Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Falvak több céggel vagy munkahely nélkül...

Az infrastrukturális adottságok mellett a szerencsén is múlik, hogy egy-egy községbe települ-e munkahelyteremtő vállalkozás. A kis falvak nagy részének erre esélye-reménye sincsen.


Nemrégiben írtunk arról, hogy segély helyett munkát ajánl az önkormányzat Szanyban, mivel a 2300 lelkes községben több mint 1200 munkahely van, így aki akar, el tud helyezkedni.

A kunszigetieknek sincs okuk panaszra. A település három jelentős vállalkozással büszkélkedhet, ezek együtt 940 munkahelyet biztosítanak a faluban és a környéken élőknek. A gumitömítéseket gyártó cég 650 dolgozójának harmada, a riasztóberendezéseket gyártó kft. 240 alkalmazottjának 40 százaléka, a mezőgazdasági termelőszövetkezetben dolgozók 85 százaléka helybeli. Így érthető Lendvai Ivánné polgármester örömteli kijelentése: Kunszigeten nincsen munkanélküli.

Munkahelyek szempontjából Enese is elégedett lehet. Az 1996-ban odatelepült KACO Kft. jelenleg 180 embert foglalkoztat. Ezek harmada enesei, a többiek 27 közeli-távoli településről járnak dolgozni a nagy autógyáraknak tömítőgyűrűket gyártó üzembe. Ezenkívül a fatelepen és az öntödében is jó néhány helybeli kapott munkát.

A KACO Kft. száznyolcvan embert foglalkoztat, akik huszonhét településről érkeznek az enesei üzembe dolgozni. Fotó: H. Baranyai Edina
A KACO Kft. száznyolcvan embert foglalkoztat, akik huszonhét településről érkeznek az enesei üzembe dolgozni. Fotó: H. Baranyai Edina

Aller Imre polgármester szavaiból kiderül, hogy Kónyban a külföldi piacra „nosztalgia" lemez kisautókat gyártó cég, valamint a Diana étterem és kereskedelmi központ számít a legnagyobb munkaadónak. Az előbbiben 30, az utóbbiban 40 kónyit alkalmaznak. Gyarmaton egy építőipari vállalkozás (30–35 fő), a Szent Erzsébet pékség (30–35 fő), valamint egy műanyagüzem (10–15 fő) biztosít munkát falubelieknek. Baráth Béla polgármester megjegyezte: hiába a község adottságai, a munkahelyteremtő ipar nehezen települ ki Győrből a ˝végekre˝.

Sokorópátkán ˝az átlagos falusi viszonyokhoz képest nem rosszabbak a lehetőségek˝, vélekedett Mecséri Lajos polgármester. A Pedró pékség 60, az önkormányzat 38, a helybeli fogadó 9 sokorópátkait foglalkoztat.

A zsákfalvak hátrányaival küzdenek Kajárpécen. A helybelieknek egyedül a műanyag evőeszközöket gyártó cég biztosít nagyobb létszámban (30 fő) munkahelyet. Laki György polgármester szerint igény lenne, letelepülni szándékozó érdeklődő nincs, és ez a jövőben sem változik. Mérgesen még rosszabb a helyzet. A 85 lakosú Rába-parti településen – miként számos hozzá hasonló adottságú faluban – a téesz megszűnése óta egyetlen munkahely sincs. Balázs Vince polgármester úgy véli: a vízi turizmus jelenthetne kiutat, ahhoz viszont megfelelő infrastruktúra, programok, szállás- és fogadóhelyek, illetve nem utolsósorban források, beruházók kellenének.

Olvasóink írták

 • 5. piroskaésabarkasz 2010. február 03. 21:57
  „Tipikus rábaközi falusi modell.Azért remélem jobbra fordul a sorsotok!-szó szerint-”
 • 4. Anikó69 2010. február 03. 19:43
  „Itt csak vénkecskék vannak a faluba.Bika esetleg az erdőben van.(szarvasbika)
  Egy templom van még,ahol lehet imátkozni hogy jobb kormány legyen az országban és hogy végre olyan kormány legyen,hogy ne csak a saját zsebét tömje tele az uralkodása alatt.”
 • 3. piroskaésabarkasz 2010. február 03. 17:44
  „Egy-két jó bika csak van a faluban,aki jó szórakozási lehetőséget kinál,nem?”
 • 2. Anikó69 2010. február 03. 13:48
  „Nincs semmi lehetőség a kis falvakban.Teljesen lehetetlenné teszik a falvakban élők életét.
  Most még a vonat és busz jegy is megdrágult,ezentúl még jobban nem veszik fel a cégek a vidékieket.
  Ahol lakom semmi sincs.Csak egy kis bolt van a faluba,semmi más azon kívül.Még kocsma sincs. :)”
 • 1. janika 2010. február 03. 13:02
  „Hát ahol tökös polgármesterek és a lakosságot valóban képviselők vannak ott teremtenek is munkahelyeket az ott lakóknak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjasok, figyelem: március 1-től jön a regisztrációs jegy

Megyénkben csak a helyközi buszjáratokon vezetik be a regisztrációs jegyet, de az átállás nem… Tovább olvasom