Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Fagypaplanban az utcán

Annak ellenére, hogy mínusz 15–18 fokot is mértek kedden Győrött és környékén, legalább 160–170 hajléktalan éjszakázik a szabadban: összetákolt sátrakban, alkalmi búvóhelyeken. Ők a zord idő ellenére sem vállalják a menhely szabta kötöttségeket.
Imre búvóhelye.
Imre a legrégebb győri lakótelep mögötti terület bokros részén tölti az éjszakáit. Jöhet a fagy, a fólia alatt rendezkedett be. A takaróhegyeket alul-fölül fólia védi, a férfi a fejére húzott sapkára még ernyőt is nyit. Imre pár évet rács mögött húzott le, azután elvált és úgy érezte, már senkiben nem bízhat igazán. Az alkalmi spájz arról árulkodik, hogy a bungi lakója kedden még itt evett, reggel pedig fóliával gondosan letakarta alvóhelyét és feltehetően üvegezni vagy fémet gyűjteni indult.

Menedék a télben

A likócsi Segítőház szociális munkásai még a szezon előtt beazonosították azokat az embereket, akik télen-nyáron az utcán élnek. A 237 nevet számláló névsorból több mint hatvanan jelenleg a Stromfeld utcai téli krízisszállón alszanak, ugyanitt a nappali melegedő folyamatosan nyitva tart.

Eddig megúszták

A hidegre fordult időjárás ellenére sem hűlt ki ez idáig senki az utcán, vagy a bungikban élő hajléktalanok közül megyénkben. Az éjjel-nappal a 96-os körzetszámú 512-309-es telefonon hívható regionális diszpécserszolgálat számát bárki tárcsázhatja és kérhet azonnali segítséget. A sürgősségi jelzőrendszer lehetőséget teremt arra, hogy a hajléktalanok és a segítőszolgálat, valamint a rendőrség és a teajáratok ügyeletesei még inkább egymásra találjanak és a legzordabb téli hónapokban se hűljön ki senki.

A győri utcákon, a Püspökerdőben vagy a lépcsőházakban élő alkalmi lakók közül a napokban többen is felkeresték a likócsi hajléktalanszállót és a Stromfeld utcai téli menhelyet.

Az esténként induló teajárat a még alkalmi búvóhelyeken élők számára életmentő lehet, amikor a forró ital mellett kenyeret, konzervet, ritkábban meleg egytálételt is szállítanak az arra leginkább rászorulók örömére.
A teajáratok újdonságát a mobil egészségügyi szolgálat jegyzi, utóbbi láz- és fájdalomcsillapítót, kötszert és vitaminokat juttat el Győrben a hajléktalanoknak.

A Stromfeld utcai téli menhely és nappali melegedő a zord időben folyamatosan nyitva tart, itt tisztálkodni és mosni is lehet.
Hihetnénk, hogy a nagy mínuszok a legrutinosabb hobókat is bekényszerítik a védett szállásokra. Utóbbi olyannyira nem igaz, hogy Győrött és környékén ezekben a napokban is legalább 170-en éjszakáznak kint vagy az alkalmi szállásokon. Sorsukat legföljebb a szociális munkások ismerik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színház: hatan pályáznak

Múlt év december végén lejárt a Győri Nemzeti Színház igazgatói posztjára kiírt pályázat benyújtási… Tovább olvasom