Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Falunapi sztárok nagy áron

A falvak egy részében több százezer forintos sztárvendégekkel igyekeznek vonzóbbá tenni például a falunapok programját, bár az utóbbi években takarékosságból egyre több településen oldják meg helyi fellépőkkel a szórakoztató rendezvényeket.


A rendszerváltás után új szokás született a községekben: a hagyományos közösségi szórakoztató programokat sajátos ˝hibrid˝ rendezvény, a falunap váltotta fel. Kezdetben mindez a helyi fellépők produkcióira épült, de aztán idővel – a ˝korszellemhez˝ igazodva – országos sztárokkal turbózták fel a kínálatot. A nagy neveknek viszont nagy ára van, amely kivétel nélkül minimum százezer forintnál kezdődik. Az utóbbi években talán emiatt gondolták ˝vissza˝ több faluban azt a megoldást, hogy a drága ˝hozott˝ helyett saját szereplőkkel oldják meg az össznépi szórakoztatást.

Kónyban még azt a hagyományt követik, hogy országosan ismert fellépőket hívnak a falunapra. Legutóbb például Mikó István, Leblanc Győző, Somló Tamás, Lola és a Mystery Gang csapata járt a községben. Évente összességében 2 és 5 millió forint között költenek szórakoztató rendezvényekre a falu költségvetéséből. Enesén is az elmúlt húsz évben több mint ötven sztár fordult meg a falunapokon. Nemrég például Solymos Tóni és Vikidál Gyula lépett fel a községben. Az idei falunap legdrágább produkciója kicsivel több mint 200, a legolcsóbb 100 ezer forintba került. Éves szinten általában 2 millió forintot költenek szórakoztatásra.

Győrszemerén is volt egy olyan időszak, amikor Oláh Ibolya, Szekeres Adrienn és Nagy Balázs volt vendégművész, de egy ideje elsősorban helyi fellépőkre – sok más mellett néptáncosokra, hiphoposokra, nyugdíjaskórusra – építik a programot. Így a rendezvény költsége 300–500 ezer forint körül mozog. Kajárpécen is szinte csak helyi kulturális erők – például a Jaffa Slágercsoport, Kajárpéci Vízirevü, asszonykórus – szolgálják a közösséget. Ennek eredményeként egy-egy falunap költségvetése alig haladja meg a félmillió forintot.

Bogyoszlón évek óta elsősorban nem a könnyed szórakoztatás, hanem a település és a Rábaköz tárgyi és táncos népművészete, hagyományai állnak a program középpontjában, amire általában 400–500 ezer forintot terveznek. A hagyományőrző törekvés részeként évente új anyaggal – például fafaragások, kenyérsütés kellékei, régi fotók – bővül a kollekció, amit a falunapon mutatnak be a nagyközönségnek.

Rábacsécsénybe sem hívnak sztárokat, kizárólag helyi és környékbeli csoportok – énekkarok, táncosok, citerások – lépnek fel a községi rendezvényeken. Így a falunapon is, amit a legutóbbi alkalommal 250 ezer forintból ˝hoztak ki˝.

Olvasóink írták

 • 7. véleményalkotó 2010. augusztus 31. 10:41
  „Nálunk már mindenki sztár? Vonyít kettőt plébekre, a TV-ben megmutatja a műmelleit, ha elfogyott a zséje, levetkőzik mégegyszer, aztán már úgy hívják, hogy sztár. A Baross úton tizesével futkoznak legalább - ha nem különb - csajok, mint ezek. Sok hülye, meg ezeket hívja meg falunapra, kifizetnek nekik egy csomó pénzt a semmiért, aztán agyő községi költségvetés! Ahelyett, hogy normális programokat szerveznének a falu fiataljainak. Hányni kell tőle!”
 • 6. Georg 2010. augusztus 28. 09:35
  „Én azt nem értem minek kell a hatalmas hangerő ,hiszen nem lehet két szót váltani ilyenkor.Végre találkozik a falu apraja nagyja,és csak ülnek a sörpadon.....szerintem a "hangmérnökök" már eleve süketek,és csak az üvöltő zenét hallják:-((”
 • 5. zag 2010. augusztus 27. 18:16
  „Edemmel én is egyetértek.Lehet,hogy egy tökismeretlen,együttessel jobban járnának.”
 • 4. Edem85 2010. augusztus 27. 14:07
  „nem hogy keresnének olyan zenekarok akiknek csak villany kell meg a benzinköltség térítés némi eledel és örömmel mennek játszani!
  "Válság van"”
 • 3. INVEKTUS 2010. augusztus 27. 13:47
  „hát erre mit is mondjak ÉN AZT HITEM HOGY A SZTÁRSÁG AZ ISMERETSÉGEN MULLIK az hogy alig ismert sztár ez számomra olyan mint pl én én is sztárvagyok itt a kisalföldön

  URISTEN MÁR MEG Ő”
 • 2. INVEKTUS 2010. augusztus 27. 13:43
  „100 000 ft prima ja meg plébek”
 • 1. Révfalusi-szúnyog 2010. augusztus 27. 13:30
  „Olvastam valahol, hogy ,,falunkba érkezett egy még alig ismert sztár".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

150 millióból fejlesztik a Sárkánylyuk-vízrendszert

Csaknem 140 millió forintot nyert Nyúl önkormányzata a Sárkánylyuk-vízmosásrendszer rendezésére. Tovább olvasom