Kisalföld logö

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Évnyitó: három és fél ezer gólya a Széchenyin

Három és félezer elsőéves hallgató kezdte meg tanulmányait a győri Széchenyi István Egyetemen idén. A gólyák csaknem harmadának költségtérítést kell fizetni.

„Becsüljék meg mindazt, amivel oktatóik hozzájárulnak tanulmányaik sikeréhez. Ehhez azonban ugyanaz kell, mint amit eddigi iskolai életükben naponta hallottak tanáraiktól: tanuljanak folyamatosan!" – ezt az intelmet mondta dr. Szekeres Tamás rektor a győri Széchenyi István Egyetem tegnapi, 39. tanévnyitó ünnepségén a városi-egyetemi csarnokot megtöltő gólyáknak hétfőn. Az intézmény vezetője külön is szólt az idegen nyelvek elsajátításának fontosságáról, ugyanis minden tíz hallgatóból még mindig kettő-három azért nem kaphatja meg diplomáját, mert nem teljesíti a nyelvvizsgafeltételeket. Ugyancsak felhívta a figyelmet arra, hogy szigorodott a felsőoktatási törvény: egyazon tantárgyból tett sikertelen vizsga legfeljebb ötször ismételhető meg.

Somogyi Tivadar alpolgármester ünnepi beszédében kiemelte: Győr gazdagodik az ideérkező fiatalokkal, majd reményét fejezte ki, hogy sokan tanulmányaik befejezése után is a városban maradnak. A politikus beszélt arról is, hogy a Széchenyin végzetteknek nagyon jók az elhelyezkedési esélyeik.

A nyári felvételi eljárásban 2988 hallgató – 2307 állami és 681 költségtérítéses – került be az egyetem képzéseire. A pótfelvételi során további 321 költségtérítéses felvettel bővült a gólyák létszáma. Így a februári, keresztféléves 189 állami és 70 fizetős hallgatóval együtt idén 3568 fiatal kapott „felvételt nyert" értesítést a győri egyetemtől. Dr. Szekeres Tamás az eseményen elmondta: sokan bizonyára szüleik anyagi támogatására szorulnak, de a terheket enyhítheti a diákhitel és több ösztöndíjas lehetőség. Megjegyezte, hogy a szenátus döntése értelmében a legalább 400 ponttal bekerült gólyák 50 százalékos, a legalább 350 pontot szerzettek pedig 30 százalékos kedvezményben részesülnek a költségtérítésből az első félévben.

A Széchenyire mintegy nyolcszáz hazai és külföldi településről vettek fel hallgatót. A legnépesebb a győri állandó lakhellyel rendelkezőké, létszámuk 420. Budapestről 130-an, Szombathelyről 85-en, Tatabányáról 72-en, Pápáról 68-an, Mosonmagyaróvárról 61-en, Sopronból 54-en érkeztek. Az egy iskolából bekerült legtöbb diák (142) a győri Jedlik-középiskolában érettségizett. A szintén győri Krúdyból 88-an, a Deákból 57-en, a Révaiból 52-en, a Hildből 51-en, a Pattantyúsból 49-en, a Barossból pedig 48-an nyertek felvételt.

Korábban

Hétfőn délelőtt 10 órátóla Városi-Egyetemi Csarnokban tartja tanévnyitó ünnepségét a győri Széchenyi István Egyetem.

Tanévnyitó é
lőben itt >>


Dr. Szekeres Tamás rektor ünnepi beszéde, dr. Somogyi Tivadar, Győr Megyei Jogú Város alpolgármesterének köszöntője után a magyar állampolgárságú hallgatók esküt tesznek.

Az ünnepségen adják át a Köztársasági Ösztöndíjakat, a Jó tanuló-jó sportoló elismeréseket, a Horváth Ede Emlékalapítvány Ösztöndíjait.

A tanévnyitó élő, internetes közvetítése a http://videotorium.hu felsőoktatási videóportálon az "élő közvetítések" linkre kattintva lesz elérhető.

Olvasóink írták

 • 13. Mankapunka 2012. szeptember 04. 16:43
  „"egyetemet végzett leszólta volna a szakmunkást."

  Ezek a diplomások minden nap ezt teszik a munkahelyükön.

  eger Mutatnék neked pár házat,hogy milyen állapotban van 5 évesen,és ezt egy diplomás "gondolta ki",elhűlnél.
  Egy orvos meg nem a diplomájától tud jól gyógyítani.

  Tanár sem attól fog érteni a gyerekekhez,mert elvégezte az egyetemet.”
 • 12. itov 2012. szeptember 04. 08:28
  „Három és félezer gólya... Kérem kiszámítani, hogy ez mennyi gyereket hoz :)”
 • 11. sorok_közt 2012. szeptember 03. 20:26
  „Vajon miért van, hogy folyton az alulképzettek fikázzák az okosabbakat ? Ugyanez volt a múltkor a Révaisokkal. Én még nem olvastam olyan kommentet, hogy egy egyetemet végzett leszólta volna a szakmunkást. Ennek ellenkezőjét meg folyamatosan . Egy kissé elgondolkodtató nem?”
 • 10. eger 2012. szeptember 03. 18:21
  „Manka!
  Kikérem magamnak ezt a véleményt! Ha a házadat kell megterveznie valakinek, vagy az árvíz elől megvédeni, ha beteg vagy és meg kell gyógyítani, akkor is így vélekedsz a diplomásokról? A nagy többség igenis becsülettel tanul. Szégyelld magadat”
 • 9. Mankapunka 2012. szeptember 03. 16:07
  „Örülök,hogy van,aki látja normálisan a dolgokat.

  Köszönöm ATXadmin.”
 • 8. ATXadmin 2012. szeptember 03. 14:15
  „3, egyet értek, másik ebből a számból -50% félévkor kiesik és ami marad abból is legalább 60% olyan szakon van ami nem ér semmit diplomát nem adnék érte!!!!a maradékból 30% szét alkoholizált és drogozott állapotba elvégzi és majd lesz a " te "főnököd aki emberileg meg szakmailag is 0 és pofázni fog......a kivétel talán utolsó 10% akinek tanulmánya és emberi hozzáállása ér valamit de ebből 5% külföldre megy tehát nem túl sok értelmes utánpótlás jön..........
  Eközben még mindig nincs megbecsülve szakmunkás aki ért is valamihez........”
 • 7. Almanari 2012. szeptember 03. 12:11
  „Hát örülnék ha nem lenne egyetlen egy órám sem, mert akkor 10 évvel fiatalabb lehetnék...
  Dolgoztam már pár helyen és örülök, hogy tovább mentem és az egyetemig meg sem álltam.

  Amúgy imádok tanulni és továbbképezni magam, mert örülök annak, hogy a tanulni vágyó gyermekeknek minél többet tudjak átadni és felkeltsem annyira az érdeklődésüket, hogy tovább keressenek egy-egy témában.”
 • 6. Mankapunka 2012. szeptember 03. 11:28
  „Almanari

  Nem érted,hogy miről beszélünk,mert még 1 óra bejelentett munkád sem volt az életben.

  Elég unalmas az élet mindig a könyvek felett görnyedve. Vannak,akik több izgalmat keresnek az életben,mint majmolni mások eszméit,és visszaadni papíron egy másik félnótás egyetemi tanárnak.

  Nem csak akkor lehet valaki okos,és művelt,hogyha egyetemre járt. Aki vinni akarja valamire,az nem itthon megy egyetemre. Szeva!!!!!!!”
 • 5. Almanari 2012. szeptember 03. 11:20
  „1. Hát gratulálok mindazoknak akik szerint így néz ki az Egyetemi Csarnok!
  Ők biztos nem jártak arra!
  Tehát Truci és Mankapunka gondolkodj és utána írj!

  2. Ti próbáltátok már? Vagy ti túl okosak vagytok oda és fel sem vettek benneteket?

  Vannak olyanok akik nem járnak be rendszeresen, és ugyanúgy teljesítenek, mintha mindig ott lennének, de ha még sem, akkor az első félév után kiesnek.

  A sikeresen vizsgázók eredményét pedig tessék elismerni!
  Ne legyetek ennyire irigyek/féltékenyek!
  Mindenkinek van lehetősége!”
 • 4. Mankapunka 2012. szeptember 03. 11:09
  „Truci

  Mit hittél,észlények járnak csak oda?”
 • 3. Mankapunka 2012. szeptember 03. 11:09
  „Milyen évnyitó az,ahol 1 hét múlva már nem is kell bejárni,csak jelezni kell ezt egy papíron.

  Hogyha az adónkból tanul,és nem saját finanszírozású,akkor legyen már kötelező a bentlét.”
 • 2. Truci 2012. szeptember 03. 10:41
  „Tanévnyitón sapkában, gratulálok, remélem mire végez, ha végez! tanul egy kis illemet!”
 • 1. okostojas007 2012. szeptember 03. 10:35
  „szerintem tegnap éjjel már megtartották .....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanuló bérlet: milyen igazolással utazhatsz a buszon?

Tanuló bérlet csak diákigazolvánnyal és igazolással váltható Tovább olvasom