Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Ez volt 2008: gyilkosságok, csalások, bűncselekmények...

Győr-Moson-Sopron - Rablástól, családi késeléstől a kegyetlen gyilkosságon, kábítószer-csempészeten, marihuánatermelésen át a nagy értékű lopásokig, csalásokig sokféle bűncselekmény történt a megyében 2008-ban. A Kisalföld összegyűjtött néhányat a lakosság érdeklődését, felháborodását leginkább kiváltó bűncselekmények közül.

Életveszélyesen megsebesített egy fiatal rendőrt az a férfi, aki golyózáporral fogadta a vele szemben intézkedni érkezőket Téten január 18-án reggel. A körzeti megbízott egyik veséjét ki kellett operálni. Maradandó sérüléseiből még mindig nem gyógyult fel.

A lövöldözés reggelén több tucat egyenruhás rendőr, nyomozók, a megyei bevetési egység, mentők, valamint a terrorelhárító szolgálat (TESZ) kommandósai töltötték meg a máskor csendes Zrínyi utcát. Az utca végén lakó, 41 éves férfi megverte a téti idősek otthonának igazgatónőjét, akit kórházba szállítottak a mentők, mert az egyik ütéstől eltörött az orra. A súlyos testi sértést elkövető bántalmazó házához két körzeti megbízott indult, azonban nem számítottak arra, ami azután következett. A férfi már várta őket, s amikor a házhoz érve kiszálltak az
autóból, azonnal lőni kezdett rájuk. Egyiküket, a háromgyermekes körzeti megbízottat egy lövedék eltalálta. Azonnal összeesett.
A lövöldöző végül – miután mintegy 140 lőszert kilőtt – öngyilkos lett, fejbe lőtte magát.

Drogtermesztők a Rábaközben
Indiaivadkender-ültetvényt foglalt le, három férfit és egy nőt őrizetbe vett a rendőrség Győrsövényházon január végének egyik éjszakáján. A gyanúsítottak a falu egyik családi házában kialakított, légkondicionált szobában termesztették a kábítószert.

A megyei rendőr-főkapitányság felderítőosztályának információi alapján indultak kábítószer-előállítók elfogására a felderítők és a Marcal beavatkozó alosztály kommandósai. A Kisalföld a helyszínen követte az akciót. A felderítők szerint a Gárdonyi utca kieső helyen lévő épületében egy győri, egy csornai és egy soproni lakos hozott létre és üzemeltetett gépesített, megfelelő szellőző- és párásítóeszközökkel felszerelt cannabisültetvényt.

A téti lövöldözés: Egy férfi golyózáporral fogadta a vele szemben intézkedni érkezőket január 18-án reggel.
A téti lövöldözés: Egy férfi golyózáporral fogadta a vele szemben intézkedni érkezőket január 18-án reggel.


Az intézkedő rendőrök felszólítására a gyanúsítottak nem jöttek ki a lakóházból, ezért a kommandósok az ajtót betörve jutottak az épületbe, meggátolva ezzel az ott található bizonyítékok és kábítószerek megsemmisítését. A nyomozók azután léptek be az épületbe, amikor már a négy ember – a lakóház főbérlője, egy nő is odabent tartózkodott – csuklóján bilinccsel várta mozdulatlanul, hogy a rendőrök tegyék a dolgukat.

A házban 158 tő cannabis-növénykultúra művelése folyt. A növények 15–45 centi magasak voltak, azokat speciális vegyszerekkel kezelték. A növények mennyisége – becslések szerint – 4–5 hónap alatt akár 10–15 kilogramm marihuána előállításához is elegendő lehetett volna, amelynek „piaci értéke" elérheti a 30 millió forintot is.

Két helyszín, két gyilkosság
Halásziban és Győrszentivánon két, szinte egyforma gyilkosság történt február elején. Halásziban egy 20 centis konyhakést szúrt lakótársába egy 48 éves férfi, mert nem tudta elviselni, hogy az ittasan zörög mellette, s nem hagyja aludni. Negyvennyolc órával később Győrszentivánon egy székkel fejbe verte, majd agyontaposta lakótársát egy 55 éves férfi. A gyanúsított azt nem tudta elfogadni, hogy lakótársa a szobában végezte el szükségleteit, s nem takarított fel maga után. Mindkét esetben az áldozatok, a gyanúsítottakhoz hasonlóan, indulatos természetű, alkoholista életvitelű emberek voltak.

A két gyilkosság rávilágított arra, hogy egyre inkább oda kell figyelni a hétvégi házas területekre is, mert a lecsúszott, egzisztenciájukat vesztett emberek oda szorulnak ki. A két bűncselekmény földrajzilag távol történt egymástól, de motívumaik sok azonosságot mutatnak. Az elkövetők és az áldozatok alkoholista életmódot folytattak, lakóhelyükön mások szívességéből laktak, kapcsolataik a kocsmák vendégkörére korlátozódtak. A győrszentiváni Zsellér-dűlőben történt gyilkosság gyanúsítottja 2006 júniusában már úgy megverte az áldozatot, hogy az súlyos sérüléseket szenvedett. Akkor a bíróság 1 év 6 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a férfit tettéért.

Kommandós akció a győrsövényházi marihuánaültetvény fenntartói ellen.
Kommandós akció a győrsövényházi marihuánaültetvény fenntartói ellen.


Adócsalással gyanúsított ügyvezető
Több mint 425 millió forint értékű adócsalással gyanúsították meg február elején a győri vámnyomozók az egyik, személyautók importálásával foglalkozó cég győri ügyvezetőjét. A Budapesten bejegyzett társaság 310 autót hozott be külföldről, s csak az áfa eltitkolásával 278 millió forintot tett zsebre. A cégnél a konkurenciához képest irreálisan alacsony áron adták el a főként Németországból, Belgiumból és Franciaországból behozott használt autókat. A társaság 2007-ben egyáltalán nem adott be bevallást. Eszerint a behozott autók után nem fizettek áfát sem, 278 millió forintot „nyeltek le" így. Ezzel a módszerrel a gyanúsítottak például egy 3 millió forintos autónál 600 ezer forintot tudtak megspórolni, s ha annak a felét megtartották, már 300 ezer forinttal olcsóbban adhatták el a külföldről behozott használt autót, mint a konkurencia. A bevallások elmulasztásával a cég még 140 millió forint társasági nyereségadót is zsebre tehetett.

Határon átnyúló gyilkosság
Megrázta a lakosságot – hazánkban és Szlovákiában is – a pozsonyi diáklány, Barbora Mrovcakova meggyilkolása. A történet kezdetben egymástól független két szálon futott.

Szeptember 1-jén az M1-es autópályától mintegy 1500 méterre, Újudvar közelében egy mezítelen halott lányra talált egy német házaspár. Az áldozatról az igazságügyi orvos szakértők már az elején megállapították, hogy gyilkosa megfojtotta. A nyomozást nehezítette, hogy a lány testén különleges azonosítási pontot nem találtak a nyomozók. A brutális támadástól az áldozat fején több zúzódás volt, orrcsontja szilánkosra törött, nyelvcsontja eltört, nyaka bevérzett, testén számos hámsérülés volt.

A megyénkben megtalált, brutálisan meggyilkolt Barbora Mrovcakova.
A megyénkben megtalált, brutálisan meggyilkolt Barbora Mrovcakova.


A megyei életvédelmi nyomozók végezték munkájukat, amikor egy másik eset szálai futottak be hozzájuk. Pozsonyból augusztus 31-én eltűnt egy lány. A szlovák nyomozók kérésére ismét megvizsgálták az akkor még ismeretlen holttestet. Az újabb azonosítási pontok bizonyították, hogy a megyénkben holtan megtalált lány a Pozsonyból eltűnt Barbora. Ezt teljes bizonyossággal azonban csak a DNS-vizsgálat eredményével mondhatta ki a rendőrség.

A szlovák nyomozók biztosak voltak abban, hogy Barbora megölésével a dél-afrikai származású brit Neville Naidoo gyanúsítható, aki érezve, hogy a rendőrség a nyomában van, Besztercebánya közelében felakasztotta magát. A férfi pozsonyi szobájában vért találtak, az általa küldött búcsúlevelekben több szó volt arról, hogy segített Barbora eltűnésében, de gyilkosságról nem ír.

Miután bebizonyosodott, hogy a gyilkosság Szlovákiában történt, a megyei nyomozók lezárták az ügyet, a bizonyítékokat és a lány holttestét átadták a szlovák hatóságoknak.
Olvasóink írták

 • 4. matriné 2009. január 14. 06:39
  „Gondolod "egó, hogy a Kisalföld munkatársaiból nem lehet a valóságot kihúzni? Különben nem vagyok egyik pártnak sem a tagja ,sem a szekértolója.
  A választékos írásmódod, pedig maga az ember tükre.”
 • 3. egó 2009. január 13. 20:47
  „Dugulj már el cenzúramániás matriné=Cseter! Ha ennyi bajod a Kisalfölddel, mi a szart olvasod? Menj át a nagyon őszinte kurucinfóra, vagy hírtévére. Ott aztán megkapod az egyoldalúan frankót. Akkor miért nem kötsz bele az újságírókba, amikor a te pártbeliedről ír F@szkalap?”
 • 2. deresrebiro 2009. január 13. 19:44
  „-igen zajlottak az események 2008-ban, de azért voltak ,,hézagtöltő ügyek" is (-mellékesen ...), amelyekkel a hatóságok csak szaporították egymás munkáját, az adófizető polgárok terhére. Hogy összességében hogy alakult a bűn (-üldözés) igazság (-szolgáltatás) mérlege arra csak az ,,utca embere" (átlagpolgár) tudna válaszolni, ti. hogy biztonságban érzi-e magát-és vagyontárgyait, és bízik-e az igazságszolgáltatásban. Nem lenne teljes a kép, ha a ,,kis mellékes" ügyek kimaradnának a felsorolásból, vagy teljesen feledésbe merülnének. Ezért ajánlom olvasásra az alábbi cíkket a linkeken keresztül:

  Vigyázat ha a sofőrt az ügyész Murphy törvényével kontrázza...

  http://www.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=60181
  vagy:
  http://blikk.blogzona.hu/mosonivigyor/”
 • 1. matriné 2009. január 13. 18:03
  „Jézus! Csak nem megbüntették Tóth urat, hogy körmöltették vele a hiányos bűnügyi statisztikát?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új eljárás kezdődik a polgármester perében

Győrújbarát–Győr - Végeláthatatlannak tűnik Juhászné Árpási Irma, Győrújbarát… Tovább olvasom