Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Ez a hétvége a fesztiváloké, válasszon kedve szerint!

Győr-Moson-Sopron - A hétvége programjai között nagyjából egy tucat fesztivál (koncert, falunap...) szerepel. A kérdés már csak az, lesz-e rá kereslet?
A Tankcsapdától Korda Gyuriig és Balázs Kláriig teljes a paletta a hétvégére, s akkor még nem beszéltünk a táncfesztiválról, a labdarúgó EB-ről, a Múzeumok éjszakájáról, a többhetes városi fesztiválokról, s a hét közepén induló operett- és napforduló-fesztiválról. A közönségnek kicsit sem kell aggódnia, a szervezőknek annál inkább, hogy legyen elég fizető vendég a rendezvényeken. A szerződésekben külön kitételként szerepel már, mennyi néző alatt mondhatja le egy zenekar a koncertet, mondván, neki ez így „blama". Hogy mennyi ez a szám? Ötven néző.

Mielőtt most azt gondolnák, hogy az a szervező, aki nem tud ötven jegyet eladni, az ne is szervezzen koncertet, vagy ne azt a zenekart hívja meg, felvillantjuk, mekkora a konkurencia (a néző szempontjából a kínálat) csak erre a hétvégére a megyében.

A labdarúgó Európa-bajnokság, s az ahhoz kapcsolódó rendezvények még a jövő héten is több ezer ember estéit határozzák meg: csak Győrben a megyeháza előtti óriáskivetítőnél esténként 1500 ember zsúfolódik össze (az éttermekről, teraszokról még nem beszéltünk). Elkezdődött pénteken a VI. Magyar Táncfesztivál is, ami a Győri Nyár programsorozatába illeszkedik. Zajlik (szintén tegnaptól) Sopronban az ünnepi hetek, ami július 13-ig tart; Mosonmagyaróváron pedig a Voluta fesztivál. A Kisalföld Music Fest szintén Győrben kezdődött pénteken a Tankcsapdával, szombaton Dobrády Ákossal és a TNT-vel. Szombaton jön Győrbe a Danubius Karaván is Caramellel és a Groovehouse-zal; ugyanaznap érkezik Győr-Ménfőcsanakra (a falunapra) a tinisztár-énekes Lola, Gönyűre a Barátok közt sorozat szereplői, valamint a Balázs Klári, Korda György duó. Pannonhalmán szintén pénteken rendezték a Jazz Terasz következő koncertje.

Nem, nem, még nincs vége: Kapuváron a hétvégén csúcsosodik ki az Auróra-fesztivál; zárásként pedig ott van még a Múzeumok éjszakája, amely mindenhol egész estés programot kínál. A megyehatáron kívül eső programokat szándékosan nem soroltuk ide, de ötven kilométeren belül újabb tucatnyi rendezvény közül választhatnánk.

Ott tartottunk tehát, hogy normális-e ez? A megye egyik legismertebb fesztiválszervezője röviden válaszol: nem. A bajok szerinte ott kezdődnek, hogy lassan minden koncert (főképp, ha kettő is van egymás után) szinte automatikusan fesztivállá avanzsál, így pedig ez a szó elveszítheti kuriózum jellegét. „A sok tényleg sok" – teszi hozzá, de azt is leszögezi: nem egy esetben még nekik sincs fogalmuk arról, ki mit szervez. „Semmilyen egyeztetés nincs a civil, az üzleti, illetve az állami szféra között, így az is előfordul, hogy saját rendezvényünk nyakára hozunk – tudtunk nélkül – konkurenciát, amikor engedélyt adunk egy hasonló rendezvényre."

A tömegeket vonzó fesztiváloknak is versenyezniük kell a többiekkel. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina (Kisalföld-archívum)
A tömegeket vonzó fesztiváloknak is versenyezniük kell a többiekkel. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina (Kisalföld-archívum)

Látni kell, hogy nagyjából ugyanaz a kör mozog mind a könnyű-, mind pedig a komolyzenei porondon, magyarán ugyanazokat a zenekarokat hívják a különböző menedzserek, koncertszervezők – van, hogy egy-két héten belül többször is ugyanabba a városba. Különbséget pedig úgy tud tenni a közönség a koncertek között, hogy melyik mennyibe kerül. Az önkormányzatok s most már több cég is elkényeztette a közönséget: ingyen hozta (és hozza) ide a magyar sztárokat, így viszont mostanra az ezerforintos jegyár is soknak számít. A koncertszervező nyilván kicsit haza is beszél, amikor azt mondja: a nívós fesztiválokat állami, önkormányzati szinten is támogatni kell, ha azt akarják, hogy hagyományt teremtsenek vele. Csak a nézőkre alapozni ugyanis hosszú távon, teljes biztonsággal nem lehet – mert mindig jön egy újabb „egyéves fesztivál".

Nagyjából ugyanazokat a zenekarokat hívják a különböző menedzserek, koncertszervezők – van, hogy egy-két héten belül többször is ugyanabba a városba.

Olvasóink írták

 • 7. éojjlihgx 2008. június 22. 18:39
  „A kisalföld a nyugdíjasok lapja!!!!
  Az online is mindennel foglalkozik csak azzal nem amivel kell!!
  Hozááértő embereket kéne alkalmazni akkor talán jobb lenne a kisalföld...”
 • 6. gyerekes 2008. június 22. 15:38
  „Nem értem, miért kell jó magyar szokás szerint leszólni azt, ami van. Aki kiment a Musicfestre a gyerekével, nagyon jó programokat talált . Jó előadások, játszóházak,játékok. A gyerkőcök nagyon jól érezték magukat.
  Arról senki nem tehet, hogy tikkasztó a hőség.
  Igenis kellen az ilyen programok.
  A tanulsáokat le kell vonni, és jövőre veletek ugyanitt .. és máshol...”
 • 5. K. 2008. június 22. 09:15
  „"Kapuváron a hétvégén csúcsosodik ki az Auróra-fesztivál; "---ha nincs képben a cikkíró,akkor nézzen utána,AORA fesztivál...nem Auróra.”
 • 4. maja2 2008. június 22. 09:09
  „A KISALFÖLD egész marketing csapatának szánalmas teljesítménye az, ami a MUSICFEST-en történt. És nem is az első... Ilyen amatőr szervezést én még nem láttam. Nyilván azért nem publikálják már sehol, mert ÓRIÁSI égés volt ez nekik is, és ahogy nézem ugyanilyen lesz s SZENTIVÁNI fesztivál is. Nem is értem, miért kellett ez a BLAMA nekik..”
 • 3. Tomassino 2008. június 22. 01:31
  „A lapnak van egy saját fesztiválja is amit sehol se lehet látni, hogy hirdetnék. Vasárnap lesz az utolsó nap a Kisalföld Music Festen és ennél kevesebb embert még nemigen láttam. Én végig dolgozom ezt a 4napot tudom miről beszélek. Legalább adhatna magára az újság annyira, hogy akár itt a neten a portálon akár nap mint nap tájékoztatná NAGY BETŰKKEL a Nagyérdeműt. Ehhelyett mi van? : pangás, lézengenek az emberek. A sörsátor keményen veszteséges a kajásokról nem is beszélve.”
 • 2. raffy2 2008. június 21. 21:32
  „remélem mindenki talál a számára megfelelő eseményt.”
 • 1. qoidoh 2008. június 21. 11:32
  „Jól megmagyaráztátok h mért bukta ez az egész musicfest. A vot elé tenni nagy baátorság a szervező részéről...
  Ja a dinamikus ip-címmel mit csináltok...????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új esélyt ad a képzés

Magyarország - Az Új Pálya program az Európai Unió és a kormányzat által finanszírozott kiemelt… Tovább olvasom