Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Ez még messze nem a zöldsétány...

A Bercsényi liget, s annak környéke Győr egyik legszebb sétányaként szerepelt, most azonban menekül az ember a környékről.

A tervekben a Bercsényi liget, s annak környéke Győr egyik legszebb sétányaként szerepel, most azonban menekül az ember a környékről. Lehet-e ebből a szemetes utcából egyszer igazi közteret varázsolni? – a főépítész szerint igen. A valóság lehangoló.

Emlékeznek még? Az egy éve elfogadott győri településfejlesztési koncepció, majd pedig a 2010-es kulturális fővárosi pályázat szinte versengett azért, melyik tudná jobban, szebben, látványosabban felújítani Újvárost és Szigetet. Ami közös elem volt, hogy vezérprojektnek nevezték a Rábca egykori medre helyén létrejött Bercsényi liget sétánnyá fejlesztését. Egyetlen szépséghibája a terveknek, hogy a liget jelenleg Sziget és Újváros „hátsó udvara", rendkívül elhanyagolt állapotban van. Papíron persze jól hangzik, hogy az önkormányzat fasorok ültetésével és a környező utcák felújításával kíván a helyzeten változtatni.

A tervek szerint a rehabilitációra a pénzt a jelenlegi ligettel szembeni terület eladásából teremti elő az önkormányzat. Aki most végigmegy a „sétányon", mindent el tud képzelni oda, csak egy „ékszerdobozt" nem. A Kisalföld is tegnapi körútja során 20 méterenként kénytelen volt megállni egy-egy szemétkupacnál, roncsautónál, építési törmeléknél vagy lomiskocsinál; s a környéken élők mindjárt a panaszaikat is elmondták, amelyek mind így kezdődtek: mivel nincs konténer...

 Az önkritikusabbak hozzátették, ha hétfőn elvinnék a melegben rohadó és bűzlő szemétkupacokat, keddre valószínűleg újabbak nőnének ugyanott. A közeli Stromfeld Aurél utcában ugyanez a helyzet. A Komszol az illegális lerakásokra azt válaszolta, hogy hiába gyűjtötte össze és szállította el a saját költségén többször is a szemetet, néhány napon belül minden kezdődött elölről. Azt tanácsolja ezért: amennyiben valakinek rendszeresen kicsinek bizonyul a saját hulladékgyűjtő edénye, az az illegális lerakás helyett  igényeljen nagyobb kukát az ügyfélszolgálati irodákban. 

Kalmár Ákos, a városrész önkormányzati képviselője is úgy véli, először tüneti kezelésre lenne szükség, vagyis a szemét eltakarítására – többször tárgyalt is ez ügyben a kommunális szolgáltatóval. „Ha kell, akár naponta szállítsák el a szemetet, de az alapproblémát sajnos még ez sem biztos, hogy megoldja" – ismerte el a képviselő.

Márpedig amíg az „alapprobléma" marad, addig lehet bármilyen tervnek vezérprojektje a Bercsényi liget, ember oda nem megy, csak ha muszáj.
Révi Zsolt győri főépítész elszánt, azt mondja, lesz megoldás. Két héten belül aláírják a Városfejlesztés rt.-vel azt a megállapodást, amelynek értelmében a részvénytársaság elkészíti a városrész rehabilitációjának megvalósítási tanulmányát. Ez még önmagában nem jelent megoldást – ezt tudja mindenki, ő is, viszont az anyaggal már lehet pályázni. A főépítész hasonlóképpen képzeli el a rehabilitációt, mint korábban Ferencvárosban tették. A győri tanulmány várhatóan már őszre készen lesz, Révi Zsolt pedig azt szeretné, ha az első EU-s pályázatok egyike a Bercsényi liget lenne. Itt tartunk tehát most, illetve ott, amit a felvételek mutatnak. Azt kell eldönteni, a szemünknek vagy a terveknek higgyünk.

A szemetelőket, de önmagát is megbírságolhatja a Komszol
Múlt héten városrészről városrészre jártuk Győrt, s a szemétszállítási problémákat vettük sorba. A Komszol tegnap közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe, ami – úgy véljük – cikkünk hatására született. Abban ez áll:

„Az általános köztisztaság javítása érdekében a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. létrehozott egy zárt rendszerű információs láncot, aminek feladata a szolgáltató céghez írásban, telefonon vagy bármilyen egyéb módon érkezett, a hulladékgyűjtő edények mellé szabálytalanul lerakott hulladék felszámolása. Minden ezzel kapcsolatos bejelentést rögzítünk és 24 órán belül kivizsgálunk az alábbiak szerint:
– Amennyiben társaságunk a járatnapon nem ürítette ki a hulladékgyűjtő edényt, vagy nem szállította el a szabályosan, a szolgáltató cég emblémájával ellátott, kék színű zsákban a hulladékgyűjtő edény mellé tett hulladékot, akkor az elszállításról haladéktalanul intézkedünk. Ha ez megismétlődik, akkor az ügyfélnek egyhavi szemétdíjat visszautalunk, jóváírunk.

– Amennyiben a hulladékgyűjtő edény mellett szabálytalanul kirakott hulladékot találunk, akkor azt nem szállítjuk el, ezzel együtt az ingatlan tulajdonosát írásban figyelmeztetjük. Ha ez – akár a következő ürítés alkalmával – megismétlődik, akkor a szabálysértési felelősség megállapítása érdekében a köztisztaság megsértése miatt hatósági eljárást kezdeményezünk."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanulóvezetők a felbontott utakon

A tömeges útfelújítások sokszor még a rutinos sofőröket is próbára teszik, nemhogy az autósiskolák tanulóit. „Még szerencse, hogy nem most tanulok vezetni...!" – sóhajt fel bizonyára sok autós, látva a dugókban araszoló vagy az útakadályokat kerülgető tanulókocsikat. Márpedig utóbbiakból van elég, lévén a nyár az autósiskolák főszezonja – sajnálatos módon egybeesve az útfelújításokéval... Tovább olvasom