Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Ezen a karácsonyon alig kerül autó a fa alá

Valóban túl vagyunk a gazdasági mélyponton? A legjobb lakmuszpapír egyike az autókereskedések eladási mutatója lehet, ebből pedig az tűnik ki, hogy a piac ugrásra készen áll, s talán lesz is növekedés – de csak jövőre.


Ezen a karácsonyon még alig kerül új autó a fenyőfa alá.

Az új autók iránti érdeklődés érezhető emelkedésére számítanak a magyar márkakereskedők, bár a novemberi adatok ezt még nem támasztják alá, ha szigorúan a statisztikát nézzük, akkor úgy tűnik, a kincstári optimizmus mondatta ezt Gablini Gáborral, a Gépjármű-márkakereskedők Országos Szövetsége (Gémosz) elnökével. Az ugyanis már tényként kezelhető, hogy a decemberben – leginkább a karácsony előtti időszakban – eddig érzékelhető vásárlói roham idén elmarad a márkakereskedőknél.

Ami a használtautó-piacot illeti, már több éve nincs karácsonyi ˝bumm˝. (Ezt a megyei kereskedések vezetői mondták nekünk – erről mindjárt részletesen is.) A Gémosz elnöke mégis azt jósolja, hogy az év végén, illetve 2010 elején várhatóan már kézzelfoghatóbb lesz a kereskedésekbe látogatók számának emelkedése, ami minden bizonnyal az értékesített autók darabszámában is megmutatkozik.

Ha ez utóbbit, tehát az értékesített autók számát nézzük, akkor valóban csak jobb jöhet: egy, a napokban készült európai lista alapján a magyarországi autókereskedések nagyon megérezték az autóiparba is begyűrűző gazdasági válság hatását. Sovány vigasz, hogy hat országot le tudtunk hagyni, hiszen míg nálunk gyakorlatilag a felére csökkent az autóeladások száma, addig Romániában 60,7 százalék a csökkenés, Írországban 62,3 százalék, Észtországban 66,5 százalék; Litvániában 68,7, Izlandon 78,6 százalékkal, Lettországban pedig (ők tartják a csúcsot) 80,5 százalékkal kevesebb új autót regisztráltak. Az uniós átlag ennél sokkal jobb – mínusz 2,5 százalék –, ehhez nyilván az kellett, hogy a többi ország jobban teljesítsen. A kormányzati roncsautóprogramoknak köszönhetően Németországban például 25 százalékkal nőtt a kereskedés; a szomszédos Ausztriában pedig plusz 7,9 százalékos a mutató. (A listát bővebben olvashatják a www.autopro.hu internetes oldalon.)  

Általános vélemény, hogy a kereskedőknek a visszatérő vevők elégedettségére kell alapozniuk. Fotó: Krizsán
Általános vélemény, hogy a kereskedőknek a visszatérő vevők elégedettségére kell alapozniuk. Fotó: Krizsán

Mielőtt megnéznénk, hogy a megyei autókereskedések mit éreztek meg ebből, nézzük a hazai tapasztalatokat:  jelenleg szinte csak készpénzzel fizető magánszemélyek, illetve néhány optimista vállalat vásárol új személygépkocsit. Az általános vélemény továbbá az, hogy a  kereskedőknek elsősorban a visszatérő vevők elégedettségére alapozva kell megvárniuk a vásárlói erő növekedését.

Ez az év megtanította a kereskedéseknek: van olyan helyzet, amikor a túlélés érdekében erőn felüli kompromisszumokat is kell kötni.
Márton László, a Leier Autó Kft. ügyvezető igazgatója is azt állítja, náluk azért nem lett olyan nagy a visszaesés, mint más kereskedésben, mert minden kategóriából – újból, saját használtból és az úgynevezett premium selectionból (újszerű használt kategóriából) – tudtak és tudnak kínálni: ez, illetve a megbízható garancia a védjegyük a régi-új ügyfeleiknél. Az is tény ugyanakkor, hogy ez az év azt is megtanította a kereskedéseknek: van olyan helyzet, amikor a túlélés érdekében erőn felüli kompromisszumokat is kell kötni; de ezt hosszú távon nem lehet csinálni. ˝Jövőre nem lehetnek olcsóbbak az árak, nem ezen múlik, hogy meginduljon a piac.˝ A megyeszerte ismert kereskedés kisebb elmozdulást érzékel, de a decemberi eladási mutatók korántsem olyanok, mint tavaly ilyenkor voltak.

Ifj. Dusza András, a Vanos Autószalon tulajdonosa a decemberi kereskedési ˝bummal˝ eddig sem számolt, mert a használtautó-piacon, ahol ő is tevékenykedik, ez már évek óta nem tapasztalható. ˝Ránk másképp hatott a válság – lassan talán múlt időben is fogalmazhatok –, hiszen hozzánk az jött, akinek számított, hogy olcsóbb a használt autó, mint az új. Ezzel együtt mi is mínusz tizenöt százalékkal zártuk az évet.˝

Ifj. Dusza András optimistább 2010-re nézve, mint Márton László: az előbbi szerint csak jobb jöhet jövőre, Márton László szerint viszont az év első fele még nehéz lesz, talán a második fele lesz kevésbé: ő 2010-re öt-tíz százalékos bevételnövekedést vár a kereskedésében. Abban viszont egyetértenek mind a ketten, hogy ez az egy év a sok nehézség mellett annyiban jót hozott, hogy megtisztult a piac. Akik kibírták és megmaradtak, azok jóra számíthatnak, ha valóban  lassan, de beindul újra az autópiac.

Olvasóink írták

  • 1. Truder 2009. december 21. 21:57
    „Pedig úgy volt, hogy én kettőt is kapok, aztán egyiknek a színe nem tetszett, a másikhoz nem adtak téli gumi készletet... Így aztán, még egy évet gondolkodhatok rajta :)))))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négymillió forint túraútvonalakra

A vidéki örökségünk megőrzéséhez igénybe vehető pályázati támogatásból több mint 4 millió forintot… Tovább olvasom