Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Fájdalommentes volt a váltás

Az eddigi tapasztalatok szerint gyorsabb és emberközelibb szolgáltatást nyújt az a háziorvosokból álló közhasznú társaság, amely júliustól látja el a sürgősségi orvosi ügyeletet Győrben. Hétvégenként naponta 60–100 beteg keresi fel a Liezen-Mayer ut- cai rendelőt, s ehhez még a házhoz induló orvosok általi beteglétszám is hozzájön.
Szakmabeliek, a pártok képviselői és a hozzá nem értők is folyamatosan vitáznak az egészségügy magánosításáról. Az orvosi ügyelet privatizációja – úgy tűnik – siker a megyeszékhelyen, hisz az orvosok a jó gazda gondosságával látják el a szolgálatot, vigyáznak a gépkocsikra, eszközökre. Kérdés persze, hogy a betegek hasonlóképpen elégedettek-e, hiszen számukra a legfontosabb, hogy az éppen ügyeletben lévő orvos gond esetén milyen gyorsan érkezik és például milyen hangot üt meg a beteggel.

Nyolcvanhatan – egy húron

A Győri Háziorvosok Ügyelete Közhasznú Társaságot 88 győri orvos alapította – fejenként ötvenezer forinttal. (Ketten azóta elhunytak – A szerk.) A győri közgyűlés döntésének értelmében július 1-jétől határozatlan időre magánosították a sürgősségi ellátást mint szolgáltatást. A Liezen-Mayer utcai épületet a város bérleti díj nélkül biztosította, és támogatja őket az új gépkocsik beszerzésében is, az ár felét Győr állja. Az épület fenntartása, a rezsi és a dolgozók bére azonban a társaságot terhelik. Az Országos Egészségbiztosítási Alapból fizetett összeggel ezért úgy kell gazdálkodniuk, hogy a pénzből lehetőleg mindenre fussa.

Gyorsaság és hozzáértés

– Az eddigi tapasztalatok a lakosság visszajelzései alapján kifejezetten kedvezőek – vélekedett Páternoszter Piroska, a győri polgármesteri hivatal egészségügyi és szociálpolitikai irodájának vezetője. – Ennek zálogát abban látjuk, hogy az ellátás színvonala alapvetően továbbra is a háziorvosoktól függ. A szakmai protokollra nagyobb hangsúlyt fektetnek, ami azt jelenti, hogy ha például nem is vonulnak ki egy-egy beteghez, akkor is fenntartják a visszahívás, illetve a kapcsolódási pont lehetőségét. Utóbbi a betegnek is megnyugtató, aki tudja, hogy a győri városi orvosi ügyelet 412-221-es telefonszámán az ügyeleti időben bármikor kérhet segítséget.

Nagy leterheltséggel

Dr. Gréger Attila ügyvezető elmondta, hétvégente 60–80-an, járványos időszakban akár 100-an is megfordulnak az ügyeleti napokon a Liezen-Mayer utcai ambulancián, az úgynevezett „vonulós" kolléga átlagosan 50–60 beteget lát el. Sokan azonban nem számolnak azzal, hogy az ügyeletest riasztják halottszemle, ittas járművezetés vagy éppen egy fogdai (kötelező) orvosi vizsgálat miatt – ebből adódóan késhet az orvos. A nemrég megszépült ügyelet a korábbinál komfortosabb körülmények között szolgálja a betegeket, a gyermekorvosi rendelő felújítását pedig a közeljövőben tervezik. Gréger doktor, a kht. ügyvezetője mindenesetre optimista és munkatársaival együtt szívesen fogad minden, építő jellegű kritikát.

A betegek szemével

Szigethi Elemérné többször fordult már az ügyelethez és elmondása szerint minden esetben segítőkész volt az ügyeletet ellátó orvos, aki a lehető leggyorsabban megírta a recepteket és a kórházi beutalót. Egy másik beteg szintén jó véleménnyel van a változásról: az ügyeleten nem kellett sokat várnia, s mikor az orvos javaslatára a megyei kórház belgyógyászatára utalták, a mentő tíz percen belül megérkezett.

Bruttó 800 forint óránként

Az ügyeleti óradíj bruttó nyolcszáz forint, ám a készenlétben lévő orvosnak azzal is számolni kell, hogy másnap reggel éppúgy rendel, mint a többi napokon. Vas megyében a győriekéhez hasonló szisztéma alapján működik a rendszer és a volt járási körzet orvosai is közhasznú társasági formában látják el a szolgálatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig örökségre várva

A Pannonhalmi Főapátság továbbra is várja örökségét, a több száz millió forintot érő oroszvári… Tovább olvasom