Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Évről évre több a tárgyalás az ítélőtáblán

Mintegy 80 millióba kerül a szavatossági munka a Győri Ítélőtábla épületén, amit bankgaranciából látnak el. Az elnök, Havasiné Orbán Mária kifejtette: a táblák munkaterhe még mindig nem arányos, de a győri így is példás időszerűséggel működik.

Összbírói értekezleten tájékoztatta a bírákat, bírósági vezetőket pénteken dr. Havasiné dr. Orbán Mária, a Győri Ítélőtábla elnöke, beszámolója érintette a gazdálkodást – így a Kisalföld által már hírül adott felújítási munkát – is. A Domb utcai székházat 2006-ban építette fel az azóta már felszámolt Európa Építő Zrt., és az eltelt rövid idő ellenére jelentős munkákat kell most végezni a tetőn, a kőburkolaton. Ezt a szerződéssel kikötött bankgaranciából képes kiviteleztetni az intézmény. A munka 80 millió forintba kerül és várhatóan május 15-re elkészül.

– Jogosan tehetnék fel a kérdést: hol volt a műszaki ellenőrzés az építkezés során? – mondta az elnök. – Sajnos azonban nagyon nehéz úgy műszaki ellenőrzést végezni, hogy a kövek első osztályú minőségéről hamis igazolást kapunk, vagy elhelyezik a szükséges hálót a vakolaton, s az idővel felszívódik, mert így olcsóbb. Rátérve a bíróság tevékenységére, hangsúlyozta: az ügyek 98 százaléka egy éven belül befejeződik, s ez az adat különösen dicséri a munkát annak fényében, hogy a Győri Ítélőtábla a debrecenivel megosztott második helyen áll az ügyforgalmat tekintve. Az aránytalanságok ellen egyébként Győr sokszor emelte fel a szavát és sikerült elérni, hogy Zala megye ez év márciusától a baranyai tábla illetékességébe tartozzon és tavaly egy bírói státust is kapott Győr. A megoszlás az öt tábla között most így fest: a főváros a perek 57 százalékát, Debrecen és Győr 13–13 százalékát, Szeged 10, Pécs pedig – a márciusi változásig – az ügyek 7 százalékát bírálta el. Ez a kép azonban úgy teljes, hogy Győrnek 18, míg Debrecennek 25 bírója van, s Szeged is 21 bíróval látja el a ráeső részt.

Kérdésünkre, hogy az alkotmánytervezet érinti-e az ítélőtábla működését, az elnök közölte: pusztán az, hogy a tervezet nem sorolja fel a bírósági szinteket, arra is találgatásul szolgálhat – s ez inkább a tréfa körébe tartozik –, hogy nem lesznek sem járás-, sem megyei bíróságok – mondta Havasiné, aki szerint tehát nem fenyegeti veszély az ítélőtáblákat. A bírósági szint létjogosultságát adatokkal példázta az elnök: az öt ítélőtáblához 2005-ben 13 ezer, 2006-ban több mint 14 ezer, 2007-ben majdnem 16 ezer, 2008-ban majdnem 18 ezer, 2009-ben 18.500, 2010-ben pedig több mint 20 ezer ügy érkezett.

Olvasóink írták

  • 1. Vizsla 2011. április 13. 15:39
    „Hát a Győri Ítélőtábla ítélkezésének időszerűségéről volna mit beszélni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Példaértékű együttműködés az Audi, az egyetem és a város között

Átadták az Audi Hungaria Belsőégésű Motorok Tanszék új épületét. Az autógyártó cég, Győr városa és a… Tovább olvasom