Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Ezer új pannonhalmi?

Az elfogadott rendezési terv szerint új városrész kialakítását tervezi Pannonhalma egy még teljesen szűz területen.
A legutóbb elfogadott rendezési terv szerint lakóövezetként vonnák be a város vérkeringésébe az Écs felőli oldalon húzódó erdős, szántóföldes részt. Ez tíz-tizenöt év alatt egyharmadával növelhetné a lakosság létszámát.

A harminchat hektáros zöld területen soha nem volt semmi: se üzem, se lakóház. Mégis mindenki ismeri ezt a környéket itt a város határában, amikor Écs felől közelíti meg Pannonhalmát. Az új rendezési terv szerint ez az összefüggő terület egy új városrész – egészen pontosan 236 építési telek – kialakítására alkalmas. A földdarabnak összesen négy tulajdonosa van, ebből az egyik az önkormányzat. A cégek egyetértenek Pannonhalmával abban, hogy a területet, adottságai miatt, egységes egészként érdemes kezelni, azonban a nagyszabású tervekhez befektetőkre van szükség.

Schaub György, a város alpolgármestere elmondta: nem is annyira tervekről, mint inkább nagyszerű lehetőségről van szó, mivel a harminchat hektáros lakóövezet festői környezetével egyedülálló volna a régióban. Az előzetes elképzelések szerint a terület nagy részét a kertvárosias övezet alkotná, kisebb harmadát a földszintes, tetőtér-beépítéses családi házak, a harmadik hányadát pedig a közintézmények alkotnák. A lakóövezet – három-négy fős családokkal számolva – körülbelül ezer lélekkel növelné a 3600 fős város lakosságának létszámát. Ez a településnek hosszú távon elemi érdeke, mivel különben kihasználatlan marad a jelenlegi infrastruktúra, akárcsak az óvoda és az iskola.

Természetesen ez nemhogy egyik napról, de egyik évről a másikra sem valósítható meg. Legalább tízmilliárdos nagyságrendben kell gondolkodni, ezért az önkormányzat úgy számol: ha sikerülne befektetőket találni az igen ígéretes elképzelésekhez, akkor tíz-tizenöt év alatt népesülhetne be a teljes lakóövezet. Ez nyilván több szakaszban történik, józanul gondolkodva úgy ötven telket lehetne értékesíteni az első ütemben. A hosszú távú cél, hogy előbb-utóbb a teljes terület beépüljön, legyen parkja, szociális intézménye, óvodája, iskolája és Pannonhalma belterületeként emelje az apátság lábánál fekvő település színvonalát. Schaub György hozzátette azt is: Pannonhalmán ma sokan teremtenének otthont a világörökség közelségéért, a festői zöld területekért, a jó elhelyezkedésért. A népszerűség azonban még kevés: jelenleg alig akad a városban építési telek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Párját ritkító ásatás Győr határában

Magyarország és a környező országok legnagyobb ismert kelta temetője található Gyirmót és Ménfőcsanak közelében. Minderre a most folyó ásatás derített fényt, amelynek során két–, két és fél ezer éves sírok kerültek elő ékszerekkel, fegyverekkel. A temetőt a Krisztus előtti IV. és I. század között, hozzávetőlegesen négyszáz évig használta a környező kelta települések többezres lakossága. Tovább olvasom