Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

EYOF - Egy hónapja maradt az olimpiai falu építőjének, hogy átadja a lakásokat

Háromcsillagos szállodának megfelelő körülmények várják majd az olimpiai faluban a résztvevőket. De mi lesz majd a bútorokkal?
Egy hónapja van az olimpiai falu építőjének – június 21-ig készen és hibátlanul át kell adnia a 201 lakást, amely előbb a sportolókat, később az ingatlanok tulajdonosait várja. Ideiglenesen be is bútorozzák a lakásokat. 

Az eredeti határidő május végéig szólt – ekkorra kellett volna elkészülni a volt olajgyár helyén készülő olimpiai falu 201 lakásával. Most már biztos, hogy ezen változtatni kell, de a július 23-án kezdődő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra még így is lesz idő berendezni a helyiségeket. Mi lesz majd a bútorokkal?
 
Mindjárt mondjuk, előtte arról, hogy 90–95 százalékos készültségi foknál tartanak – ezt válaszolta kérdésünkre Borsodi Péter, a WHB létesítményfelelőse.
 A szobákba a parketta színét a leendő tulajdonosok választották ki, a falak mindenhol fehérek lesznek. Fotó: H. Baranyai Edina
 A szobákba a parketta színét a leendő tulajdonosok választották ki, a falak mindenhol fehérek lesznek. Fotó: H. Baranyai Edina  

 A tél – ahogy február 9-i számunkban már feszegettük Időre elkészül az olimpiai falu? címmel – jelentősen hátráltatta a munkákat. Borsodi Péter tíz év átlagos időjárását alapul véve harminc-negyven olyan napot regisztrált, ami lényegesen hidegebb volt a szokásosnál. Dolgoztak, ahogy tudtak, június 21-ig pedig hiba nélkül leadják a lakásokat – ígérte Borsodi Péter létesítményfelelős. 

Ezen a héten csaknem 350 ember dolgozott naponta a helyszínen. A három lépcsőház egyikében már takarítanak, bár munkákat azért még ott is végeznek. Érdekesség, hogy a lépcsőházak nem zártak (kvázi gangosak), ezért a lakások hőszigetelése speciális. Nyilván nem most, hanem télen lesz szükség erre. 
Összesen 13-féle lakásméret közül választhatnak a leendő lakók, a helyiségek 43–112 négyzetméteresek. A parketta, a beltéri ajtók, burkolólapok, a fürdőszobai szaniterek színét ők választhatták ki, így nem minden lakás ugyanolyan. 

A berendezésük azonban az EYOF idején még egyforma lesz. Ennek koordinálását a Győr-Szol végzi, így a vállalat kommunikációs csoportvezetőjét, Ozsvárt Tamást kerestük meg. Elmondása szerint az olimpiai falu felszereltsége egy háromcsillagos szálloda színvonalának fog megfelelni. 

„Valamennyi lakásban lesz emeletes és/vagy normál ágy, ágynemű, ruhatároló, éjjeliszekrények, asztal, székek, teljes fürdőszoba-felszerelés, szemetes, ruhaszárító állvány, függöny, lámpák, hűtőgép. Az épületrészek készenléti állapotának megfelelő ütemben érkeznek a felszerelési tárgyak; a világítás beszerelése már megkezdődött, a mobilabb eszközök várhatóan június elejétől folyamatosan érkeznek és kerülnek be a lakásokba" – tette hozzá. 
 Az épületek kilencven-kilencvenöt százalékban készültek el mostanáig, naponta mintegy 350 ember dolgozik a helyszínen. Fotó: H. Baranyai Edina
Az épületek kilencven-kilencvenöt százalékban készültek el mostanáig, naponta mintegy 350 ember dolgozik a helyszínen. Fotó: H. Baranyai Edina

Kérdésünk megválaszolásáért, hogy utána mi történik ezekkel a bútorokkal, újabb személyhez, Páternoszter Piroskához, az önkormányzat humánpolitikai főosztályának vezetőjéhez irányítottak: „Közbeszerzéssel, illetve kisebb tételeknél pályáztatással választottuk ki azokat a cégeket, amelyektől a bútorokat, illetve például a hűtőket, az oszlopos ventilátorokat megvásároltuk."

„A bútorok modernek, fenyőből készültek – ezek elhelyezését koordinálja a Győr-Szol. Az összes közbeszerzés ára csaknem 150 millió forint volt. Az olimpia után a berendezési tárgyak továbbhasznosítása két irányban történik. Az elsődleges szándék szerint az önkormányzat intézményeibe kerülnek – így az idősotthonaink ágyait tudjuk felújítani ezekkel a bútorokkal –, de oktatási, nevelési intézményekbe is tudunk majd mit vinni.

Társintézményeket is megcélzunk ugyanakkor, terveink szerint például a hűtők egy része a kórházba kerülhet."
 Az ifjúsági olimpia startja 65 nap múlva esedékes. Július 29-e után a lakásokat kiürítik, kitakarítják, a bútorokat elszállítják, a leendő tulajdonosok pedig készre rendezhetik be – értelemszerűen saját bútorokkal, kiegészítőkkel. 

 (A másik olimpiai falu  helyszíne a Széchenyi István Egyetem új kollégiuma lesz, a témát hamarosan ezzel a területtel folytatjuk.) 
Szerdán érkezik a láng 
Jövő hét szerdán Rómából érkezik meg Győrbe az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál lángja, amelyet ünnepélyes keretek között fogadnak. A program szerint a láng a péri reptérről Borkai Zsolt polgármester és az EYOF sportági nagykövetei – köztük Berki Krisztián, Görbicz Anita, Jakabos Zsuzsanna, Karakas Hedvig és Pars Krisztián – kíséretében érkezik a győri városházához. Az őrlángról gyújtják majd meg azt a fáklyát, amely május 27-én indul országjáró körútjára. A szerdai ünnepségen fellép a Győri Balett és Szalóki Ági, az EYOF-dalt szerző The Biebers 60 perces élő koncertet ad. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több száz általános iskolás járt a győri Audiban

Több száz általános iskolás járt a győri Audiban
Tovább olvasom