Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

`Expressz bébi´ született Győrben: Máté 18 perc alatt jött világra - videó

A győri Bernáth Máté alig 18 perc alatt jött a világra szülei lakásában. Az ehhez hasonló rohamos szülések nagyon ritkák, évente tíz eset fordul elő Magyarországon. Képgaléria.

"Máté nagyon jó kisbaba, a férjemmel szoktunk is azon viccelődni, hogy azért sietett ennyire a világra, hogy sokat aludjon. November 12-én, négy héttel a hivatalosan kiírt szülési időpontnál korábban jött világra Máté.

Amikor reggel elkezdődtek az első fájások, nem lepődtem meg különösebben, mert első fiúnk, Ákos a vártnál szintén négy héttel előbb megérkezett.

Úgy terveztem, hogy kényelmesen összepakolok, fürdök, s utána indulhatunk szülni a győri kórházba" - kezdte portálunknak a boldog anya, Bernáthné Szántó Anita.

"Otthon a kanapén fogok életet adni második gyermekemnek"

"Az élet azonban átírta a hagyományos forgatókönyvet: elkezdett szivárogni a magzatvizem, éreztem, hogy a baba feje lefelé áll, s rövidesen megindultak a tolófájások.

Ekkor tudatosult bennem, hogy otthon a kanapén fogok életet adni második gyermekemnek.

Szerencsére a férjem itthon tartózkodott - első gyermekünk világra jövetelekor szintén jelen volt, így tisztában volt vele, mire számíthat - rögtön hívta a mentőket, s puszta jelenlétével, ahogy megkapta a kezem, rengeteget segített.


Videó: Cseh Róbert.


"A magzatvíz szivárgása és Máté világra jövetele között 18 perc telt el"

Mind a mentők, mind a gyermekmentők két-három percen belül kiértek a lakásunkhoz. A tudat, hogy jó kezekben vagyok, nagy biztonságérzetet adott a szüléshez.

A segítség legjobb pillanatban érkezett: miután dr. Németh Attila gyermekorvos és csapata megjött, még két tolófájásom volt, s Máté ki is bújt. Makkegészségesen, 2880 grammal és 49 cm-rel lett a családunk tagja.


Az első fotók Mátéról az otthoni szülést követően

A köldökzsinórt a kanapénkon vágták el, majd rögtön meleget adó alufóliás takaróba csavarták a kisfiamat a mentősök. Noha a magzatvíz szivárgása és Máté világra jövetele között 18 perc telt el, a szülés minden komplikáció nélkül zajlott.

A mentőcsapata tagjai annyira örültek a sikeres szülésnek, hogy még közös fénykép is készült a kisfiammal a mentőautóban, s a fotó később felkerült a Magyar Gyermekmentő Alapítvány honlapjára is" - folytatta a kétgyermekes győri családanya."Szerencsére a megszületett csecsemő rögtön felsírt"

"Nem sokkal a műszak kezdete után kaptuk a hívást, hogy győri kismamánál koraszülés indult meg előrehaladott állapotban.

Amikor a lakásra értünk, egyértelmű volt, hogy nincs idő kórházba szállítani az anyát, így a szülők otthonában segítettük világra a babát.

Bár az orvosi egyetemen tanultunk ehhez hasonló, extrém körülmények között történő szülésekről, ez volt az első ilyen esetem.

Szerencsére a megszületett csecsemő rögtön felsírt, az életerős, egészséges babán nem volt szükséges semmilyen életmentő beavatkozást végrehajtani" - elevenítette fel a nem mindennapi szülést dr. Németh Attila.
 Együtt a boldog győri család: Máté és Ákos szüleik karjaiban - fotók: Cseh Róbert.

Ritkák a villámszülések: évente 10 eset fordul elő hazánkban

"Az első fiúnk, Ákos nyolc órás vajúdás után született meg, míg Mátét nem egészen húsz perc után köszönthettük otthonunkban. Annyira rohamos volt a szülés, hogy utólag visszagondolva mindent ösztönösen cselekedtünk.

Azt később a Petz-kórházban tudtam meg, hogy a miénkhez hasonló villámszülések nagyon ritkák, évente körülbelül tíz eset fordul elő Magyarországon.

Ennek tükrében annyira már nem is volt meglepő, hogy a kórházban rengetegen voltak kíváncsiak Mátéra, akit négy nap után hazahozhattunk" - mondta az édesapa, Bernáth Ádám.


Máté valóban hétalvó baba, stábunk látogatását is végig szundikálta

A boldog szülők gyermekmentő-autó formájú tortával szeretnék meghálálni a segítséget 

A győri házaspár szerint Máté születése kiváló példa arra, hogy a magyar egészségügyben minden nehézség ellenére kiváló szakemberek dolgoznak nap mint nap.

"Azt, hogy pillanatokon belül a lakásunkra sietett a gyermekmentő csapat, soha nem tudom eléggé megköszönni. Talán az esetünk ráirányítja kicsit a figyelmet a munkájukra, s arra, hogy nap mint nap gyerekeken segítenek.

A magunk részéről gyermekmentő-autó formájú tortával szeretnénk meghálálni, hogy Máté expressz világrajövetele után rögtön jó kezekbe került" - zárta szavait Bernáthné Szántó Anita.Három éve nehezen indult útjára a gyermekeken segítő győri gyermek mentőorvosi kocsi  

A kisalfold.hu szinte napra pontosan három éve írt arról, hogy az első győri gyermek mentőorvosi kocsi indulását finanszírozási gondok hátráltatták.

A pénzügyi fedezet hiánya miatt kétszer is csúszott a speciálisan felszerelt mentőkocsi indulása.

Végül 2010 elején kezdhette meg mentő munkáját az az autó, amely Máté születésekor két-három perc alatt a győri házaspár lakására ért.


Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Batistuta 2012. november 22. 10:28
  „paraszt vagy ekkenekepen”
 • 20. Nagymedve1 2012. november 22. 00:41
  „16/18 - Minel rövidebb a tagulas ideje, annal jobban faj, elhihetitek. Nemetorszagban aki atelt egy ilyen expressz szulest (Sturzgeburt), az a legkozelebbi terhessegnel veszelyeztetett terhes. Ezt is csak egy naiv ember kerdezhette, miert kell korhazba menni... Nem hallottal meg arrol, hany esetben szüksegesek a varratok?

  A csaladnak nagyon-nagyon sok boldogsagot kivanok a csodalatos kis teremtessel! Es le a kalappal az anyuka elött!!!”
 • 19. soproni 2012. november 21. 19:00
  „13. Pano ! Egyetértek veled! Azt én sem gondoltam volna,hogy egy ilyen örömteli cikknél mást is lehet,mint gratulálni.”
 • 18. ekkenekepen 2012. november 21. 18:33
  „3. kitiltottak 2012.11.21. 07:45
  inkább húzd el a beled, semmi különleges nincs a 15 perces vajúdásban”
 • 17. pancser 2012. november 21. 18:05
  „Öröm nézni a családot az arcokat. Az édesanya sugárzik a büszkeségtől, minden oka meg van rá, az apuka meg a tesó arcáról is jó leolvashatók az érzelmek. Gratulálok mindannyiuknal a szép családhoz, az Isten segítse őket a mindennapokban is!”
 • 16. Tündenéne 2012. november 21. 18:05
  „Én is ilyen gyorsan szeretnék szülni, és ilyen sokhajú babát :))”
 • 15. igazgyőri 2012. november 21. 14:40
  „Gratulálok a babához!
  Minden elismerésem a gyerekmentő illetve a az OMSZ dolgozóinak.
  Mindenkinek ajánlom figyelmébe adója 1 %-át ennek az alapítványnak utalni az ilyen és hasonló esetek megoldása érdekében!
  Nekem még nem volt szükségem a segítségükre de soha nem lehet tudni mikor,kinek,hol lesz szüksége rájuk!”
 • 14. gutentag 2012. november 21. 13:16
  „Végre egy aranyos cikk. Gratula a családnak és jó egészséget! Köszönet a mentősöknek! Igen, mindenki tudna rövidebb-hosszabb, szebb-rémesebb történetet, de ma próbáljunk meg ennek a sztorinak örülni!”
 • 13. Pano 2012. november 21. 12:13
  „Hihetetlen, hogy végre van egy szép cikk, aminek van tanulsága is, mégis a legtöbben még ennél is fröcsögnek.

  Gratulálok a babához! :) A csoda házhoz ment :D”
 • 12. tricse 2012. november 21. 11:15
  „_Gratula a babához! És ami még lényeges és amit ki is emelt az anyuka,hogy a mentősök is expressz gyorsasággal érkeztek! A szülés természetes folyamatába be nem avatkozásról meg van véleményem,még elég friss az élmény ahhoz,hogy higgadtan nyilatkozzak róla anélkül,hogy bármelyik orvost vagy szülésznőt is megbántanám!”
 • 11. Föld 2012. november 21. 10:49
  „Itt látszik a magyar mentalitás,rosszindulatuság! Sok boldogságot a családnak ,jó egészséget.”
 • 10. Tapmancs 2012. november 21. 10:47
  „Ezek után azzal is kellene foglalkozni hogy a gönyűi focipálya miért nem téglalap alakú:

  https://maps.google.com/maps?q=gönyű,+hungary&hl=no&ie=UTF8&ll=47.734855,17.829746&spn=0.001288,0.003001&sll=37.0625,-95.677068&sspn=49.310476,98.349609&t=h&hnear=Gönyű,+Ungarn&z=19”
 • 9. Oxonium 2012. november 21. 09:30
  „gypoti ! 5 perc és nem voltam az ujságban...:)) Sok boldogságot a babához!”
 • 8. michaela76 2012. november 21. 09:19
  „Gratulálok a családnak,azt tényleg gyorsan ment. :-) .Egyesek úgy néz ki az se tudják mi van ide írva,csak leírnak valami hülyeséget.Nekem 11 óra után sikerült megszülni,de úgy hogy már 7 napot túlhordtam :-).”
 • 7. csalán 2012. november 21. 08:31
  „Sok boldogságot! Ám nem értem: ezek után minek kellett kórházba menni?????”
 • 6. Auxner Beatrix 2012. november 21. 08:11
  „Ha nem avatkozunk a szülési folyamatba, a burok a teljes tágulást követően reped. Itt is ez történt. A kitolási szak tartott 18 percig. Ez átlagos időtartam hisz minden a saját ütemében történt.”
 • 5. Tapmancs 2012. november 21. 08:10
  „2.gypoti

  Akkor a tied volt a szuperexpressz. :)”
 • 4. kitiltottak 2012. november 21. 07:51
  „gypoti
  ...és előtte hány órát fetrengtél a kórházi ágyon? Neked is ajánlom elolvasni.Ne csak a főcímet!
  Sok idióta az alapján szól hozzá,hogy venné a fáradságot!”
 • 3. kitiltottak 2012. november 21. 07:45
  „ekkenekepen
  Nem az a csoda,hogy otthon született.Ha elolvasnád a cikket vagy meghallgattad volna a videót nem kellene összevissza böfögnöd,és kötelességednek érezni,hogy hozzászólj!

  Gratulálok a családnak! Sok boldogságot a babához! Valamint erőt egészséget a gyermekek felneveléséhez!”
 • 2. gypoti 2012. november 21. 07:39
  „én sem értem ebben mi az express "csoda"
  második gyermekem a magzatvíz elfolyása után 4 percel született!
  akkor ez mi ? :-))”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téli fesztivál Győrben Sebestyén Mártával

Sebestyén Márta lemezbemutató koncertet ad, a Budapest Champagne Band karácsonyi dalokat ad elő, a… Tovább olvasom