatott ki eddig engedélyt a nyitásra (Lásd mai számunk 7. oldalát: Készek a jelzőlámpák). Hátravan azonban még a lámpák összehangolása a Fehérvári úti körfogalmi jelzőberendezésekkel, s akkor a kötelező penzumot az áruházlánc teljesíti. Mindez azt jelenti, hogy itt hamarosan megnyithatja kapuit az áruház.

S ha már a „fantomáruházaknál" tartunk, Győrben még egy található, igaz, az más okból üres: az Interfrucht az összes hazai áruházát bezárta – így a győrit is.

Olvasóink írták

 • 3. VÁ 2008. október 15. 09:02
  „Kedves Sudár Ágnes.

  Szeinretm a lidl nem a belvárosban van.
  Az gyárváros, már bocsánat...

  Üdv”
 • 2. máshol vásárló 2008. október 14. 22:22
  „A Lidl illetékeseit nem lehet elérni ? Érdekes üzletpolitika. Mi lesz ha a fogyasztó reklamálni akar? Nem szívesen vásárolnél ilyen áruházban !”
 • 1. matriné 2008. október 14. 08:55
  „Ezek arra várnak, hogy a FIDESZ átvegye a hatalmat? Visszaadja a nyugdíjasoktól ellopott nyugdíjrészeiket és, akkor majd lesz, aki vásárol majd náluk.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ágy a folyóban, tévé a parton

Több mint félezer önkéntes szedte hétvégén a szemetet a Mosoni-Dunában, illetve a folyópart 18… Tovább olvasom