Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Ezren vennék meg bérlakásukat Győrben

Győr - Több mint kilencszáz bérlő már jelezte a győri önkormányzatnak, hogy megvásárolná bérlakását. A szakemberek figyelmeztetnek: mindenki addig nyújtózkodjon, ameddig a takarója ér.
A győri közgyűlés tavaly december 20-án egyhangúlag fogadta el a város önkormányzati bérlakások értékesítéséről szóló rendeletét, amely gyökeresen szakít az utóbbi egy évtizedben követett gyakorlattal.

Eszerint a város a határozatlan idejű önkormányzati bérlakások egy részét megvásárolhatóvá teszi a bérlőknek. Somogyi Tivadar, az egészségügyi, szociális és lakásügyi bizottság elnöke lapunkat arról tájékoztatta, hogy erről szóló levelet és adatlapot 2098-an kaptak január végéig. Közülük február végéig 1008-an válaszoltak: 905-en azt írták, megvennék bérlakásukat, 103-an pedig azt, hogy nem.


A politikus a nagy érdeklődést egyértelműen sikernek tartja, miként azt is, hogy nemcsak a Belvárosban, hanem a lakótelepeken élők közül is sokan jelezték vételi szándékukat. Az önkormányzati rendelet lehetővé teszi, hogy ne csak a bérlő, hanem annak egyenes ági leszármazottja (gyermeke, unokája) nevére is megvehető legyen a lakás. Az utóbbi variációt eddig az érdeklődők háromtizede választotta.

Somogyi Tivadar hangsúlyozta: a vétel nem kényszer, hanem lehetőség. Szó sincs arról, hogy aki nem akarja vagy nem tudja megvásárolni bérlakását, azt kilakoltatják.

Ilyen hazugságokat az önkormányzat sejtése szerint olyan ügynökök is terjesztenek, akiknek az az érdekük, hogy minél többen vegyenek fel ingatlanhitelt, mert a megkötött szerződések után jutalékot kapnak. Érdemes ezért közvetlenül a bankokhoz fordulni. A bizottsági elnök külön kiemelte: mindenki addig nyújtózkodjon, ameddig a takarója ér, azaz jól fontolja meg, mekkora kölcsönt vesz fel a vásárláshoz, mert utána a törlesztőrészleteket – amelyek a jelenlegi lakbérnél akár jóval magasabbak is lehetnek – fizetni kell.

Somogyi Tivadar beszámolt a következő hetek fejleményeiről is. Eszerint a közgyűlés április 17-én egy technikai jellegű módosítást fogad el. Ezt követően először – májustól – a társasházi épületben lakó, otthonukat megvásárolni kívánó bérlőket hívják be – ütemezve – a polgármesteri hivatal lakásügyi csoportjához, ahol közös megegyezéssel megszüntetik a bérleti szerződést, ugyanakkor lakáshasználati szerződést kötnek és elővásárlási jogot alapítanak. Azok esetében, akik nem társasházasított épületben élnek, ekkor a társasházi alapító okirat előkészítése kezdődik meg.

A politikus leszögezte: az önkormányzat mindenkivel felveszi a kapcsolatot, aki jelezte vásárlási szándékát. A bérlőknek egyébként nem kell sietni a döntéssel: ha valaki most nem tudja megvenni a bérlakását, később is megteheti. A város úgy tervezi, hogy több évig „nyitva hagyja a kaput".

Somogyi Tivadar egy változásról is beszélt. Eszerint a korábbi tervekkel ellentétben nem független értékbecslő cég bevonásával állapíttatják meg az ingatlanok forgalmi értékét, mert ez több tízmillió forintba kerülne. Ehelyett a városházára vesznek fel szakembert erre a feladatra.

A bérlakások eladásából befolyó bevételt Győr visszaforgatja és többek között lakások vásárlására, felújítására, valamint ifjúsági telkek kialakítására költi.

Olvasóink írták

 • 12. Csasza 2008. március 17. 21:45
  „L.A!
  Elég érdekesen szemléled a dolgokat! Értem amit írsz, de egyik szavaddal ütöd a másikat!
  Én győri vagyok, önkormányzati lakásban lakom! Szerintem sem lenne fear velünk szemben, ha mindenki kaphatna lakást! Neked annál az önkormányzatnál kellene reklamálnod, ahol ezelőtt éltél!!!
  És nehogy azt hidd, hogy a te adódból vagyunk mi támogatva!!! Mi fizetjük a havi bérleti díjat és nem vagyunk rászorulva a te alamizsnádra!! Mégis mit gondolsz, mi csak lopjuk a napot és szórjuk a pénzt?!? Meg nekünk adózni sem kell???
  Kicsit sokat képzelsz magadról!!!!
  Azt hiszed, ha mi megvesszük ezt a lakást, nem lesznek milliós hitelek a nyunkban?! Szerinted én rajzolom a pénzt??? Az amivel mi kevesebbet fizetünk most érted, azt az évek folyamán (részemről például többszörösen) ráfordítottuk...
  Pont!”
 • 11. Egy Bérlő 2008. március 16. 16:37
  „Tisztelt L.A.!

  Szóval nem érdekli, de mégis érdekli! Érdekes! :) A kulcsmondatot leírta, Ön nem született győri! Maga szerint a győriek nem lennének hátrányosan megkülönböztetve, ha mindenkinek aki beesik Győrbe lakást ajánlanának? Akkor mindenki a győri önkormányzat ajtaján kopogtatna lakásért!! Ez olyan, mintha én felköltöznék Pestre albérletbe és lakást követelnék rajtuk... Nem kapom meg, akkor más se kapja meg és folyamatos levelekkel zaklatom az önkormányzatot!! Ez szép!! Gratulálok!!! Szerintem teljesen normális, hogy a győri önkormányzat azokat részesíti előnyben, akik ide születtek!!! Ennek ellenére van az a lehetőség, amit Ön is írt, hogy x év után győriként kezelik! Szóval nem értem, hogy miért lenne hátrányosan megkülönböztetve!?!

  Tisztelt Papp György!
  Úgy tudom, hogy csak a határozatlan idejű lakásokat adja el az önkrományzat.”
 • 10. Papp György 2008. március 15. 18:33
  „Azt szeretném kérdezni hogy ahatározott idejü bérlakás eladó lessz e??”
 • 9. L.A. 2008. március 15. 08:15
  „Tisztelt egy Bérlő!

  Ez lesz az utolsó hozzászolásom ebben a topicban, mert elbeszélünk egymás melett. Mégegyszer mondom nem az érdekel, hogy önök 30%-al olcsóbban (ja és amit a megvenni kivánt értéknövelésére forditottak összeget, pl járólapozás, ablakcsere, mit tudom én még mi, annak az árával olcsóbban lehet megvenni) tudják megvenni a lakást, hanem az, hogy van egy réteg, akit támogat az önkormányzat, míg van egy réteg akinek meg annyit sem mond, hogy szevasz...
  Mi konkrétan azért voltunk esélytelenek, mert én nem született Győri vagyok, és még nem éltem itt x évig...
  Természetesen ha én is bent laknék egy iylen lakásban és felkínálnák, hogy megvehessem 30%-al ólcsobban, akkor én is élnék vele. De látom azt nem érti, hogy hátrányosan meg vagyok küönböztetve, mert szeretnék saját lakást, és ehhez nem kapok semmiylen támogatást, míg egy ilyen lakásban élő pedig igen. És ez nem igazságos, vagy kapjon mindenki, vagy ne kapjon senki. vagy ön nem hisz abban, hogy az emberek egyformák? És igen akkor valószinű mélyen hallgatnék, de itt ugye most én, és a hozzánk hasonló cipőben járok járnak rosszul... Remélem, majd ha a különböző helyi adók befizetéséről lesz egyszer szó, akkor is lehet valami menteséget szerezni, mondván, hogy nekem nem adtak semmit sem, szedjék be azoktól, akiket támogattak.
  A kilátástalanságról: nézze decemberben beköltözhetünk végre a saját lakásunkba, nekiállhatunk család teremteni ebbe a szerencsétlen országba, szóval a helyzet így is úgy is megoldódik, de hangsúlyozom nem lenne mindegy hogy 1x millió hitellel kezdjük meg a következő éveinket, vagy csak 6-al.
  És nem azt próbálnám elérni, hogy értékesitsék teljes áron, hanem azt, hogy a többi családot is akkor illese meg az ugyanoylan elbánás, maygarul támogassák őket valamiylen formában. De nem is válaszoltak.
  Ugyanaz van kicsiben, mint az egész országban: 2-3 millió ember eltartja az összes 10-et. A város összes emberének adójából támogatják azokkat, akik önkormányzati bérlakásban élnek, míg a többiek meg le vannak tojva, oldják meg maguk. És ez az igazság, és ezt lehet így is magyarázni, meg úgy is, attól függően, hogy kedvezményezett az ember, vagy éppen nem.
  Kérem írja le azt, hogy én miért ne kaphatnék támogatást a lakáshelyezetm javítása végett?
  Pont.”
 • 8. Egy Bérlő 2008. március 14. 21:35
  „Tudja kedves L.A. mostmár csak egy valamit nem értek, de azt nagyon nem. Azt írta, hogy Önöknek esélye sem volt önkorányzati lakásba költözni! Megpróbálták megigényelni?? Érdekelne, ha akkor megkapták volna és beköltöznek, abban az esetben is ilyen bőszen kampányolna a Lakásügyi Bizottság tagjainál, hogy márpedig ne adjanak 30% kedvezményt se, mert maga a teljes vételárat szeretné kifizetni!?? Vagy csak a mi pénztárcánkat szeretné ezzel vékonyítani??? Szerintem akkor mélyen hallgatna....
  Én értem az hogy honnan jön a keserűsége, a kilátástalanságból... De ez nem megoldás!!!! Egyébként ha annyira nem irigyli tőlünk ezt a kedvezményt, akkor nem értem miért próbálja hónapok óta elérni az önkormányzatnál, hogy teljes áron értékesítsék a lakásokat???!!!!!!”
 • 7. L.A. 2008. március 14. 20:29
  „Tisztelt Gyakor!

  Nem tudom, hogy miért baj az, hogy én úgy érzem, hogy nekem is járna annyi segitség, mint önöknek akik semmivel nem különb emberek nálam, csak éppen önök be tudtak költözni valamikor egy önkormányzati bérlakásba. Biztos vannak nagyon leppukadtak is, de higgyék el, hogy azért vannak olyanok is amik szép állapotban vannak, annak ellenére is, hogy nem öltek bele milliókat a felújításba. A héten a belvárosban jártam egy lakásban (maszek meló, a rendes meló után), hát kérem a 1xx m2-es lakást 6 millió forintért megvenni azért nem oylan rossz üzlet, míg a mi leendő lakásunk a maga kis 61 m2-vel lesz 1x millió.
  Félre ne értesenek, nem azt irigylem, hogy önök meg tudják venni 30%-al olcsóbban, hanem azt, hogy nekem illetve a hasonló cipőben járóknak az önkormányzat nem ad semmilyen támogatást. Az hogy nem vagyok jogosult önkormányzati bérlakásra, mert (nem biztos, hogy pontos vagyok, de ismerösök ilyenek miatt nem kaptak: nincs gyereke, túl nagy az egy főre eső jövedelme, nem házas, nem vagyok született győri). higye el nekünk is jó lett volna ha az elmúlt 7 éveben nem kell kifizetnünk 55-70000 Ft-ót (+rezsi, ami nem úgy mint a hírdetésekben, hogy alacsony, de ezt mindenki fizeti...) a különböző albérletekre, hanem én is félre tudok tenni, mert olyan vicces a bérleti díjjam. És akkor most nem 3 millió Ft-al indulunk neki, hanem 10-el, és kevesebb kölcsönt kéne felvennem. Én még szerencsésnek is mondhatom magam, mert nagyon sok kortársam (31 évesek vagyunk a feleségemmel), még ezt sem tudja megtenni, ezért nincsen gyerekük, mert albérletbe iylen árak melett nem fognak szülni...
  Szóval én azt sajnálom, hogy az önkormányzat kivételezik azokkal, akiknek egyszer már amúgy is kedvezett...”
 • 6. Egy Bérlő 2008. március 14. 17:31
  „Mi egy 36 négyzetméteres bélakásra eddig körülbelül 1,5 millió forintot költöttünk, hogy lakható legyen és ne egy csótánytanyán éljünk! Ahogy "gyakor" írta, én is valószínűnek tartom, hogy az önkormányzat tisztában vele, hogy ezek a lakások milyen állapotban lehetnek, hiszen mióta én itt élek még egy fillért nem költöttek rá! Szóval én úgy érzem az a 30% engedmény valahol igazságos! És nem abból kell kiindulni, hogy mindenki hasznot akar húzni belőle! Higgye el L.A ha tehetős szüleim lennének nem egy 36 négyzetméteres panellakásba tervezném a jövőmet!!! A férjem is és én is rendes dolgozunk és mégsem tudunk félretettni, úgyhogy marad a méreg drága hitel, amit szintén életünk végéig nyögni fogunk!!!
  Engem az dühít a legjobban, hogy állandóan olyan visszajelzések jönnek, mintha a két szép szemünkért kapnánk egy lakást!”
 • 5. gyakor 2008. március 14. 16:47
  „L.A.! Némiképp módosítom véleményem. Önből, csak az elkeseredettség és irígység beszél, mert nincs lehetősége a lakásvásárlásra. Sajnálatos, hogy a mai viszonyok között csak úgy juthat lakáshoz, ahogy leírja. Ön a felvett kölcsönnel, és egyéb lehetőségekkel vadi új lakás épít. Azok, akik megveszik a bérleményüket???? Kis különbség. Tény: mindenki élete végéig eladósodik.”
 • 4. gyakor 2008. március 14. 16:38
  „Nyugalom Egy Bérlő! Az előtte szóló kificamodott véleményét figyelembe sem kell venni.
  Magam is bérlakást vettem, amiben laktunk és jelenleg is lakunk. A vételár egyrészét ma is törlesztjük. Ezen túlmenően folyamatosan újjítjuk lakásunkat, az egyéb hozzátartozó közös tulajdonokkal együtt (társasházi viszonyban). A kedves kötekedőnek szivesen küldeném a havi számlákat kiegyenlítés céljából. Mit gondol L.A., milyen állapotban vehetők meg ezek a lakások? Miért akar az Önkormányzat szabadulni a lakásoktól? Még mindíg kevesebbe kerül (veszteség) az áron aluli eladás, mint a koszerű felújítás. A nyerészkedők? Aki ma bérlakásban lakik és venni akar, nagy százalékban nem nyerészkedik, hanem adósságba viszi magát.”
 • 3. L.A. 2008. március 14. 16:35
  „Tisztelt egy bérlő!

  Igenis irigy vagyok, mert 7 éve albérletben élek a párommal (piaci áron), mivel esélyem sem volt bérlakásba költözni. Most készülünk felvenni 13 millió forint hitelt felvenni, hogy a saját lakásunkba lehessen gyerekünk, sajnos a szülök nem tudnak segiteni, ugyhogy kb. az életem hátralévő részére készülök eladósodni. A vársotól szerintem még annyira sem számithatok, hogy hajrá!!!! Ezért fáj, mert ennyi erővel az önkormányzat nekem is és a többi hasonló cipőben járónak is adjon 30%-os vissza nem téritendő támogatást, ne pedig egy kamatmentes kölcsnt félmillió forintról, amit nem is fogok megkapni nagy valószinűség szerint, mivel olyan buta tulajdonlási feltételeket szabnak meg.
  Egyszóval ezért fáj a dolog, meg azért mert az ebből származó pénzből újra lakást vennének, de gondolom piaci áron, ami egy kicsit pazarlásnak tűnik. És higgye el, lesznek itt olyanok akik élnek a lehetőséggel, és mondjuk a 70 éves mamival kötnek egy olyan szerződést, hogy mindenki jól járjon, erre fogadni is mernék, mivel most is van ilyen... és nem általánosságban beszélek, hanem személyesen ismerek olyant aki már 3 lakást vett így, nem ksi haszonnal továbbadva őket (mellesleg ő teszi jól), csak nekünk, és gondolom önnöknek sincs erre x felesleges milliója.
  Nem vitatkozni akarok senkivel, hanem a véleményem írtam le, ami úgy látszik az illetékes helyen senkit nem érdekel, és ezzel is csak az embereket lehet egymásnak ugrasztani...”
 • 2. Egy Bérlő 2008. március 14. 14:06
  „Kedves L.A!

  Tudja erre szokják mondani, hogy mindenki magából indul ki!!! Nem tudom, hányan vannak, akik ebből üzletet szeretnének csinálni, de megnyugodhat, hogy nem mindenki tartozik közéjük!!!!! Miért fáj az magának, hogy valaki egy kicsivel könnyebben (30%-kal) jut lakáshoz!???? Miért kell mindig ilyen rosszindulatúnak lenni?!?! Mi a férjemmel a nyakunkba vesszük a hitelt, hogy meg tudjuk venni a lakást, amiért évek óta rendszeresen fizetjük a havi bérleti díjat a semmiért!! Arról nem is beszélve, hogy már így is egy vagyont költöttünk rá, folyamatosan mi újítgattuk, mert van annyi igényünk, hogy például ne a 60-as években beépített kádban fürödjünk... És nem hiszem, hogy ezzel csak mi lennénk így!!!! Az hogy 100-ból esetleg egy ember üzleti célból veszi meg, az még nem jogosítja fel magát arra, hogy mindenkit mocskoljon!!!

  Szóval jó lenne, ha nem ítélkezne itt mindenki felett.... Nem kell ennyire irigynek lenni... Itt nem arról van szó, hogy kapunk egy ingyen lakást...”
 • 1. L.A. 2008. március 14. 10:10
  „Ezt továbbra sem tartom igazságosnak. Decemberben írtam ez ügyben Somogyi Tivadarnak (2x emailben, olvasás, és átvétel visszaigazolást kérve) természetesen választ sem kaptam...
  Vegyék csak meg a lakást teljes áron, és ne a város pénzét herdálják el, azért, hogy valakik meg üzleti haszonra tegyenek szert...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kokárdahajsza a győri belvárosban

Kokárdát vásárolni indultunk két nappal az állami ünnep előtt. Ahova betértünk, kaptunk is a… Tovább olvasom