Kisalföld logö

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 30°C Még több cikk.

Ezredeseket perelnek, a vád: vesztegetés

Győr–Eger–Tököl - Győrben kezdték kedden tárgyalni a korrupcióval vádolt fegyőr főtisztek ügyét, amelynek kirobbanása az egész országot megdöbbentette januárban.
Az ezredesekre, ügyvédekre és orvosokra tekintélyes vesztegetéssorozatot kíván rábizonyítani a katonai főügyészség.

A vádirat szerint az elítélt Á. János kapcsolata a magas rangú fegyőrtiszttel, Gy. Zoltánnal jóval korábbra vezet vissza, amikor a volt elítélt egy faipari cég résztulajdonosa volt és a fióktelepen részt vett a márianosztrai rabok foglalkoztatásában. Gy. Zoltán nyugalmazott ezredes a pályáját ’76-ban kezdte egy vegyesipari vállalatnál.

Magas rangú vezetők sora állt kedden a vádlottak padján, s a tárgyalást komoly sajtóérdeklődés is kísérte. Fotó: Krizsán Csaba

A kapcsolat azonban sokkal később kezdett gyümölcsözni, addigra a fegyőr magasra jutott a ranglétrán. Három éve már a beruházási főosztály vezetője lett az országos BV-parancsnokságon, s ebben a pozíciójában érte Á. János kérése: ha netán börtönbe kellene vonulnia a vállalkozónak, az ezredes gondoskodjon róla, hogy a rácsok mögött minél kényelmesebb helyre kerüljön. A most 56 éves Gy. Zoltán ezután Pécsre került, ahol megromlott egészségi állapota miatt csak egy évig töltötte be a parancsnokhelyettesi posztot, ám kapcsolatrendszerét azért latba vetette régi ismerőse kedvéért.

Még aktívként, először azt sikerült számára kijárnia, hogy Á. János az egri börtönben maradhasson, ahol amúgy jobbára előzetesen fogvatartottakat őriznek. Ebben a másik vádlott, G. Ferenc, ma már szintén nyugalmazott ezredes segített, aki az intézet parancsokaként jó pár kedvezményt biztosított a vád szerint, így például az elítélt havi egy helyett három csomagot kaphatott, s a beszélőre is háromszor többször mehetett, mint rabtársai.

Ám nem maradt itt sokáig, mert – a vádirat szerint az ezredes-barát közbenjárására – a tököli BV intézet kórházába szállították 2005 márciusában. Itt jött képbe az orvos, dr. K. Imre, aki egészségi állapotára hivatkozva a fiatalkorúak intézetébe „utalta" a most 54 éves vádlottat, az úgynevezett VIP-körletbe, ahol a védett fogvatartottakat – például a volt fegyőröket, rendőröket – őrzik. Az elítélt a szájsebészeten kapott takarítói munkát, de feladatát rosszul teljesítette, s ezért ki akarták rúgni. Ám ez számára igen kedvezőtlenül vette volna ki magát később, a feltételes szabadság elbírásálásakor.

Érdekesség
A bírói tanács elnöke századosi rangot visel, ezért az ülnökök között szükség van ezredes jelenlétére is, mivel a vádlottak is azok, még ha nyugállományba is vonultak. A tanács főtisztje pedig nem más, mint Holló Sándor, volt győri rendőrkapitány, s ha már az „exeknél" tartunk, az egyik vádlott védelmét Bély László, volt megyei rendőrfőkapitány látja el.
Ezért új vezető jött képbe: D. Zoltán, a már ugyancsak nyugalmazott alezredes, aki a kórház főigazgató-helyetteseként itt tartotta a „közkedvelt" rabot. A férfit Gy. Zoltán közbenjárására ezután az intézet parancsnoka, I. László ezredes vette szárnyai alá és az ügyészség szerint ekkor került szóba először a pénz. A közbenjárásért Gy. Zoltán előbb magának, majd a tököli parancsnoknak kért és kapott egymillió forintot, amire az elítélt vallomása szerint I. László azt üzente: „ez csak alamizsna". További 3 millió követelt Gy.- Zoltán közvetítésével, de ezt az elítélt már megtagadta. Előbb azonban – pénzéért cserébe – többször is elhagyhatta Á. János a börtönt, hol büntetés félbeszakítása, hol eltávozás jogcímén.

A parancsnok még azt is megpróbálta kijárni, hogy büntetését börtön fokozatról a feltételes szabadlábra helyezést hamarabb lehetővé tevő fogházra változtassák. A büntetőeljárás adatai szerint ugyancsak 2006 telén a személyre szóló „szívességből" már kiterjedtebb vesztegetési hálózat alakulhatott volna. Á. János két rabtársának beajánlotta, hogy némi pénzért olyan orvosi igazolásokat szerez, amivel pár napra kijuthatnak a börtönből.

Ehhez a két elítélt hozzátartozóinak a vállalkozó ügyvéd ismerősei segítségével a BM-kórház egyik főorvosát kellett felkeresniük, aki a valótlan papírokat kitöltötte – áll a vádiratban. Gy. Zoltán ekkor még feleségét, az ugyancsak bv-ezredes M. Anikót is mozgósította, akinek a számítógépes adatbázisban kellett ellenőriznie, hogyan áll az egyik „fizetős" rab büntetés-félbeszakítási kérelme. Ezután azonban a két elítélt a hatóságokhoz fordult.

A megyei bíróság katonai tanácsa kedden Gy. Zoltán ny. ezeredest és Á. Jánost hallgatta ki elsőként, akik azonnal tagadták a bűncselekmények elkövetését. Ám a kérdésekre válaszoló Á. János elmondta: valóban összekaparta a pénzt, de az első milliót barátságból adta kölcsön, hogy Gy. Zoltán nászútját támogassa vele – s mellesleg a pénzt azóta sem látta viszont. A második milliót pedig azért jutatta el a tököli parancsnoknak, mert fenyegetve érezte magát az intézetben, s mindent latba akart vetni, hogy külső kórházba kerüljön.

Elmondta azt is: élettársával az ő rokkantnyugdíjából élnek, s a milliókat egy eladott ingatlan árából szakította le. A kihallgatások folytatódnak a nagy port kavart ügyben, amelynek főszereplőit vesztegetéssel vádolják. Gy. Zoltánt öttől tíz évig, Á. Jánost, a vád szerinti vesztegetőt pedig egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja a bíróság.

Olvasóink írták

 • 18. Személyesen érintett 2008. március 21. 08:39
  „Én azért nem ajánlanám senkinek, hogy irigyelje bármelyik börtönben a bentlakókat. Még M. Ildikót sem! Ha olvassa ezeket az írásokat olyan személy, aki megtapasztalta saját bőrén a börtönéletet, kérem, adjon pl.Jenőnek felvilágosítsát.
  A Legfelsőbb Bíróság honlapján anonimizálva mindenki számára olvashatóak az ítéletek, amelyek az ítélőtáblákon illetve a LB-n fejeződtek be jogerősen. Nem takargatnak semmit a bírák, de nem is védhetik meg magukat, amíg félinformált média-személyiségek - a szenzáció hajhászás jegyében - a tárgyalások látogatása, az ügyek korrekt ismerete nélkül hergelik a közvéleményt az igazságszolgáltatás szereplői ellen.”
 • 17. Jenő 2008. március 17. 18:12
  „Érdekes, hogy csak a "tököly" vállalkozó férfi esetéről ír az újság.
  A Bors-ban pedig megszellőztették, hogy ugyanekkor az egri börtönben ült M. Ildikó, aki a híres színész Benkő élettársaként áfát csalt. Írtak arról, hogy M. Ildikó is kedvezményekben részesült, még a fegyőrők is félnek tőle, olyan összeköttetései vannak.
  Hallottam, hogy nem véletlenül sikerült elintézni, hogy Egerbe kerülhessen és ott szinte luxus körülmények között volt. Mobil a zárkájában heti 4 csomag, gyakori látogatások és szabadság. Erről egy hang sem esett a tárgyaláson? Mostani férjének ugyanis sok fejes elkötelezettje.”
 • 16. Cseter János 2008. március 16. 18:07
  „Kedves "Miszeter Tejfel" , ha valaki, mint Ön veszi a fáradtságot és csupán e rovatban olvassa a valóságot írásaimban a bünüldözésről és az igazságszolgáltatásról, akkor hamar rájön, hogy miért helyezem a "bányászbéka" ülepe alatti szintre. Az nem jó kifejezés, hogy a rendszert utálom! Igaz a Demokrácia és a Jogállam ugyan még nem működik úgy Magyarországon, ahogy kellene és így a hivatali visszaélések korát éljük! A személyes keserűség sem egyedi hanem közügy mert minden állampolgár érdeke, hogy a bűn az ne maradjon felderítetlen és az azzal okozott kárt a jogalapnékül gazdagodó megtérítse! Sajnos ott, ahol a protekció és akár a mundér, akár a talár szennyese takargatva van, az a rendszer erkölcstelen és romlott!”
 • 15. Miszter Tejfel 2008. március 15. 14:20
  „Olyan gáz Cseter, hogy meg akarod ideologizálni a bíróságokkal szembeni személyes keserűségedet. Mert azt szerintem már különösebb pszichológiai érzék nélkül is kitalálhatta mindenki: téged egyszerűen egy bíró a múltban elkaszált. Azóta utálod a rendszert. Ha így van - s lefogadom, hogy igen, - akkor túl nagyívűnek nem nevezném ezt a "talár szennyese" szemléletet.”
 • 14. Korrekt 2008. március 15. 11:09
  „Nem tudom, hogy miért vagytok felháborodva, ezek mind hétköznapi történetek magyarországban.

  A csalás - megvesztegetés - kivételezés - lopás uton utfélen, csak addig nem az mig egyesszám jelenidö rólad van szó.

  SZEMLÉLET kedveseim!....mig az nem változik addig semmi változás nem lessz ezen a területen.
  Lépjetek fel minden kivétel nélkül a fentiek ellen és akkor elkezdödik valami.”
 • 13. nothing! 2008. március 15. 09:41
  „Tisztelt személyesen érintett és lilike 1!!
  ha személyesen érintett lennél ilyen ügyben akkor tudod azt ítélnek el a bírok akit akarnak!!! Még azt is akit nem kellene.
  Kedves Lilike1, a tanács tagjai meg bukott emberek, csak nem hangoztatják, hogy miért!!!!
  Ja és hozzátenném, az már tényleg gáz, mikor a bíró munkatársa mondja azt, hogy ezt elbaszta a bíró!!!”
 • 12. Cseter János 2008. március 14. 14:14
  „Kedves Lilike 1. Sok bíró van és nem mindegyik becsületes és e cikkekben nincs is megnevezve egyik sem! Sajnos az olyan bujtatott bírók, akik nem a tudásuk alapján végzik a munkájukat, azok szégyenítik, teszik kritizálhatóvá a testület munkályát!Nem véletlenűl kreáltak olyan törvényeket amelyekkel nem lehet a nyilvánosság elé tárni a szennyeseiket! Sőt a Legfelsőbb Bíróságnál az egyik bíró a megyei szintű saját szennyesét bíráhatja felül e rendszerben!
  Viszont én nem szoktam a levegőből kapkodni az állításaimat! Az ítélkezés pedig a társainak a dolga lenne nem pedig a szennyes ügyeik takargatása! Ja, hogy nincs, aki megpiszkálja, mert tudja mennyira bűzlene? No és miért nincsenek oknyomozó újságírók? Csak azért mert az ex miniszter a perecárusokhoz halonlónak állitoptta be az újságirás minőségét? Igen él és virúl a cenzúra e téren!”
 • 11. Lilike1 2008. március 14. 13:55
  „Ismerem a bírót.
  Szégyellje magát az aki sárt dobál rá és a bíróságra.
  Előbb tájékozódjon és utána ítélkezzen.”
 • 10. Cseter János 2008. március 14. 10:23
  „Kedves "antistar" nem a helyesíráson múlik a Magyar Igazságszolgáltatás szintjének kritizálása! Sajnos nem elég köztudott, hogy bányászbéka ülepe körűl található!
  Viszont a bíróságok nyilvános űléseire pedig a sajtó munkatársainak illenhe elmenni, vagy mint a közterekre kamerákat kellene felszereni.
  Van még, akár Győrben TV-s társaság, ahol a programjukba néha közvetíthetnének tárgyalásokat! Igaz könnyű az olyan "érintetteknek" dumálni, akikkel szemben a jogi párbajkesztűt csak is a hasonszőrű jogász veheti fel a felsőbb bírói szinteken.Az alsóbb szintű bíróságok munkáit feltárni és felülbírálni e rendszerben lehetetlen a "talár és a mundér" becsületének látszata megtartása miatt!”
 • 9. antistar 2008. március 14. 06:50
  „Kedves Cseter János!
  A helyesíráshoz meg álltalános iskola !”
 • 8. bvcsajszi 2008. március 14. 05:11
  „A Kórház parancsnoka nem utalhatta ÁBRIT a B/14-es VIP körletre, hiszen nincs rá jogosultsága. A rabok munkáltatását meg egy bizottság hagyja jóvá. Akkor a Kórház főigazgatóját mivel vádolják, ha le akarta váltani ezt a majmot? Az igazi bűnös Gy. Zoltán, I. László!!!”
 • 7. bradock 2008. március 13. 16:47
  „Megint egy hatásvadász cikk. Csak az döbbenet meg, aki nem tudta, hogy milyen állapotok uralkodnak kis hazánk fallal is körülvett szekcióiban: a tyúktolvajok senyvednek, a nagy gazemberek meg szinte nyaralnak, persze ha jól megfizetik az árát. Persze lesz ejnye meg bejnye, a feljelentő elitéltek meg kapnak még öt évet, mert ugye azoknak már van priusza......
  Hála a kommunista jogrendnek, amit rendszerváltás ide vagy oda valamért nem töröltek el. Nevetséges inkább ez a történet nem megdöbbentő! Jó szurkolást mind két oldalnak ítéleteket boritékolva elköldöm bárkinek...”
 • 6. Személyesen éintett 2008. március 13. 16:39
  „Az előttem szólóknak javasolom, hogy szabad idejükben látogassanak nyilvános bírósági tárgyalásokat, mert végtelen tájékozatlanságukról adnak számot a véleményeikben.”
 • 5. Cseter János 2008. március 13. 16:13
  „Piszkáld meg a talár szennyesét és megtudod! Prezse tudom, hogy nem is vagy rá kiváncsi.Vagy talán megpróbálod valóságot kendőzni?
  Persze, aki igazán kiváncsi és érdekeli is, az meg tud keresni és szivesen tályékoztatom. Persze a megértéshez nem tökfej kell, hanem igazi értelmes fej”
 • 4. Miszter Tejfel 2008. március 13. 13:42
  „Cseterjani, hogy a bánatban tudod mindig ugyanazt az öt szót variálni?”
 • 3. Cseter János 2008. március 13. 12:26
  „A talár szennyesét nem szokták kiteregetni a köz elé. Mi is lenne, ha az olvasók is megismerehetnék e "kulisszák" titkait? Ezért nincs sajtószabadság, csupán cenzúra az irott papirforma sajtónál. E sajtó megélhetési munkatárasainak meg tejesen midegy , hogy mit engedélyeznek közzétenni.”
 • 2. nothing 2008. március 13. 10:05
  „Meg kell nézni, hogy "bukott" bv tisztek felett "bukott" tanács ítélkezik. Azt se felejtsük el, hogy a bíró a bizonyítékokat szabadon értékelheti, így az ítélet csak rajta múlik.
  Ezért szar ez a rendszer, mert így bárkit el lehet ítélni a személyes ellentétek miatt, vagy felmenteni azért mert barát vagy mert fizet!!!
  Van jó ügyvéd és sztárügyvéd, a jó ügyvéd ismeri a törvényt, a sztárügyvéd meg a bírót!!!!
  Ezek után kiváncsi lennék a bírói tanácsból ki hova megy nyaralni!!!”
 • 1. Cseter János 2008. március 13. 08:35
  „A közmondás azt tartja, hogy "egyik holló a másik szemét nem vájja ki" ! A Mi volt Rendőrkapitányunk vajon most felismeri a büncselekményt és a bünösöket, mert a nyomozást könnyebb volt neki megtagadni mint a munkát elvégezni, ha a bűnözők a hasonszőrű kasztjához tartoztak. Bély úr is inkább a védők közt található e helyzetben. Csupán azon csodálkozom, hogy Köhegyi úr nincs a védők közt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Névtelen bejelentések: Több mint 12-szeresére nőtt a számuk

Győr-Moson-Sopron - Nagy összegű tagi kölcsön nyújtása miatt indult a legtöbb vagyonosodási… Tovább olvasom