Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Évtizedes a hiány

Több népművelőre, felújított intézményre lenne szükség a kistelepülések közművelődésének megújításához, de a megoldás kulcsát mégiscsak a helyi öntevékeny szerveződések adják – így összegezhető a Győrött is megtartott szakmai egyeztetés eredménye.
Civil mozgalmak, plusz a kezdeményezéseiket támogató, profikkal dolgozó intézmények – fogalmazta meg a kistelepülések közművelődésének megoldási képletét Beke Pál, a Magyar Művelődési Intézet igazgatója.

Szerinte az említettek finanszírozása pótolhatná a népművelés terén több évtizede állandósult hiányt, ami a széles rétegeknek kulturális, szabadidős programot kínáló szervezetek számának, támogatásának csökkenésében nyilvánult meg a falvakban, a városok peremkerületeiben.

E kérdés problémájáról szólt az a konferencia, amelyet az ország több nagyvárosában és a napokban Győrött is tartottak a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban.

Az egyik résztvevő, a jánossomorjai művelődési ház vezetője, Lőrincz György elmondta: a rendszerváltás után az addigi művelődési formák nem működtek tovább, de az újak máig nem alakultak ki.
A korábbi „nagytermes" rendezvények gyakorlatát a kiscsoportos foglalkozások igénye váltotta, azokhoz azonban nincs megfelelő hely, finanszírozás.

Úgy véli, Jánossomorjának nem sok panaszkodnivalója akad, mert az önkormányzat támogatja a közművelődést. De szerinte is jó lenne, ha több forrásból érkezne pénz, több népművelőt lehetne foglalkoztatni, mert ők hozzáértő módon karolhatnák fel a lakosok igényeit tükröző civil szervezetek kezdeményezéseit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hét, kétezer fiatal

Az IFES, a világ 143 országában jelen lévő, egyetemi keresztény közösségeket összefogó szervezet… Tovább olvasom