Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Falumegújítás hatmillió forintból

A nagyvárosi költségvetésekben elenyésző mennyiségű lenne az az összeg, amelyet Bakonypéterd az elmúlt években falumegújításra, fejlesztésekre költött. E kis bakonyaljai községben azonban ez jelentős tételnek számít, s a forintosítható összegnél jóval többet jelent mindaz, ami történt.
Ha összeadjuk a fejlesztésekre szánt pénzt, meghaladja a 6 millió forintot az az összeg, amelyből Bakonypéterd az elmúlt két évben megújult. Bolla Tünde polgármester első ciklusát tölti, nagy tervekkel és célokkal vágott neki a falu vezetésének.

Bolla Tünde büszke a felújításokra, illetve azok eredményére – a könyvtárat rendszeresen látogatják a bakonypéterdi fiatalok. Fotók: Mészáros Mátyás
Bolla Tünde büszke a felújításokra, illetve azok eredményére – a könyvtárat rendszeresen látogatják a bakonypéterdi fiatalok. Fotók: Mészáros Mátyás

Az eltelt időszakot összefoglalva elmondta: az önkormányzat a művelődési ház felújítására 3 millió 790 ezer forintot nyert, amelyet 1 millió 184 ezer forinttal egészített ki. Az orvosi rendelő felújítását önerőből végezték el – ez a beruházás 993 ezer forintba került. Elindították és kéthavonta megjelenik a helyi újságjuk, készült honlap is a faluról, ami eddig nem volt.

A helyiek mindennapjait megszépíti és tartalommal tölti meg a virágosítás, az idősek napja, a falunap, gyermeknap, a játszóház, a szüreti felvonulás és az angol–német nyelvtanfolyam is.

Megalakult a polgárőrség, végre fel tudták újítani a játszóteret és a buszmegállót, a 82-es főútra pedig egy figyelmeztető táblát tudtak kihelyezni, ami a gyalogosokat védi.

Az aktuális munkák között szerepel az önkormányzati hivatal felújítása, a temetőben a korlát és a lépcső kialakítása, a sportegyesület átalakítása, a futballpályán pedig az eddig nagyon hiányzó elektromos hálózat kiépítése.

Bolla Tünde polgármester megoldaná a csatornázást is.
Bolla Tünde polgármester megoldaná a csatornázást is.

Télen nagy segítség volt a tűzifaosztás: itt is szociális rászorultság alapján osztották a tüzelőt; a község másfél millió forint állami támogatást kapott, az önkormányzatnak az akció összesen 450 ezer forintjába került.
A végére hagytuk a legfontosabbat, amely minden község számára az egyik legnagyobb feladatot jelentette (van, ahol még most is jelenti). Ez pedig a csatornázás. A környéken már csak három kistelepülésen nincs vezetékes szennyvízelvezetés – annak ellenére, hogy néhány kilométerrel arrébb Veszprémvarsányban, illetve Bakonyszentlászlón nagy kapacitású szennyvíztisztító telepek működnek.

Bolla Tünde elmondta, hogy 2009-ben ők is benyújtották az erre vonatkozó pályázatukat, amelyet azonban akkor „forráshiány" miatt elutasítottak. Mostanra viszont nyilvánvalóvá vált: a csatornázás megoldása nem odázható tovább. Idén a lakosok véleményét már kikérték, s abból az derült ki, hogy a kellő többség támogatja a beruházást. Mindez terhet is ró az emberekre – háztartásonként 270 ezer forinttal lehet kalkulálni –, de vállalják ezt a kiadást, mert hosszú távon kifizetődő lesz. Bakonypéterden a legfrissebb népszámlálási adatok szerint 285-en élnek, ebből 75 nyugdíjaskorú, 56 pedig gyermek. Ez utóbbi szám nagyon fontos egy kistelepülés életében, a polgármester és a közösség nyilvánvalóan arra törekszik, hogy őket sikerüljön a faluban tartani. Ez ugyanis az 1913-tól Bakonypéterd néven datált település jövőjének záloga.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még bizonytalan, tarolt-e a fagy megyénkben

Néhány nap múlva derülhet csak ki, hogy a hétfő és kedd éjszakai fagy mekkora kárt okozott a megye… Tovább olvasom