Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Falunappal ünnepelték a rendelőt

A község önkormányzata a Győrasszonyfai Egészségház ünnepélyes átadását a falunapon tartotta meg. A projekt a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretein belül valósult meg.

Új orvosi rendelő épült Győrasszonyfán. Valiczkó Mihány polgármester ünnepi beszédében elmondta, hogy a község képviselőtestülete fontosnak tartotta, hogy a győrasszonyfai lakosoknak korszerű, a kornak megfelelő egészségház épüljön. Testületük "Az egészség mindenekelőtt" jelmondatot tűzte zászlajára, amikor elhatározta az építést.

2007-ben telket vásárolt az önkormányzat, 2008-ban pályázatot adott be, amelyről 2009-ben megszületett a pozitív döntés és tavaly augusztusban az ünnepélyes alapkőletétellel elkezdődött a kivitelezés. Mint minden beruházás - főleg az ilyen nagy volumenű, amelyre a szennyvíz-beruházás óta nem volt példa a faluban - nehéz feladat elé állította a polgármester szavai szerint a polgármesteri hivatal dolgozóit, a napi teendőkön túl rengeteg munka hárult rájuk.

Az összefogás révén aztán elkészült az egészségház, amely a korábbinál lényegesen jobb körülményeket biztosít a háziorvosi és a gyermekorvosi ellátáshoz. Emellett egészségfejlesztési központkén is működik majd, itt kap helyet a védőnői szolgálat, a diszpécserszolgálat, az iskolaorvosi szolgálat, a házi segítségnyújtási szolgálat, ebben a teljesen akadálymentesített, EU-konform környezetben.

"Legfontosabb elvünk az volt, hogy a Győrasszonyfa-Tarjánpuszta háziorvosi szolgálat és a környék lakói olyan régen várt egészségügyi szolgáltatást érhessenek el, olyat, amely több tíz évre előre vetítve elősegíti a hatékony és preventív orvosi ellátást." - fogalmazott a faluvezető.

Győrasszonyfának korábban soha nem volt épített, önálló háziorvosi rendelő a tulajdonában. Most felavathatták az új épületet, amelybe hamarosan átköltözik a régi rendelőből a praxist ellátó szakember. Szeptembertől már biztosan az új helyen rendel dr. Szűcs-Farkas Attila háziorvos.

Valiczkó Mihánytól megtudtuk, hogy az elmúlt évtizedek alatt orvosi ellátás több helyen is folyt a faluban, a legutóbb a plébánia épületében kapott helyet. Azt a Pannonhalmi Főapátság ingyenesen biztosította erre a célra. A Pannonhalmi Főapátságnak a tagja a győrasszonyfai római katolikus egyházközösség. A polgármester az avatáson is megköszönte ez a lehetőséget, segítséget. Hálás emellett az Európai Regionális Fejlesztési Tanácsnak a projekt támogatásáért, a tervezőnek, Virág Imrének, a kivitelezésért Széchenyi Istvánnak és munkatársainak, és a pályázat lebonyolítójának is.

A beruházás uniós támogatás révén valósult meg, a fejlesztésre az önkormányzat több mint 52 millió forintot kapott, pontosan 52.581.795 forintot. Ehhez még az önkormányzatnak mintegy tízmillió forintos önerőt kellett biztosítania, amit bankhitel révén oldott meg.

Így a község vagyona az elkészült egészségházzal 62 milliós értékkel gyarapodott.

- A projekt legfontosabb célja az, hogy a győrasszonyfai és a környékbeli lakosság lakóhelyéhez közeli háziorvosi vegyes praxis, védőnői, iskolaorvosi és házi segítségnyújtási szolgálatok szolgáltató szerepét megerősítse és jelentős mértékben javítsa azok minőségét.

Ehhez kapcsolódóan kiemelten fontos a korszerűen és akadálymentesen kialakított infrastrukturális feltételrendszerek és együttműködések kialakítása, a hatékonyabb ellátásszervezésre való törekvés, a mindenki számára hozzáférhető, egyenlő esélyeket biztosító körülmények megteremtése - szögezte le a polgármester.

Az ünnepségen külön köszöntötte a Pannonhalmi Főapátságot képviselő Pintér Ambrus atyát, Kara Ákos országgyűlési képviselőt, Virágh Pétert, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács irodavezetőjét, Ottlakán Beatrix körjegyzőt és Nagy Lajos diakónust, aki felszentelte az épületet. Az avatáson részt vettek a falu testvérközségét képviselők is, akik a szlovákiai Felbár községből érkeztek, többek közt Bodó István polgármester.

A munkálatok egyébként június 30-án fejeződtek be, a tervezett időponthoz képest egy hónapos csúszással, a szélsőséges időjárási viszonyok miatt.

A projekt előkészítése során az önkormányzat, a vegyes praxist működtető háziorvos, a védőnő, a projektmenedzser, a rehabilitációs szakmérnök és a tervező közösen alakították ki azt az alapkoncepciót, amely a helyi viszonyokat és lehetőségeket tükröző szükségletfelmérés megoldására született.

A projekt infrastrukturális eleme, az orvosi rendelő (egészségház) bruttó 197 négyzetméteres földszintes épületként alakították ki, amely két különböző alapvető funkciót lát el, a betegfogadást, illetve a tanácsadói szolgáltatásokat. A két különböző funkció két külön bejárattal és váróteremmel rendelkezik, de a gazdaságosság jegyében a vizes helyiségek egy blokkot képeznek, és mindenki számára hozzáférhetőek.

Az épület kialakításánál fontos szempont volt, hogy a településre kiérkező mentőautót a hátsó kijáratoknál megfelelően tudják fogadni. A 945 négyzetméteres telken a rendelőn kívül kialakításra kerül öt parkolóhely, és kerékpártároló is a betegek rendelkezésére áll majd.

A komplex akadálymentesítés is megvalósult (rámpa, kapaszkodók, tájékoztató táblák), mivel az épület fizikai akadálymentesítése mellett a rehabilitációs szakmérnök természetesen figyelembe vette, hogy a hallás- és látáskárosultak is akadálymentes környezetben látogathassák meg az egészségházat.

Az infrastrukturális beruházás mellett az eszközbeszerzés lehetővé teszi, hogy az említett szolgáltatások magasabb színvonalon álljanak rendelkezésre. Az alapvető, kis értékű orvosi műszerek és eszközök beszerzése mellett (vérnyomásmérő, lázmérő, nyelvfogó) szükség volt az alapvető berendezési eszközök (vizsgálólámpa, vizsgálóasztal, műszerasztal) cseréjére, hiszen ezek az eszközök vagy egyáltalán nem állnak rendelkezésre jelenleg, vagy teljesen elavultak, elhasználódtak az évek során.

A nagy értékű eszközbeszerzés során kilenc olyan eszköz kerül beszerzésre, amely szintén elengedhetetlen az alapvető egészségügyi, illetve a sürgősségi ellátásban (sürgősségi táska, defibrillátor) Az eszközbeszerzésen belül olyan hardvereszközök beszerzésére is sor kerül (laptop, nyomtató), amely lehetővé teszi a hatékonyabb telekommunikációt (internet), illetve a betegelőjegyzési rendszer átláthatóbb, gyorsabb kezelését.

A projekt keretén belül plusz egy fő takarító alkalmazására is sor kerül.

Az egészségház felépítése és szolgáltatásainak elindítása 950 embert érint közvetlenül, és ez a szám várhatóan növekedni fog, ha a környékbeliek is igénybe veszik a különféle egészségügyi ellátásokat.
Az avatást zenés koncerttel, bállal egybekötött falunapi szórakozási lehetőség követte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vona látogatása Győrben

Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke sajtótájékoztatót tartott a Jobbik győri… Tovább olvasom