Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Ezrek életét menthetik meg évente

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jövő évi költségvetésében szerepel a győri szívkatéteres laboratórium létrehozása és működtetése.
„ Jelenleg Győr-Moson-Sopron az ország egyetlen megyéje, ahonnan kilencven kilométeres távolságon belül nem érhető el szívkatéteres központ. A távolság sok esetben végzetes lehet" – mondta tegnap a Kisalföldnek Dézsi Csaba András, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház kardiológiai osztályvezető főorvosa, lapunk Gyórgy-ír mellékletének szerkesztője. A szakember már legalább két esztendeje küzd azért, hogy a kisalföldi megyeszékhelyen is létrejöhessen ilyen intézmény.

A törekvés szinte biztosan sikerrel járt, noha az i-re a pont a költségvetés december végi parlamenti zárószavazásakor kerülhet fel. Balogh József győri polgármester a tegnapi városházi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a győri, a szolnoki és a nyíregyházi centrum összesen 1 milliárd 250 millió forintos összeggel szerepel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jövő évi büdzséjében, és élvezi Rácz Jenő egészségügyi miniszter támogatását is.

Balogh József polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a terv megvalósulásáért nagyon sokat tett Dézsi Csaba András, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház kardiológiai osztályvezető főorvosa, az önkormányzat egészségügyi tanácsnoka, fideszes önkormányzati képviselő. Kiemelte a megyei önkormányzat, valamint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök segítségét is. „Örülök, hogy fideszes képviselőtársainkkal együtt értük el ezt az eredményt" – tette hozzá Balogh József. Gergely Zoltán polgármesteri szóvivő elmondta: Dézsi Csaba András római útja miatt nem tudott jelen lenni a sajtótájékoztatón.

Dézsi Csaba András a Kisalföldnek telefonon nyilatkozva elmondta: a szívkatéteres laboratórium számításaik szerint évente 2000–2200 szívbeteget menthet meg a haláltól vagy a tartós rokkantságtól. Ennek a beavatkozásnak ugyanis az a lényege, hogy kezdődő szívinfarktusnál kitágítják a koszorúeret, így megakadályozzák az érelzáródást, s ezáltal a szívizom egy részének az elhalását. Ehhez persze az kell, hogy a beteg időben a megfelelő intézménybe kerüljön, s ezért nem mindegy, hogy Budapestre vagy Győrbe kell szállítani.

A főorvos hozzátette, hogy a mostani sikerben az ő kétéves munkáján túl számos politikus segítsége benne van. Úgy vélte, induláskor egyetlen központ sem állt jobban Győrnél: ő maga 620 Budapesten elvégzett szívkatéteres beavatkozáson van túl, és rajta kívül négy orvos és hét szakasszisztens áll készen. A szakember megjegyezte: pontos információi nincsenek arról, mikor kezdheti meg a működését a centrum, de azt valószínűsíti, hogy 2005 közepén.

Balogh József polgármester a sajtótájékoztatón költségvetési témákról is beszélt. Kifejtette: a héten az Országgyűlésben megtörténtek az első körös szavazások az ország jövő évi büdzséjéről, s a képviselők 65 milliárd forintnyi olyan pluszpénzt hagytak jóvá, ami Győrt is érinti. Hangsúlyozta: előzetes megállapodása van a Pénzügyminisztériummal arról, hogy az adóerő-képességi számítás megváltozik.

A megyeszékhelytől idén 611 millió forintot vettek el – igaz, ennek egynegyedét jövőre visszakapja fejlesztésre –, s a módosulás révén az elvonás mértéke jövőre csak az infláció mértékével nőne. Balogh József elmondta: a Birkás Tivadar és Szakács Imre fideszes képviselők által benyújtott, Győrt érintő módosító indítványok közül a marcalvárosi uszodára vonatkozót a T. Ház többségével és a szocialista frakció véleményével szemben megszavazta, a többit azonban nem, mivel pénzügyileg irreálisnak tartotta azokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrön bukott ki a bérletügy?

A Pénzügyminisztérium szerint Győr is visszaélt a buszbérletek után igényelhető támogatással, többek között ezért kell változtatni a jogszabályon, a megyeszékhely azonban ezt visszautasítja, s továbbra sem mond le arról, hogy a diákok ingyen utazhassanak a helyi tömegközlekedési eszközökön. Tovább olvasom