Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Ezerrel többen munka nélkül

Győr-Moson-Sopron - Egyetlen hónap alatt több mint ezerrel nőtt a munkanélküliek száma a megyében. A munkaügyi központ 2009 elejére várja a gazdasági válság hatásainak még egyértelműbb megjelenését.
A számok ugyan még jók, de a válság hatásai már most meglátszanak a megye munkaerőpiacán – derült ki Rimányiné Somogyi Szilvia, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ szolgáltatási főigazgató-helyettesének előadásából a megyei területfejlesztési tanács csütörtöki, győri ülésén. A friss adatok szerint egyetlen hónap alatt több mint ezerrel nőtt az álláskeresők száma a megyében, aminek hatására a munkanélküliségi ráta 3,6-ről 4,3 százalékosra emelkedett. Szintén jelentős változás következett be az új álláshelyeknél. Ezek száma a szeptemberi 1379-ről mostanra 869-re apadt.

A kép hasonló, ha az adatokat a tavalyiakkal vetjük össze. A munkanélküliségi ráta 0,5 százalékkal volt magasabb Győr-Moson-Sopronban 2008. november végén, mint egy évvel korábban. Persze érzékletesebb, ha azt írjuk: a különbség csaknem kereken ezer munkanélküli.

Akár a válság szimbóluma is lehetne a kép, amely néhány hete készült azon a tüntetésen, amelyen a General Electric győri dolgozói tiltakoztak a gyár bezárása ellen.

A pályakezdők közül most harmadával többen vannak állás nélkül, mint egy esztendeje. Esetükben kifejezetten kedvezőtlen, hogy míg 2007-ben október-novemberben 13 százalékkal apadt a számuk, addig ezúttal ugyanebben az időszakban eggyel még nőtt is.

Fotó: Kisalföld-archívum, H. Baranyai Edina
Fotó: Kisalföld-archívum, H. Baranyai Edina

Rimányiné Somogyi Szilvia, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ szolgáltatási főigazgató-helyettese néhány nagyobb leépítésről külön is beszélt a megyei területfejlesztési tanács tegnapi, győri ülésén. Eszerint a megyeszékhelyen a General Electric – amely bezárja a városban lévő gyárát – 107, a Magyar Aszfalt Kft. pedig 106 ember elbocsátását jelentette be. Csornán egy építőipari cég küld el 20 alkalmazottat, míg Dunakilitin 67 foglalkoztatott állása szűnt meg. A GySEV 200 fős leépítésről adott ki szándéknyilatkozatot. A vállalkozásoknak egyébként az európai uniós előírásoknak megfelelően a 20 embernél kevesebb embert érintő elbocsátásokat nem kell közölniük a munkaügyi központtal, így a mikro-, kis- és középvállalkozások ilyen terveiről nincsenek információk.

„Befulladt a munkaerő-kölcsönzés intézménye, mindenki a bérelt munkaerőt küldte el először" – szolgált további adalékkal Rimányiné Somogyi Szilvia, aki ettől függetlenül úgy vélekedett: a sajtó nem egy esetben túlzásokra ragadtatja magát a válsággal kapcsolatban. Szerinte egyébként a bejelentett állás helyek számának visszaesése nem biztos, hogy a valós képet mutatja: elképzelhetőnek nevezte, hogy sok cég azért vonta vissza ilyen bejelentéseit, hogy munkahelymegtartás címén állami pénzhez jusson.

A főigazgató-helyettes arra számít, hogy a válság a mostaninál is egyértelműbb munkaerő-piaci hatásai 2009 elején lesznek érzékelhetők.

Olvasóink írták

 • 4. bbbb 2008. december 13. 13:13
  „Persze van ott munka. A cikkben is irjak. Foigazgato helyettes. Akkor van meg foigazgato, van igazgato,termeszetesen neki is lehet helyettese:(((
  Mi meg szepen eltartjuk oket.”
 • 3. Magor 2008. december 12. 13:30
  „Kutyi!

  Ott a pont! :D

  Az egészben az a baj, hogy ők már leközölték egy hónapja, hogy nincs és nem is várható dráma!”
 • 2. kutyi 2008. december 12. 12:15
  „A munkaügyi központba kell menni dolgozni, ott talán tudnak foglalkoztatni!!”
 • 1. Zsoltika 2008. december 12. 10:50
  „Emberek, akkor kellett volna gondolkodni, amikor mindenki csak termelni akart.TÖBBET TÖBBBET és MÉGTÖBBET. elöbb utóbb elfogy a felvsásárló piac, és ezt tudják is az emberek, csak nem foglalkoznak vele. Majd két év múlva megint lesz fellendülés. Aztán nekiállnak a gyárak 3 műszakban teremlni, ontják magukból a sok szemetet. Aztán 15-20 év mulva megint jön a válság, és nem értik majd az emberek, hogy miért. Ezen kellene kicsit agyalni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lelkesen keresi a győri tehetségeket!

Győr - Hazánkban még nagyon kevés munkahelyen foglalkoznak igazán a tehetségekkel, pedig anyagi és… Tovább olvasom