Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Évtizednyi győri babaológia

A győri belváros egyik legszebb műemlék épülete a Zichy-palota, amelyben helyett kapott a babakiállítás.
A győri Családi Intézet feladata az esküvők szervezésén túl székhelyének, a Zichy-palotának kulturális célú hasznosítása, programjainak megszervezése. Ezért céljául tűzte ki, hogy elősegítse a hazai játékkultúra népszerűsítését. Kiállításaival, gyermek- és számos felnőttrendezvényével azon fáradozik, hogy visszacsempésszen a hétköznapokba egy kicsit a baba- és a játékkészítés öröméből.
A legnagyobb látogatottságnak örvendő ilyen rendezvénye a nemzetközi babakiállítás, melynek története 1989-ben Wiedra Berzsenyi Mónika magyar származású, Németországban élő babakészítő győri bemutatkozásával kezdődött.

A Családi Intézet igazgatója, Keglovich Ferencné ekkor látott először egyedi babákat. Az azokat ábrázoló képeslapot megőrizve 1997-ben munkatársaival szervezett babakiállítást.

Eleinte nehéz volt megtalálni és megnyerni a babakészítőket, sokan pedig nevetségesnek találták az ötletet, ezért először országos kiállítások, ma élő babakészítők babáit, a magángyűjteményekben fellelhető régi, muzeális értékű porcelánbabákat, játék- és babagyűjtéssel is foglalkozó múzeumok tárgyait mutatták be. 2000-ben nyílt lehetőség arra, hogy külföldi babakészítők, külföldi játékmúzeumok anyaga is a közönség elé kerülhessen. Ma már az ország valamennyi részéből, a határainkon túlról is elküldik babáikat az alkotók a győri versenyre. A rendezvény ösztönző, közösségformáló ereje abban is megnyilvánult, hogy az ügyes kezű helyi lányok, asszonyok babaklubot alakítottak.

A kiállítást minden évben babakonferencia zárja, melyen hazai és európai szakemberek tartanak előadásokat, gyakorlati foglalkozásokat. Idén május 5. és 25. között, a kiállítás ideje alatt állandó babaöltöztető, rajzoló várja a gyermekeket. Babakészítést a felnőttek is tanulhatnak. A program ezúttal is baba-, játék- és mackóvásárral egészül ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliókat költenek az intézményekre

A győri közgyűlés múlt csütörtöki ülésén döntött az 1,3 milliárd forintot kitevő szabad pénzmaradvány felosztásáról. A csomag része volt, hogy a város intézményeinek beruházási, felújítási és karbantartási munkálataira egyszeri nagyobb összeget biztosítanak. A részletekről Papp András, Páternoszter Piroska és Varga Gyula kulturális irodavezető-helyettes számolt be. Tovább olvasom