Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Falfestmények a vasút alatt

Tavaly nagy siker volt Győrött a graffitifesztivál. A marcalvárosi részeket összekötő aluljárókat festették ki a művészek. Idén közelebb merészkedtek a városközponthoz. A lerobbant vasúti aluljárót szépítik meg.
(illusztráció)
A falakra rajzolók, a graffiti szerelmesei művészi formákat is képesek előállítani. Nem a rombolás, sokkal inkább az alkotás a céljuk. Július 26 – 27-én Staylewarz nemzetközi breakdance-bajnokság, graffiti- és falfestményfesztivál lesz a folyók városában. Három helyszínen, a Fenyves autósmoziban, a Murányi-udvarban és a vasút alatti gyalogos-aluljáróban találkozhatnak az érdeklődők művészekkel, táncosokkal, zenészekkel.

Eltakarják a csúnya falakat

Győrnek nem éppen büszkesége az az aluljáró, ahol naponta több ezer ember halad át. A MÁV terveiben 2003-tól szerepelt a felújítása. Jöttek azonban a graffitisek. Pontosabban Szük Norbert festőművész, aki már a tavalyi győri graffitifesztivál egyik vezéralakja is volt. A Piktor ügyvezetőjével, Csiza Tamással együtt óriási munkába kezdtek. Hétvégén már elkezdik a betoniplapokat és az állványokat szerelni az aluljáróban. Ezzel tökéletesen eltakarják majd a csúnya falakat, és egyben teret nyitnak a hetven graffitiművész és negyven festőművész előtt, hogy két hét múlva elkészíthessék képeiket. (A belvárosban egyébként óriásplakát is felhívja majd a figyelmet a fesztivál programjaira.)
Nem messze az aluljáró nádorvárosi kijáratától, a Murányi-udvar 500 négyzetméteres tűzfalát is hamarosan képek borítják majd. Az ugyancsak lepusztult felületet kezelték, majd simították, hogy a festményeket, képeket rá tudják fújni az alkotók. (Talán kevesen tudják, a modern graffitisek nem festenek, sokkal inkább spray-t használva fújják a képeiket.)

Meghívás Szegedre is

A fesztivál iránt óriási az érdeklődés. Amint azt Szük Norbert elmondta, Szeged alpolgármestere is meghívta őket a városukba egy hasonló népünnepélyre. Az Országos Rendőr-főkapitányság és az M1 Zanzibár című műsora pedig a Pepsi-szigetre kért falfestőket, saját programjaik, a drogmegelőzés, valamint a nők a szigeten témakör illusztrálására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Művésztelep: Idén is volt

Élénk a vendégjárás a városban. Pénteken és vasárnap nyílt képzőművészeti kiállítás Győrött.… Tovább olvasom