Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Falevélgyűjtő járatok Győrben

Szabadhegyen 960, Kismegyeren több mint 200 falevéllel tömött műanyag zsák rontja a városképet.
A szállításért felelős cég ezeket felhasználhatatlanságuk miatt nem viszi el a „komposztjáratokkal". A komposztálható kerti hulladékot papíranyagú gyűjtőkbe kell rakni. Győr kertvárosi kerületeit különböző színű, falevéllel tömött műanyag zsákok csúfítják.

A levélégetés tilos a városban, ezért sokan kérdezik, mit tegyenek a házuk előtt, közterületen található falevelekkel. – A város jelenlegi köztisztasági rendelete szerint a lakóházak előtt lévő járdaszakasz és az útig húzódó zöldterület tisztaságáról a tulajdonos köteles gondoskodni. Azért, hogy ennek a kötelezettségüknek a lakók eleget tegyenek, két évvel ezelőtt indult program a komposztálható hulladékok összegyűjtésére, elszállítására.

Ezeket a társaság abdai dísznövénytelepére szállítjuk, s aprítás, kezelés után komposztáljuk – magyarázta Kovács Barnabás. A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) ügyvezető igazgatója elmondta: többször is felhívták a lakosság figyelmét arra, hogy a kerti hulladékot a gyűjtési napokon, illetve az azokat megelőző este tegyék ki a házak elé, ne napokkal korábban, s ne a gyűjtőjárat távozása után.

– Ugyanezt kérjük most is, mert az esőben szétázott papírzsákok, s a melléjük rakott többi szemét rontja a városképet. A másik fontos kérésünk, hogy a faleveleket, kerti hulladékot valamilyen papíranyagú csomagolóba – papírdobozba vagy -zsákba – tegyék ki tulajdonosok. A műanyag zsákokat nem tudjuk felhasználni, mert azok nem komposztálhatók. Ezért az ilyen zsákokba helyezett falevelet nem szállítjuk el – hívta fel a figyelmet Kovács Barnabás.

A Komszol mindenkinek tud csomagolóanyagot biztosítani, akinek nincs ilyen. Az 50 literes zsáknak 144 forint darabja, míg a 25 literesé 99 forint. Ezek az ügyfélszolgálatoknál – Kálvária utca 4–10. szám alatt vagy a Jókai Mór utcai parkolóháznál –, illetve bármelyik hulladékgyűjtő kukás gépkocsinál megvásárolhatók.

Az igazgató azt is hangsúlyozta, hogy a műanyag vagy műanyag szálas zsákokba kirakott szemetet, hulladékot a kommunális szemetet szállító járatok sem viszik el, mert azok után nincs megfizetve a díj. Amit azonban a társaság emblémájával ellátott zsákokba raknak, azt elviszik. Az ilyen zsákok ára – az 50 literes 167 forintba kerül – a szállítás díját is tartalmazza.

Honnan és mikor szállítják?

Ingyenes komposztjáratok Győrben és környékén: november 9-én délelőtt Kisbácsa, Nagybácsa, 10-én délelőtt Sáráspuszta, délután Révfalu. Másnap, 11-én Ménfőcsanakról, Gyirmótról, a Belvárosból és a Poós-dombról, délután Győrszentivánról és Likócsról szállítják el a komposztálható hulladékot. November 12-én délelőtt a Banai úton, a Tatai úti kertvárosból, délután Győrszentiván-Kertvárosból, 16-án délután Kismegyerről és Jancsifaluból viszik el a faleveleket.

Utána 17-én délelőtt a Fehérvári úti kertváros, Szalmatelep, Góré-dűlő, délután Szabadhegy következik. Másnap, 18-án délelőtt Ménfőcsanak, Pinnyéd, Rabkert, délután Nádorváros, Adyváros, Marcalváros, 19-én délután Gyárváros, Sziget, Újváros következik, majd ugyane rend szerint elölről kezdődik a gyűjtés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lakók nem ezt kérték?

Még a tavasszal lapunk nagy érdeklődéssel kísért lakossági fórumot szervezett Győr közle- kedési… Tovább olvasom