Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Évről évre kevesebb a diák

Évről évre mind kevesebben járnak óvodába és általános iskolába Győrben – ez a megállapítás vonható le azokból az adatsorokból, amelyeket a polgármesteri hivatal bocsátott lapunk rendelkezésére.

Kisalföld-grafika: Kustán Roland A grafikonon látszik, hogyan változott és fog alakulni 21 év alatt a győri középiskolák tanulólétszáma.
Az elmúlt években az óvodások száma egynegyedével, az általános iskolásoké egyharmadával esett vissza Győrben. Tíz év múlva várhatóan kétezerrel kevesebb diák koptatja majd a középiskolák padjait, mint jelenleg. A város vezetése részben ezekre a statisztikákra alapozza azokat a tervezett intézkedéseket, amelyek értelmében szeptembertől megszűnne a Ady-óvoda, a Balázs Béla-iskola, a Rejtő Sándor Gimnázium és Szakképző Iskola, valamint később a Petz Lajos Egészségügyi Középiskola.
A táblázatok szerint az óvodai létszám több mint egynegyedével – az 1995-ös 5030-ról 3704-re – apadt alig egy évtized alatt. A különbség 1326, a fogyás pedig évről évre nagyobb: az 1997/1998-as és az 1998/1999-es tanév között még csupán 125 volt, a 2001/2002-esről a 2002/2003-asra „virradóra" már 267.
Ez a folyamat természetesen végigfut az általános iskolai rendszeren is. Két jellemző adat: tizenhárom éve 15.392-en tanultak a megyeszékhely alapfokú oktatási intézményeiben, jelenleg mindössze 10.397-en. A csökkenés csaknem eléri az egyharmadot. Marcalvárosban – ahol a Balázs-iskola működik – még meredekebb a grafikon vonala, ebben az időszakban 44 százalékos volt az „apadás".

Fűteni mindig kell

A negatív irányú változások nem amiatt járnak érzékeny következményekkel, mert üresebbek az osztálytermek, hanem mert az állam létszámarányosan járul hozzá a működtetéshez. Magyarán: kevesebb gyerek kevesebb pénzt jelent, miközben az intézmények fenntartása nem, vagy alig olcsóbb, hiszen a villany- és a fűtésszámlát, valamint a közalkalmazotti béreket az önkormányzatnak akkor is ki kell fizetni, ha félig üresek az épületek.

Csalóka adatok

A középiskolák esetében némileg más a helyzet, mert ott az elmúlt években még létszámemelkedést is tapasztaltak. A városháza illetékesei azt állítják, ez elsősorban annak tudható be, hogy a szakmunkásképzők 1998 óta nem három-, hanem négyévesek, illetve hogy a középiskolák 1999-től már hatéves képzést nyújtanak – így egy-egy tanuló egy-két esztendővel hosszabb időt tölt az iskola falai között. A szakemberek a már megszületett gyerekek száma alapján becsülni tudják a várható tendenciát. Ezek szerint a csökkenés már a következő tanévben megkezdődik, majd hamarosan felgyorsul. Az eredmény minden bizonnyal az lesz, hogy a 2010/2011-es tanévben több mint kétezerrel kevesebben koptatják az iskolapadokat a középfokú intézményekben, mint jelenleg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szóbeszéd alaptalan

– Az ok és az okozat felcserélése tévedésekhez vezethet – figyelmeztet a katolikus győri… Tovább olvasom