Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Ez a Horváth nem az a Horváth

Győr - Összekevert a bank két Horváth Attilát, akik egy napon születtek, ezért az egyik adótartozását a másiknak tulajdonították, számláját pedig zárolták. Az OTP elnézést kér a hibáért.


Egy asszony, a győri Horváth Attila édesanyja kereste meg lapunkat a szokatlan panasszal, mondván, mások is okuljanak a hibából. Nem tette hozzá – s reméljük, senkit nem sértünk vele –, hogy a „mások" alatt a ˝Horváthokat˝, ˝Kovácsokat˝, ˝Szabókat˝ kell elsősorban érteni. Annak az esélye ugyanis jóval kisebb, hogy két egymáshoz közel élő ˝Tmovszky Györk˝ vagy ˝Peőcz Meredisz˝szülessen egy napon.

A hétköznapi nevek előnye ugyanakkor, hogy mi is nyugodtan leírhatjuk Horváth Attila nevét anélkül, hogy őt bárki is beazonosíthatná. De jöjjön a rövid történet.

Egyszer csak zárolták a győri Horváthék bankszámláját, majd mint kiderült, többször figyelmeztették őket 177 ezer forintos adótartozásukra. Tanácstalanul fordultak az egyik ügyintézőhöz, lévén, hogy az adósságról fogalmuk sem volt. ˝Én magam nyugdíjas vagyok – mondta a fiatalember édesanyja, aki szintén ezt a számlát használja –, milyen adótartozásom lenne?˝ Az ügyintéző kitartott az OTP igaza mellett, s a család ekkor fordult az APEH-hez, ahol utánajártak a dolognak. Banálisan egyszerű: egy Győrhöz közeli faluban szintén él egy Horváth Attila, aki druszájával egy napon született: őt terheli a 177 ezer forintos adótartozás. A pénzintézet összekeverte a két ügyfelet, az inkasszó dolgában a győri férfi számláját zárolta és az ő pénzét bocsátotta az APEH rendelkezésére.

Legyen ez utóbb inkább csak tanulságos történet, mivel szerencsére pozitív a végkicsengése: Horváthék visszakapták a 177 ezer forintjukat. Megkerestük ezzel kapcsolatban Szabó Lászlót, az OTP győri igazgatóját, aki elmondta: valóban megtörtént az eset, ezzel kapcsolatban a család reklamációt is nyújtott be. Mint közölte: sajnálja a történteket, ilyesmi nem fordulhatna elő, mivel a név és a születési dátum mellett még más adatokat is egyeztetni kellett volna, mint például az édesanya nevét vagy a lakcímet. Írásban az igazgató így reagált megkeresésünkre:

˝Az OTP Bank Nyrt. évente több százezer darab hatósági megkeresést dolgoz fel, amelyek alapján az érintett szervek azonnali beszedési megbízást (inkasszó) nyújthatnak be az ügyfeleink számlái terhére. Az adatszolgáltatás során a rendelkezésre álló adatokat teljes körűen ellenőrizzük. Az ügyfelünk által jelzett probléma egyedi esetnek tekinthető, a tévesen teljesített összeget az APEH Nyugat-dunántúli Re-
gionális Igazgatósága az ügyfelünk javára visszautalta. A bank az okozott kellemetlenségért ezúton is elnézést kér.˝

Sajnálom a történteket, ilyesmi elvileg nem fordulhatna elő, mivel a név és a születési dátum mellett még más adatokat is egyeztetni kellett volna- mondta Szabó László, az OTP győri igazgatója.

Olvasóink írták

 • 12. -upho- 2009. augusztus 11. 13:51
  „aki az otpnel bankol az meg is erdemli.”
 • 11. kicsi32 2009. augusztus 10. 11:37
  „Na ez szép! multkor mi is kaptunk egy felszolittást a fiam nevére ! Nade csak az volt a baj, hogy a fiam 14 éves és még csak kölcsönt se vehetett fel! Szintén az Otp-töl kaptuk a a papirt 650000 ft os tartozásrol! Bementem reklamálni és kiderült van ugyanolyan nevü valaki csak az nem 14 éves!”
 • 10. BlueRush 2009. augusztus 09. 22:06
  „Eszméletlen, hogy egy szimpla bocsánatkéréssel el tudják intézni a dolgot. Bezzeg ha a mezei ember követ el jelentéktelen kaliberű hibát az már minimum börtön. Míg élek nem fogom megérteni a rendszert.
  Lehetséges lenne ezért beperelni a bankot?”
 • 9. Domestic 2009. augusztus 09. 16:36
  „nekem 2005-ben minden kifizetésemet duplán emeltek le a számlámról!
  Egy hétig hitegettek, hogy visszacsinálják!
  Minden egyenlegkérdezésemmel, amikor vártam a saját pénzemet, de még nem rendezték, mínuszba ráterhelték az egyenlegemre!
  A saját munkatársaim vettek még ebédet is nekem ezidőalatt, mivel nem otthon voltam....
  azon örültem magamban: De jó, hogy erre nem az autópályán derült fény tankolás után, mert még most is ott koldulhatnék az út szélén....
  (ui.: ez nem OTP-s sztori)”
 • 8. janika 2009. augusztus 09. 13:02
  „Az egyik "bank" pár százezer forintos kölcsön mellé, persze (deviza alapú) odasóztak egy bevásárló kártya szerződést is az ügyfél nyakába! A szerencsétlen ügyfél a szorult anyagi helyzete miatt aláírt mindent!
  Persze a bevásárló kártyának azt sem tudja,hogy milyen a színe! Mivel a bank elfelejtett adni! Ennek ellenére göngyölíti a költségeket rajta! Természetesen, amit saját maguk gerjesztenek!
  Az ügyfél hiába írja meg nekik,hogy ami nincs, azt nem tudja használni sem! A bankot ez nemérdekli! így összejött nekik alig több mit 25 ezer forint, de már behajtó céggel és ügyvéddel, az meg bírósággal fenyegeti az ügyfelét!
  A kedves olvasótársaimnak mi a véleménye erről? Ugyan is az ügyfél már harmadszor tiltakozik írásban eredménytelenül. A bank hajthatatlan követeli a saját maga által kreált összegeket!”
 • 7. Mara55 2009. augusztus 09. 10:30
  „Évekkel ezelőtt nekünk a lakásbiztosításunkat szüntette meg egy nagy bíztosító társaság. Azonos név egy lépcsőházban elég volt nekik,itt még a születési dátum sem stimmelt.”
 • 6. lzsuzsanna 2009. augusztus 09. 10:14
  „"a rendelkezésre álló adatokat teljes körűen ellenőrizzük" ... ja látszik.... mikor még a macskám rendszámát is elkérik, és akkor így dolgoznak. Én kirúgnám simán, aki egy ilyet téveszt. Nagy a munkanélküliség, győzzőn a jobbik munkaerő. Arról nem is beszélve, hogy akinek zárolták a számláját, csak annyit tudnak mondani, hogy bocsi? Amúgy az OTP egy minősíthetetlen bank. Ilyenkor nyugodtan fizethetnének kártérítést!!!”
 • 5. fmoni20 2009. augusztus 09. 08:54
  „Az a legjobb az egészben, hogy ezekszerint nem csak a nevük és születési dátumuk egyezik, de még a számlaszámuk is ugyanaz! Legalább azt ellenőrizte volna a tisztelt ügyintéző az OTP-ben!!!”
 • 4. Accra 2009. augusztus 08. 21:58
  „És ha egy ilyen inkasszó miatt nem tud törlesztést fizetni??
  Egyszerűen trehányak a bankban.”
 • 3. Dragonfly 2009. augusztus 08. 16:16
  „Felháborító, hogy egy ilyen hibát elintéznek egy bocsánat kéréssel. Mások hibája miatt a rendes embereknek kell az idejüket azzal tölteni, hogy kimagyarázzák, Ők nem hibáztak. Egy ilyen vagy hasonló ügy elintézése akár több napba is bele telhet, addig nem tudja használni a számláját, amiről esetleg utalna és majd jöhet a magyarázkodás más szolgáltatók fele. Persze a késedelmes fizetésért mindjárt kamatot kell fizetni. Nem beszélve arról, ha az illetőnek még szabadságot is kéne kivenni, plussz a közlekedés, ami mindegy, hogy gépkocsi vagy autóbusz, akkor is pénzbe kerül. Ebben az országban nem foglalkozik ezzel senki és még örüljünk, ha bocsánatot kérnek.”
 • 2. Primax 2009. augusztus 08. 14:43
  „Az anyukájuk csak nem volt azonos.
  Ha mégis, legalább megtalálták egymást az ikrek...”
 • 1. Truder 2009. augusztus 08. 12:59
  „Attól függetlenül nem értem,hogy a fenébe lehet összekeverni két ügyfelet,mikor 666 adat kell egy nyamvadt számla nyitáshoz...azt meg kötve hiszem,hogy mind stimmelt..Jó,hogy már számítógépen van minden,azóta többet tévednek,mint előtte.Nem egyedi eset!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkotótábor volt a természet lágy ölén

Ravazd - Táborozva a gyerekek megtanulnak alkalmazkodni a nomád körülményekhez, egymáshoz. Tovább olvasom