Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Ez a Horváth nem az a Horváth

Győr - Összekevert a bank két Horváth Attilát, akik egy napon születtek, ezért az egyik adótartozását a másiknak tulajdonították, számláját pedig zárolták. Az OTP elnézést kér a hibáért.


Egy asszony, a győri Horváth Attila édesanyja kereste meg lapunkat a szokatlan panasszal, mondván, mások is okuljanak a hibából. Nem tette hozzá – s reméljük, senkit nem sértünk vele –, hogy a „mások" alatt a ˝Horváthokat˝, ˝Kovácsokat˝, ˝Szabókat˝ kell elsősorban érteni. Annak az esélye ugyanis jóval kisebb, hogy két egymáshoz közel élő ˝Tmovszky Györk˝ vagy ˝Peőcz Meredisz˝szülessen egy napon.

A hétköznapi nevek előnye ugyanakkor, hogy mi is nyugodtan leírhatjuk Horváth Attila nevét anélkül, hogy őt bárki is beazonosíthatná. De jöjjön a rövid történet.

Egyszer csak zárolták a győri Horváthék bankszámláját, majd mint kiderült, többször figyelmeztették őket 177 ezer forintos adótartozásukra. Tanácstalanul fordultak az egyik ügyintézőhöz, lévén, hogy az adósságról fogalmuk sem volt. ˝Én magam nyugdíjas vagyok – mondta a fiatalember édesanyja, aki szintén ezt a számlát használja –, milyen adótartozásom lenne?˝ Az ügyintéző kitartott az OTP igaza mellett, s a család ekkor fordult az APEH-hez, ahol utánajártak a dolognak. Banálisan egyszerű: egy Győrhöz közeli faluban szintén él egy Horváth Attila, aki druszájával egy napon született: őt terheli a 177 ezer forintos adótartozás. A pénzintézet összekeverte a két ügyfelet, az inkasszó dolgában a győri férfi számláját zárolta és az ő pénzét bocsátotta az APEH rendelkezésére.

Legyen ez utóbb inkább csak tanulságos történet, mivel szerencsére pozitív a végkicsengése: Horváthék visszakapták a 177 ezer forintjukat. Megkerestük ezzel kapcsolatban Szabó Lászlót, az OTP győri igazgatóját, aki elmondta: valóban megtörtént az eset, ezzel kapcsolatban a család reklamációt is nyújtott be. Mint közölte: sajnálja a történteket, ilyesmi nem fordulhatna elő, mivel a név és a születési dátum mellett még más adatokat is egyeztetni kellett volna, mint például az édesanya nevét vagy a lakcímet. Írásban az igazgató így reagált megkeresésünkre:

˝Az OTP Bank Nyrt. évente több százezer darab hatósági megkeresést dolgoz fel, amelyek alapján az érintett szervek azonnali beszedési megbízást (inkasszó) nyújthatnak be az ügyfeleink számlái terhére. Az adatszolgáltatás során a rendelkezésre álló adatokat teljes körűen ellenőrizzük. Az ügyfelünk által jelzett probléma egyedi esetnek tekinthető, a tévesen teljesített összeget az APEH Nyugat-dunántúli Re-
gionális Igazgatósága az ügyfelünk javára visszautalta. A bank az okozott kellemetlenségért ezúton is elnézést kér.˝

Sajnálom a történteket, ilyesmi elvileg nem fordulhatna elő, mivel a név és a születési dátum mellett még más adatokat is egyeztetni kellett volna- mondta Szabó László, az OTP győri igazgatója.

Olvasóink írták

 • 12. -upho- 2009. augusztus 11. 13:51
  „aki az otpnel bankol az meg is erdemli.”
 • 11. kicsi32 2009. augusztus 10. 11:37
  „Na ez szép! multkor mi is kaptunk egy felszolittást a fiam nevére ! Nade csak az volt a baj, hogy a fiam 14 éves és még csak kölcsönt se vehetett fel! Szintén az Otp-töl kaptuk a a papirt 650000 ft os tartozásrol! Bementem reklamálni és kiderült van ugyanolyan nevü valaki csak az nem 14 éves!”
 • 10. BlueRush 2009. augusztus 09. 22:06
  „Eszméletlen, hogy egy szimpla bocsánatkéréssel el tudják intézni a dolgot. Bezzeg ha a mezei ember követ el jelentéktelen kaliberű hibát az már minimum börtön. Míg élek nem fogom megérteni a rendszert.
  Lehetséges lenne ezért beperelni a bankot?”
 • 9. Domestic 2009. augusztus 09. 16:36
  „nekem 2005-ben minden kifizetésemet duplán emeltek le a számlámról!
  Egy hétig hitegettek, hogy visszacsinálják!
  Minden egyenlegkérdezésemmel, amikor vártam a saját pénzemet, de még nem rendezték, mínuszba ráterhelték az egyenlegemre!
  A saját munkatársaim vettek még ebédet is nekem ezidőalatt, mivel nem otthon voltam....
  azon örültem magamban: De jó, hogy erre nem az autópályán derült fény tankolás után, mert még most is ott koldulhatnék az út szélén....
  (ui.: ez nem OTP-s sztori)”
 • 8. janika 2009. augusztus 09. 13:02
  „Az egyik "bank" pár százezer forintos kölcsön mellé, persze (deviza alapú) odasóztak egy bevásárló kártya szerződést is az ügyfél nyakába! A szerencsétlen ügyfél a szorult anyagi helyzete miatt aláírt mindent!
  Persze a bevásárló kártyának azt sem tudja,hogy milyen a színe! Mivel a bank elfelejtett adni! Ennek ellenére göngyölíti a költségeket rajta! Természetesen, amit saját maguk gerjesztenek!
  Az ügyfél hiába írja meg nekik,hogy ami nincs, azt nem tudja használni sem! A bankot ez nemérdekli! így összejött nekik alig több mit 25 ezer forint, de már behajtó céggel és ügyvéddel, az meg bírósággal fenyegeti az ügyfelét!
  A kedves olvasótársaimnak mi a véleménye erről? Ugyan is az ügyfél már harmadszor tiltakozik írásban eredménytelenül. A bank hajthatatlan követeli a saját maga által kreált összegeket!”
 • 7. Mara55 2009. augusztus 09. 10:30
  „Évekkel ezelőtt nekünk a lakásbiztosításunkat szüntette meg egy nagy bíztosító társaság. Azonos név egy lépcsőházban elég volt nekik,itt még a születési dátum sem stimmelt.”
 • 6. lzsuzsanna 2009. augusztus 09. 10:14
  „"a rendelkezésre álló adatokat teljes körűen ellenőrizzük" ... ja látszik.... mikor még a macskám rendszámát is elkérik, és akkor így dolgoznak. Én kirúgnám simán, aki egy ilyet téveszt. Nagy a munkanélküliség, győzzőn a jobbik munkaerő. Arról nem is beszélve, hogy akinek zárolták a számláját, csak annyit tudnak mondani, hogy bocsi? Amúgy az OTP egy minősíthetetlen bank. Ilyenkor nyugodtan fizethetnének kártérítést!!!”
 • 5. fmoni20 2009. augusztus 09. 08:54
  „Az a legjobb az egészben, hogy ezekszerint nem csak a nevük és születési dátumuk egyezik, de még a számlaszámuk is ugyanaz! Legalább azt ellenőrizte volna a tisztelt ügyintéző az OTP-ben!!!”
 • 4. Accra 2009. augusztus 08. 21:58
  „És ha egy ilyen inkasszó miatt nem tud törlesztést fizetni??
  Egyszerűen trehányak a bankban.”
 • 3. Dragonfly 2009. augusztus 08. 16:16
  „Felháborító, hogy egy ilyen hibát elintéznek egy bocsánat kéréssel. Mások hibája miatt a rendes embereknek kell az idejüket azzal tölteni, hogy kimagyarázzák, Ők nem hibáztak. Egy ilyen vagy hasonló ügy elintézése akár több napba is bele telhet, addig nem tudja használni a számláját, amiről esetleg utalna és majd jöhet a magyarázkodás más szolgáltatók fele. Persze a késedelmes fizetésért mindjárt kamatot kell fizetni. Nem beszélve arról, ha az illetőnek még szabadságot is kéne kivenni, plussz a közlekedés, ami mindegy, hogy gépkocsi vagy autóbusz, akkor is pénzbe kerül. Ebben az országban nem foglalkozik ezzel senki és még örüljünk, ha bocsánatot kérnek.”
 • 2. Primax 2009. augusztus 08. 14:43
  „Az anyukájuk csak nem volt azonos.
  Ha mégis, legalább megtalálták egymást az ikrek...”
 • 1. Truder 2009. augusztus 08. 12:59
  „Attól függetlenül nem értem,hogy a fenébe lehet összekeverni két ügyfelet,mikor 666 adat kell egy nyamvadt számla nyitáshoz...azt meg kötve hiszem,hogy mind stimmelt..Jó,hogy már számítógépen van minden,azóta többet tévednek,mint előtte.Nem egyedi eset!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkotótábor volt a természet lágy ölén

Ravazd - Táborozva a gyerekek megtanulnak alkalmazkodni a nomád körülményekhez, egymáshoz. Tovább olvasom