Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

F. Csapó Irénről - képgaléria

A Győri Szeszgyárba mentem dolgozni az iskola elvégzése után. Tisztes, polgári foglalkozást kellett választanom a megélhetéshez.

F. Csapó Irén
: Szülőföldem Bezi, itt voltam gyermek, a falú peremén, néhány kilométernyire a Csapó-birtok, Csapó tag idézi fel bennem ma is a boldog, felhőtlen gyerekkort. Itt végeztem el az általános iskolát is jó eredménnyel, a középiskolát pedig az egykori Győri Zrínyi Ilona leánygimnáziumban, ahol művészettörténetet is tanultam.

Martos Magda és Túróczy Mária tanították a görög, itáliai és az egyetemes művészetet. Sorsdöntő volt számomra ezek a gimnáziumi évek és az ő tanításuk. Érdeklődésemet a művészetek iránt egyértelművé tették, kijelölték utamat az életben.

Fotó: Szük Ödön
A Győri Szeszgyárba mentem dolgozni az iskola elvégzése után. Tisztes, polgári foglalkozást kellett választanom a megélhetéshez. A szeszgyár laboratóriumába vettek fel, képzésem eredményeként vegyész laboráns oklevelet kaptam. Közben férjhez mentem, három gyermekem született.

Férjem újságíró, író. A 3 gyermek mellett tanultam ismét, a Budapesti Kertészeti Egyetemen végeztem el a technikumot, és vegyésztechnikusi oklevelet szereztem. Lényegében egész életemben tanultam és tanulok mindmáig. Munkahelyemen és az akkori minisztériumtól is számos elismerést kaptam szorgalmas, kitartó munkámért. Később a Győri Szerszárból kivált a Likőrgyár, ahol italfejlesztő lettem és számos jó nevű, ma is ismert ital kifejlesztésében vettem részt.

Mivel a szagok és illatok iránt igen érzékeny voltam, ezért rendszeresen meghívtak a Budapesti Szeszipari Kutatóintézet laboratóriumába, mint italfejlesztő szakembert az ország valamennyi égetett szeszes-itala minőségének elemzéséhez. A munkám tehát érdekes, kreatív volt számomra. 1998-ban mentem nyugdíjba.

A laboratóriumi munka, a lombikban lejátszódó kémiai folyatok színes kavalkádja megjelentek festészetemben. A két foglalkozás egymástól elválaszthatatlan volt. Ugyan későn kezdtem el festeni, a megváltani a világot ifjúi érzésen túl, de érett fővel másképpen láttam a valóságot.

Túróczy Mária, egykori gimnáziumi tanárom indított el a következő intéssel, így mondta: "Drága Barátném, a tehetség önmagában kevés, ha nem párosul mellé kitartás, szorgalom." Megfogadtam intését. A művészi tevékenység során az ember egyszer a paradicsomban, máskor a purgatóriumban érzi magát. Csúcs és mélypontok.

S ekkor az ő szavai jutnak eszembe. Négy évig tanított és vezetett be a festészet, a színek világába. Mindent neki köszönhetek. Később mestereim voltak Barabás László, Borbély Károly festőművészek. Rájuk is mindig köszönettel, hálával gondolok. Hagyták, hogy a magam útját járjam.

Izmusokkal nem köteleztem el magamat, egy általam kitalált irányzatot követtem, a lírizmust. Lírát, költészetet szeretnék láttatni a szemlélővel, s elérni azt, hogy képeim megérintsék a lelküket. Hitvallásom, ars poéticám: Úgy szeretném megérinteni az embereket, mint szellő a forró nyári remegő levegőt. 1989-től rendszeresen állítok ki Magyarországon és külföldön, 26 önálló kiállításom volt.

Egyéni kiállításom közül néhány: Győri Szeszgyár, Enesei Kastély, Győri Galéria, Zürich, Luzern /Svájc/, Regensburg /Német o./ Egyesült Államokban kétszer, Torontó /Kanada/. Csoportos kiállítások: Xantus János Múzeum, Bezerédj Kastély, Budapest Galéria, Alpok-Adria nemzetközi /Ausztria, Horvátország, Olaszország, Szlovénia, Magyarország/, ötször Kovásznai Képtár /Erdély/, Budapest Pataki Galéria ötször. Kerámiával is kísérletezem, amit Kovács Ildikó képzőművésztől tanultam.

Kültéri szobraim: Kossuth Lajos, Liszt Ferenc. / Mindkettőt Győrújbarát öntette bronzba, s állította fel a faluban./ Számos kisplasztikám Budapestre került. Munkámért SZOT-díjat kaptam, Győrújbarát Polgármesteri Hivatala Elismerő Oklevélben részesített, valamint Győrújbarát Díszpolgára vagyok. A művészet területén elért eredményeim elismeréseként Bezi Díszpolgára kitűntetést kaptam 2012. június 16-án.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázmérőállás-diktálás – foglalt a szolgáltató?

A Kisalföld egyik olvasója azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy nem tudja telefonon bediktálni… Tovább olvasom