Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Évtizedek a vezér mellett

Irénke néni mesél. Mondataiból kikerekedik nemcsak a pályája, az élete, hanem „a” gyár története. A Rábáé, az óriásé, ahol negyvenkét évig volt Horváth Ede jobbkeze.
Nagy Ottóné titkárnőként mindenről tudott, nem volt olyan rábás, aki ne ismerte volna és viszont. Mostani kerek születésnapján két meglepetéssel is köszöntötték. Az egyik Dusza András A birodalom végnapjai című kötete, a másik pedig az a baráti találkozó, amit a fia, Ottó és a leánya, Hugi szervezett. A Szent Anna-otthon lakója csak a könyvbemutatót tudta megtisztelni jelenlétével, a baráti összejövetelen viszont mindenki a vele kapcsolatos emlékeit, élményeit idézte meg.

– Nagyon meglepődtem, amikor a könyvbemutatón annyi régi ismerőssel találkoztam – sorolta Nagy Ottóné. – A meghívás azért is megtisztelő volt számomra, mert régóta betegeskedem, s ez a mostani kimozdulás az otthonomból külön ajándéknak tűnt.
„ A könyv hiteles története mindannak, amit sokakkal együtt megéltem és külön említést tesz arról a tíz csengőről, amely csupán legenda. Horváth Ede szobájából ugyanis csupán egyetlen csengő jelzett hozzám, a titkárságra, tárgyalás közben a főnök ezzel jelezte kérését."

Pontosság, a másik ember tisztelete és a munka iránti alázat jelentette a képletes iránytűt Irénke mindennapjaiban – ez lehetett a titka annak, hogy 48 évig ült egy íróasztal mellett. Ezért válhatott a legkedvesebbek egyikévé a mostani kötet, hiszen egy kicsit a saját életét is látja benne.
– Negyvenkettőben végeztem az akkori felsőkereskedelmi iskolában (mai Deák, a szerz.) és mivel heten voltunk testvérek, nagyon szerettem volna minél előbb dolgozni – idézi fel az emlékeit az ünnepelt. – Egyetlen állásra többtucatnyian jelentkeztünk, de végtére rám esett a választás. Szerencsésnek érzem magam, mert a háttérből mindenről tudtam és jó szívvel segítettem, akinek csak lehetett.

Utóbbit ma is gyakorolja Nagy Ottóné, hiszen a lakásában ott az írógép: a Szent Anna- otthonban élő időseknek segít egy-egy kérvény vagy hivatalos irat megfogalmazásában.

– Jólesett, hogy gondoltak rám – mondja búcsúzóban Irénke néni. – Csak azért fohászkodom, hogy a gyermekeimet, az unokáimat baj ne érje, még sokáig láthassam őket és ember maradhassak mindig, mindenütt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holland számítógépek és teleház

Új bútorokkal berendezve, Hollandiában kapott ajándék számítógépekkel nyitották meg nemrég… Tovább olvasom