Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Évről évre kevesebb elsős diák

Barátságos környezet, emelt szintű nyelvoktatás, internet. Néhány jelző azok közül, amelyekkel az oktatási intézmények magukhoz próbálják csábítani a leendő elsősöket. A verseny nagy, az óvodából kilépő gyermekek száma ugyanis egyre csökken.
Listavezető: Győrött évek óta a Gárdonyi-iskola a legnépszerűbb. (Felvételünk is ott készült.)
Az 1997/98-as tanévben még több mint 133 ezer első osztályos magyar kisdiák volt, tavaly szeptemberben már csak 117.262. A hamarosan kezdődő beiskolázási időszakban várhatóan alig több mint 108 ezer gyermeknek keresnek iskolát szüleik.
Az önkormányzatoknak ki kell jelölniük olyan intézményeket, ahová az adott körzetben lakókat mindenképpen fel kell venni. A szülők azonban vihetik máshová is gyermeküket.

Egy-egy népszerűbb emelt szintű oktatási formánál (nyelvi, informatikai) még az egyre csökkenő gyermeklétszám mellett is előfordulhat, hogy többen jelentkeznek az osztályba, mint ahány férőhely van. Felvételiztetni nem lehet, ezt ugyanis tiltja a közoktatási törvény, játékos foglalkozásokon azonban lemérhető, megfelel-e a jelentkező az iskola elvárásainak. Ez lehet szerepjáték, beszélgetés vagy rajzolás.

Az óvodások attól a naptári évtől kezdve válnak tankötelessé, amelyben betöltik hatodik életévüket. Gyakran azonban csak hét- vagy nyolcévesen lépik át először az iskola küszöbét. 1999 óta lehetőség van arra, hogy a már hetedik életévét is betöltött gyermek még egy évig óvodába járjon. Ezt mind több szülő kéri: a hétévesek több mint négy százaléka most is óvodába jár. A döntéshez a nevelési tanácsadó, a szakértői bizottság és az óvodai nevelőtestület egyetértése is szükséges.

Jövőre körülbelül ezren

Győrött a szülők már előzetesen nyilatkoztak arról, melyik intézménybe szeretnék járatni gyermeküket. A döntésüket a beíratásig még megváltoztathatják, de ez nem jellemző, mondta érdeklődésünkre Strausz Lajosné. Az oktatási iroda főtanácsosától megtudtuk: a megyeszékhelyen is évről évre kevesebb az első osztályos. Míg a 2002/2003-as tanévben 1197, a 2003/2004-esben 977, addig a 2004/2005-ösben 839-en fogják megkezdeni tanulmányaikat a 22 önkormányzati általános iskolában.

Ezen szám még nem teljes, körülbelül kétszázan lesznek elsősök az összesen hét, nem állami fenntartású (egyházi, alapítványi) intézményben, a vidéki településekről pedig várhatóan körülbelül száz további bejárós diákra számítanak. A tanköteles gyermekek közül Győrött 317-en lesznek újra nagycsoportos óvodások.

Vezet a Gárdonyi-iskola

A szülők évek óta élnek a szabad intézményválasztás jogával. A statisztikák alapján a megyeszékhelyen már hosszú ideje a legtöbb jelentkező a Gárdonyi-iskolába van. A sort a Kölcsey- és a Móra-iskola követi. A törvényi előírás szerint az alsó tagozatosoknál egy tanközösségben az átlaglétszám 21 tanuló, de 26-nál többen semmiképpen nem lehetnek.

Beíratások a megyeszékhelyen

Az óvodások és az általános iskolások beíratásának hivatalos időpontjai Győrött: április 22. és 23. Valamennyi (nem csak önkormányzati) intézményben az első nap reggel 8 és este 6, a másodikon reggel 8 és délután kettő óra között várják a szülőket. A beíratáshoz az édesanya vagy édesapa személyi igazolványát, a gyermek anyakönyvi kivonatát és az óvodai szakvéleményt kell bemutatni.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrött is létrejön a nép ügyvédje hivatal

Vitás ügyeik rendezésében, valamint az államigazgatási eljárásokkal kapcsolatban lesz kérhető az… Tovább olvasom