Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Falumegújítás zsűrizése Kunszigeten

Két megyei település is sikerrel szerepelt a Magyarországi Falumegújítási Díj idei pályázatán. Az egyik díjazott, Kunsziget az európai megmérettetésen is képviselheti hazánkat. Ezért ma a Kunszigetre látogató bíráló bizottságnak mutatják meg a helybeliek – akik sokat tettek a falumegújításért – a települést.

Negyedik alkalommal hirdette meg a Belügy- és a Vidékfejlesztési Minisztérium közösen a Magyarországi Falumegújítási Díj pályázatot, amelynek idén "A jövő nyomában" volt a mottója. A tizenkét nyertes település között két megyei, Kunsziget és Rábapatona is szerepelt.

Kunsziget harmadszor kapta meg a "kiváló" címet, így a szervező minisztériumok felkérésére a fődíjassal, a pest megyei Újszilvással ketten képviselik Magyarországot az Európai Falumegújítási Díj pályázaton.

Kunsziget Község Önkormányzata, mint az Európai Falumegújítási Díj versenyében Magyarországot képviselő település ma fogadja a nemzetközi zsűrit, bemutatja a falut és azokat az eredményeket, az évtizedek alatt megvalósult fejlesztéseket, amelyeket az "Őseink léptein a jövő nyomában" című pályázatába foglalt.

A program szerint a bírálók ellátogatnak többek közt a Sick Kft. üzemébe, megcsodálhatják a község természeti és épített örökségét. Lendvai Ivánné polgármester szavai szerint fontos nap ez a településnek.

Európa falvai a jövő útján

11 ország 29 kistelepülése szállt versenybe az idei Falumegújítási Díjért, amelynek mottója: "Európa falvai a jövő útján".

"Különösen akkor, mikor a válság szó szinte minden nap és mindenhol kísér minket, és ez látszólag bizonyos szokásainkat megváltoztatja, felbecsülhetetlen érték, ha valaki új kezdeményezésekbe fog, és közvetlen életterének jövőbeni lehetőségeit fenntartja, megerősíti.

Ez történik azokban a falvakban, melyek a 12. Európai Falumegújítási Díjért versenybe szálltak." – nyilatkozta a luxemburgi Charles Konnen, a bírálóbizottság elnöke a március végén Budapesten tartott első bírálóbizottsági ülés kapcsán.

Véleménye szerint figyelemre méltó, hogy bátorsággal, kreativitással, kitartással, előrelátással mennyi olyan projekt valósult meg és valósul meg a jövőben, amelyek fenntarthatóan erősítik a falvak gazdasági lehetőségeit, környezetük minőségét, a lakók társadalmi összetartozását, valamint kulturális identitását.

Az 1990 óta kétévente kitűzött verseny szervezője az Európai ARGE Vidékfejlesztés és Falumegújítás nevű szervezet. Az Európai Falumegújítási Díj – mely a győztes település elismerése – mellett a "Kiváló teljes körű fejlesztési projektek", valamint a "A falumegújítás egyes részterületeinek kimagasló eredményeiért" elnevezésű díjat is kiosztják.

Münchenben mondják ki a végső eredményt

Az elbírálás során különböző feltételeknek kell megfelelni, amelyek magukba foglalják a környezeti, építészeti, gazdasági, szociális és kulturális területeket, és különösen olyan alapvető követelményeket, mint a társadalmi részvétel, a képzés és a kommunikáció.

A zsűri tagjai minden egyes résztvevő településről a helyszínen alakítanak ki egy képet – ez történik ma Kunszigeten –, ennek érdekében májusban és júniusban a településeket végigjárják, majd a július elején a müncheni találkozón a végleges értékelés történik meg.

A díjkiosztót szeptember 20. és 22. között a voralbergi Langenegg községben tartják. Ez a település a 2010-es verseny győztese volt.

"A díjért folyó versennyel egyrészről célunk, hogy a falvakat elkötelezettségükben megerősítsük, további munkájukban motiváljuk és ezáltal lehetőség nyíljék hasonló nézetű európai községek összehasonlítására és tapasztalatok cseréjére.

Ebből kifolyólag még több települést és régiót kívánunk arra ösztönözni, hogy a látott példákat kövessék és ezzel az európai vidéket szeretnénk erősíteni" – nyilatkozta az Európai ARGE Vidékfejlesztési és Falumegújítás szervezet vezetője, Theres Friewald-Hofbauer, a falumegújítási díj céljairól.

Ezt azzal egészíti ki, hogy győztesként csak azon résztvevők jöhetnek számításba, amelyek fenntartható, összefüggő és teljes körű elképzelést tudnak felmutatni, amelyet a lakosság magáénak tart és a regionális együttműködés része, de egyébként minden falu győztes, aminek jutalma a falu lakóinak érezhetően magasabb életminősége.

A 2012. évi Európai Falumegújítási Díj résztvevői:

Kunsziget (Győr-Moson-Sopron, Magyarország), Újszilvás (Pest, Magyarország), Allhartsberg (Alsó-Ausztria), Balow (Mecklenburg-Vorpommern, Németország), Beaufort (Luxemburg), Dietkirchen (Hessen, Németország), Fischbach und Ludwigswinkel (Rheinland-Pfalz, Németország), Gniewino (Pommern, Lengyelország), Hainrode (Sachsen-Anhalt, Németország), Jaskowa Górna (Niederschlesien, Lengyelország), Komňa (Mähren, Csehország), Kootwijkerbroek (Gelderland, Hollandia), Krimml (Salzburg, Ausztria), , Marling (Südtirol, Olaszország), Niederhelden (Nordrhein-Westfalen, Németország), Oravská Lesná (Szlovákia), Polšnik (Lengyelország), Popielow (Opole, Lengyelország), Poschiavo (Svájc), Ratměřice (Böhmen, Csehország), Rieth (Thüringen, Németország), Rosenbach (Sachsen, Németország), Schleching (Bayern, Németország), St. Ulrich am Pillersee (Tirol, Ausztria), , Vals (Svájc), Waffensen (Niedersachsen, Németország), Walhorn (Belgium), Weißensee (Kärnten, Ausztria), Wiesenburg (Brandenburg, Németország).

Az Európai ARGE Vidékfejlesztés és Falumegújítás nevű szervezetet 1989-ben az ausztriai Ökoszociális Fórum tagozataként alapították. Tagjai elsősorban európai régiók, tartományok és országok. Az ARGE-hoz tartozik egy állandó szakmai tanács, amely egyben az Európai Falumegújítási díjért folyó verseny bírálóbizottsága is, valamint egy úgynevezett „díjazottak hálózata", mely társasághoz a falumegújításban legsikeresebb községek és falvak tartoznak.

Kunsziget harmadik alkalommal vesz részt (2007,2009,2011) a Magyarországi Falumegújító Díj című pályázaton, ahol mindhárom alkalommal kiváló helyezést ért el. A díj odaítélésnél bírálta az értékelő bizottság a természeti-, épített-, és kulturális örökség őrzését, a gazdasági fejlődést, a szociális ellátottságot, a lakossággal folytatott szoros párbeszédet, a civil szervezetek és a lakosság szerepét a község életében, az előbbiek kölcsönös egymásra hatását. Vizsgálta a településen megvalósított fejlesztések fenntarthatóságát, azok térségi és régiós szerepét.

Az elmúlt évek pályázati mottói: „Társadalmi innováció a jövőért"; „Új erők egy erős közösségért"; „Őseink léptein, a jövő nyomában".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínába utazik a győri Vaskakas Bábszínház

A társulat a XXI. UNIMA Világfesztiválon egyedül képviseli a magyar bábművészetet. Tovább olvasom