Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Falvak civil ˝motorral˝

Győr-Moson-Sopron - Megélénkült a települések közösségi élete. Az elmúlt évtizedben alakult civil szervezetek elsősorban kulturális, faluszépítő, hagyományőrző és gyermekprogramokra összpontosítanak.
Majd mindegyik megyei településen alakult az elmúlt évtizedben valamiféle civil szervezet. A községek közösségi életét gazdagítani, fellendíteni kívánó egyesületek palettája sokszínű.
Például a Gönyűn működő civilek közül a honismereti egyesület a Duna-parti település hajóshagyományait szeretné feleleveníteni. A Gönyűért Egyesület pedig hangulatos rendezvényeivel elsősorban a gyermekeket és a fiatalokat szólítja meg. A színvonalas sportlehetőségeket – többek között – a Tekebarátok Köre és a Kürt Íjász Szakosztály biztosítja.

Kajárpécen a faluszépítés és -takarítás egyik motorja a helyi vadásztársaság, a Kajárpécért Egyesület tagjai – sok más mellett – a falu ünnepi rendezvényeit, a Téli Esték népfőiskolai sorozat előadásait, a hagyományos kézművestábort szervezik. A Homoki Gyermekekért Alapítvány pedig a településrészen található pihenőpark „gondnoka", illetve rendszeresen jótékonykodik a környékbeli gyermekekkel.

A szomszédban a Felpécért Alapítvány – önkéntesek munkájára támaszkodva – főként a betegségmegelőző, szociális és hagyományápoló programjaival építi a felpéci közösséget. Támogatják gyerekek úszásoktatását, gondnokságuk alatt áll a hangulatos falumúzeum és tájház is.

Rábapatonán az idén „nagykorú" Bilibáncs Népi Hagyományőrző és Kulturális Alapítvány tevékenysége nevéből adódik, híre és hatása jóval túlmutat a falu határain. A három éve alakult Rábamenti Kulturális Egyesület is büszkélkedhet eredményekkel. Így neves előadóművészekkel zenés irodalmi esteket szerveznek, kezdeményezték, támogatták a temetőkápolna felújítását, emléktáblán örökítették meg Harsányi Lajos pap-költő emlékét és a hagyományos családi nap is a nevükhöz fűződik.

Beleden elsősorban a gyermekekre figyelnek a civilek. Például az Előre Horgászegyesület rendszeresen használt tanösvényt alakított ki számukra, az evangélikus gyülekezet alapítványa pedig a tehetséges diákok előmenetelét támogatja. Emellett a Beled Jövőjéért Egyesület tagjai – elsősorban a fiatalokat mozgósítva – a faluszépítésből vállalnak részt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös autót építenek

Bécs–Győr - A Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria belső égésű motorok tanszéke az elmúlt év… Tovább olvasom