Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Ezer lámpás éjszakája Győrben is

Hat magyar nagyvárosban tartják meg az Ezer lámpás éjszakája elnevezésű rendezvényt május 25-én, az eltűnt gyermekek világnapján.

A rendezvénysorozatba a fővároson kívül Győr, Kecskemét, Pécs, Székesfehérvár és Békéscsaba is bekapcsolódik: koncerteket, rendőrségi bemutatókat és családi programokat tartanak.

A budapesti 56-osok terén mások mellett az Intim Torna Illegál, Király Viktor és Király Linda, Székesfehérváron Kozma Orsi és Bozont, Győrben Zola és a Retro School Band, Kecskeméten Nagy Adri és a Sugarloaf, Pécsen Lakatos Krisztián és a Fivérek, Békéscsabán Tolvai Renáta és az Eleven Hold lép fel.

A látogatók a civil sátrakban felvilágosítást kaphatnak a gyerekeltűnések statisztikájáról és a csellengés veszélyeiről is - olvasható az ezerlampasejszakaja.hu oldalon. A rendezvény minden helyszínen a világító "lámpások" felengedésével zárul. Az országos programsorozat célja felhívni a figyelmet az eltűnt gyermekekre és sorsukra. Az eltűnt gyermekek világnapját május 25-én tartják, az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és sorstársaira emlékezve. Etan Patz eltűnésének napját Ronald Reagan amerikai elnök 1983-ban az eltűnt gyermekek nemzeti napjává nyilvánította.

Az eltűnt kiskorúak ügyét Európában a 2001-ben megalakult Eltűnt és Szexuálisan Kihasznált Gyerekekért Európai Föderáció karolta fel, amely ernyőszervezetként koordinálja a prevenciós és az eltűntek felkutatásával kapcsolatos feladatokat.

A szervezet kezdeményezte, hogy május 25-e legyen az eltűnt és bántalmazott gyermekek napja. A világnap célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a megelőző stratégiákra és az országok közötti együttműködés fontosságára. A világnaphoz kapcsolódó kezdeményezés keretében az eltűnt magyar fiatalok fényképei tejes dobozokon és egyéb termékeken láthatók.

Olvasóink írták

  • 1. Madarász 2013. május 19. 18:20
    „Gratulálok! Nem kicsit tűzveszélyes ez a legújabb baromság! Miért nem lehet simán mécsest gyújtani és letenni a földre, ahol nem gyújthat meg semmit? Gondolom az eltűnt gyerekek sem arra vágynak, hogy felgyújtsanak néhány házat a kedvükért, hanem arra, hogy ennek a baromságnak az árából inkább megkeressék őket. Normális nyugati országokban már betiltották, hogy égő mécseseket röptessenek, kizárólag a ledes változat engedélyezett, bár az is környezetszennyező.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SzFeszt fellépő: Dave Martin

Elképesztően tegetséges , élmény egy stúdióban dolgozni vele!. Tovább olvasom