Kisalföld logö

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Falumbéli-e még a közvetlen szomszéd?

Győrladamér - Eltűnt a határ Győrladamér és Győrzámoly között, annyian települtek ki az alsó-szigetközi falvakba, hogy sokszor már nem tudjuk, épp melyikben járunk. Ezzel csak egy a bökkenő: a települések fejlődése, anyagi lehetősége nincs arányban ezzel a növekedéssel.
Településszociológusok számára az Alsó-Szigetköznek ez a része igen izgalmas kutatási terület lehet: évente új utcát húznak, hetente új, még vakolatnak ház ablakába kerül muskátli, mégis hosszú évek sora, míg ezeknek a településrészeknek saját életük lesz. Vagyis jól ismert területek, ahol az emberek találkoznak, játszóterek a gyerekeknek, kisüzlet, kiskocsma, szerviz, buszmegálló – és egyáltalán: lelke, vérkeringése egy frissen épült lakótelepnek.


Már összeértek

Itt vagyunk Győrladamér és Győrzámoly határán. Mindenki jól emlékszik, amikor a két falu között némi járóföld volt, ma már ez a távolság egy beépítetlen sáv. Két bevakolatlan, új építésű ház között húzódik a „vonal" szinte egyik lábunkkal Ladamér, a másikkal Zámoly földjén állunk. De már nyúlik is tovább a ladaméri Mátyás király utca: egy újabb foghíjat „tömnek be" a Győrből kiköltözött Baloghék, akik éppen most ássák ki leendő garázsuk nyolcvancentis alapját. Ez év végére talán már a tető is a helyén lesz, amit tudnak, maguk végeznek el, ebben a két kisgyerek nagyapja, Balogh József is segít ásójával.


Nőtt a lélekszám

Mint elmesélte: a gyerekek győriek, felnőtt fia Kajárpécen született, ezért boldogan költözik ki a panelból. Ladamér pedig nyolc kilométerre van Győrtől, ahol az itt élők többsége dolgozik, a Duna karnyújtásnyira, megéri. Pedig már nem is olyan olcsók ezek a telkek, mint a lakótelep hőskorában. A polgármestertől megtudtuk: néhány éve 2 és fél milliót, ma már 4-et érnek a főként kertvégekből kialakított területek.

S most jöjjön egy rövid nép- vagyis inkább telekszámlálás: a Mátyás király utcát most alakították ki 72 telekkel, csak az aszfalt hiányzik, de még az utca is elég foghíjas. Nem úgy a korábban elkészült Déryné utca, ahol 35 telket alakítottak ki, s ebből 25-öt adtak el, vagy az országút, amelynek mentén szinte mind az 50 terület elkelt. Összességében 250-nel nőtt a lélekszáma a hajdanvolt kis falunak – ma 1400, s persze igen sok köztük a fiatal.

Az más kérdés, hogy a körülbelül 50–60 iskoláskorú gyermeket Győrbe járatják, s ez a normatíva számításánál nemhogy nem használ, de épphogy árt a falu fejlődésének. Az elmúlt éveket jellemző fiatalodás azonban tavaly testet öltött a környék első bölcsődéjében, ahol háromszoros a túljelentkezés. Nem panaszkodhat az óvoda sem, mivel szinte kivétel nélkül ide íratják övéiket a győri gyökerű családok. Az iskola azonban még nagy fájdalma az önkormányzatnak – mondja Tatai Zoltánné polgármester – aki szerint a szülők esetleges előítélete a falusi intézménnyel szemben nem túl igazságos.

Két falu határán: Balogh József fiának, a legújabb ladaméri lakosnak segít. Fotó: Krizsán Csaba
Két falu határán: Balogh József fiának, a legújabb ladaméri lakosnak segít. Fotó: Krizsán Csaba

Jó volt a felmérés

Mint hangsúlyozza, a kompetenciafelmérés eredménye az országos átlag felett volt, az intézménynek megvan a maga számítógépparkja és összességében képes ugyanazt nyújtani, mint egy városi iskola. Való igaz, hogy szükség van egy nagyobb tornateremre, könyvtárteremre és még sok minden másra, ezekre az önkormányzat épp az idén nyert el egy 24 milliós pályázatot, tehát megpróbál lépést tartani a növekvő igényekkel. A helyzet elég ellentmondásos, amíg rohamosan fejlődik és duzzad a falu, az iskola a mai létszámgondok küszöbén áll. Ez ám az ördögi kör: ha a szülők nem elégedettek az iskolával, úgy az annál lassabban fejlődhet a kisebb fejkvóta miatt. Tatai Zoltánné hozzáfűzte: az iskolaválasztás szabad, de a szülők által hozott támogató nyilatkozatot soha nem írja alá arra vonatkozóan, hogy gyereküket Győrbe járassák. Legalább áldást ne kelljen rá adni...

De más paradoxonok is kialakulnak a rohanásban, hiszen ezzel a népesedéssel lehetetlen lépést tartani. Amíg már lakótelepek érnek össze, Győrladamérnak nincsen önálló kultúrháza, hogy csak egy példát mondjunk. Az is nehezíti a háttér megteremtését, hogy igen kevés az önkormányzati terület, ezért nehezen tudja játszóterekkel, parkokkal kialakítani a közösségi légkört. A lakótelep tehát most nem más, mint házak és telkek végeláthatatlan sora. S ha még egy probléma idefér: a buszmegállóig valakinek több mint egy kilométert is kell gyalogolni. Aki például ma Győrzámoly szélén lakik, a két falu határán, annak a ladaméri megálló közelebb van, mint a „sajátja". E körben már tárgyaltak a települések a Volánnal, egyelőre sikertelenül.


Községtömbök?

Nem félünk attól, hogy mindez nem oldódik meg az évek során, hiszen egy településrészt először is be kell lakni. Addigra azonban már inkább az lesz a kérdés, hogy makacsul egyes községekről beszélünk-e, vagy pedig egy hatalmas tömbről, ami Dunaszegtől Győrig húzódik.

Olvasóink írták

  • 2. balogh_józsef 2008. augusztus 06. 09:25
    „Sokan úgy vagyunk vele, hogy ez nem távolság, ha azt figyelembe veszem, hogy a munkahelyemhez ugyan annyit megyek kocsival, mint ha Marcal I-ről mennék az Audi felé. A mai lakbér árak mellett inkább az ember belevág egy saját ház építésébe, mint hogy egy színvonalon aluli sokszor húszéves bérlakásban lakjon, aminek a felújítására az önkormányzat nem igazán költ, mert nincs miből. A mai fűtésárak mellett egy 120 m2 családi házat, ha mindent rendesen megcsinál, az ember ugyan annyiból kifűt, mint egy 60m2 panelt. A gyermekek szempontjából sem mindegy hogy nyáron a panel közé hajtom ki úgynevezett kulcsos gyermekként és kevésbé tudom szűrni, hogy mibe, keveredik bele igaz, hogy az iskolában sem tudom annyira figyelni, de a lehetőséget megadom magamnak.”
  • 1. pan.cser 2008. augusztus 06. 07:40
    „Hát igen! Nem mindig úgy intézik, gondolják az emberek, ahogy a normatívák előírják. Nekem tetszik a dolog amikor arra járok. A falu megszűnik, Győr elővárosai lesznek ezek a falvak, kertes, zöldövezetek. Ez még csak a kezdet, még csak egy töredéke a panellakóknak vándorolt ki!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset után: újra motorra ül, ha teheti...

Győr–Szombathely - A szó szoros értelmében a halálból hozták vissza a győri orvosok azt a… Tovább olvasom