Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Évi egy hónappal többet dolgozunk, mint a nyugatiak

Magyarország - Egy felmérés szerint a magyarok évente csaknem egy hónappal többet dolgoznak főállásukban, mint a nyugat-európaiak. Még egy lelombozó hír: a hazai húsznapos minimális éves szabadságnál nincs kevesebb az EU-ban.
Valószínűleg a világ minden országában sokan érzik úgy, hogy a kelleténél több időt töltenek a munkahelyükön, a magyarok viszont most már hivatalos papírral rendelkeznek arról, hogy esetükben ez tényleg így van.

Az élet- és munkakörülményekkel foglalkozó európai uniós szervezet, az Eurofound a héten 2007-es adatok alapján összeállítást tett közzé arról, hogy az egyes tagországokban mennyit kell dolgozniuk a munkavállalóknak.

Egyszerű módszert alkalmaztak: a jogszabályban előírt heti munkaórák számát kivetítették 52 hétre, majd levonták belőle – ugyancsak munkaórákra átszámítva – a szabadságokat és a fizetett ünnepeket. Magyarországon 40 órás a munkahét, legkevesebb 20 nap a szabadság és 10 ünnep van, tehát évente minimum 1840 órát dolgozunk.

Ez a negyedik legmagasabb érték az EU-ban. Nagyobb szám csak Észtország (1856), Románia (1856) és Lengyelország (1848) neve mellett szerepel. Az élcsoport tagjaiból következtethetünk arra, amit a teljes adatsor is alátámaszt: a volt szocialista országok lakói messze többet güriznek, mint dél-, nyugat- és észak-európai társaik. Előbbi államok átlaga évi 1812, utóbbiaké csupán 1696 óra.

A száraznak tűnő adatok nagyon életközelien is megfogalmazhatók. A hazai 1840 munkaóra azt jelenti, hogy a magyarok minden esztendőben három és fél héttel többet töltenek munkahelyükön, mint az unió régi tagállamainak polgárai, és csaknem két hónappal többet a sereghajtó (listavezető?) franciáknál.

A két szomszéd gyakorlatát érdemes részletezni. Szlovákiában egy műszakban 38,8, két műszakban 37,7, három műszakban 36,9, folyamatos műszakban 37,3 órás volt a munkahét tavaly. Ausztriában a legfontosabb kollektív szerződés 38,5–39 órát határoz meg. Az előbbi országban a napi munkaidő a 9, az utóbbiban a 10 órát nem haladhatja meg – nálunk ez 12 óra. A szlovák dolgozóknak ugyanúgy legkevesebb 20 nap szabadság jár, mint a magyaroknak (ez a legalacsonyabb érték az unióban), az osztrákoknak viszont 25 (ez pedig a legmagasabb).

Olvasóink írták

 • 15. ODON 2008. szeptember 09. 20:17
  „Lehelke,te talan tortenelem tanar vagy?ANNYI HUJESEGET OSSZE
  IRNI.A sok unnepbol nemlehet megelni< de meg a nagy multadbol
  sem.Az angolok realistak.”
 • 14. georgbb 2008. szeptember 09. 16:02
  „Kedves csocso...
  Honnan is veszed azt hogy magyarországon rosszabb a hatékonyság???
  Gondolom nem közli veled az összes cég az országban hogy milyenek is az erdményei...
  Egy példa: nemzetközi cégnél dolgozom, a hatékonyságunk messze a német vállalat eredményei felett áll! Ők heti 38, mi 40-48 és még sorolhatnám tovább a heti órák számát. És most sorolhatnám a fizetési különbségeket...”
 • 13. sziszifusz 2008. szeptember 07. 22:54
  „Amig ilyen kormányunk van, nincs mit csodálkozni.”
 • 12. Ödön 2008. szeptember 06. 18:32
  „A pairon 8 óra munkaidő, a paprion kivett szabadságok sajnos szinte az egész vállalkozó világra jellemző. A törvényben leírt kötelezettségeket még hírből sem ismerik, azt csinálnak amit akarnak. Ha nem tetszik meg el lehet menni!!!Ha van hova....
  Az ellenőrök meg azt néznek meg amit éppen eléjük tesznek, szépen kicicomázva. Ez Magyarország!!”
 • 11. Stewe 2008. szeptember 06. 01:37
  „Ne felejtsük el, hogy a valóság ennél sokkal drámaibb: feltételezem a vizsgálat nem terjedt ki a kékkönyvvel Isten tudja hány órát dolgozókra, a 4 órával bejelentett pl. vendéglátósokra akik 30 napból 31 et dolgoznak, és nem ismerik azt a szót, hogy szabadság... és folytathatnánk az ingyen, "muszály hogy bentmaradj" ápolónőkre. Magyarországon nagyon nagy gáz van, minden szinten !!!”
 • 10. fafnír 2008. szeptember 05. 20:28
  „A gyarmatokon ez már csak így szokás. Ellenben megnyugtató, hogy a multikon keresztül, bőrönben kilopott gubával legalább "kenyéradó" gazdáink és az ő népük jól élnek :D”
 • 9. hmmm. 2008. szeptember 05. 18:27
  „Lehelke!
  Köszönet a magadat minősítő bemutatkozásért. Egyébként lenyomhatnád már billentyűzeted bal szélén a bal kezed mutatóujjával Caps Lock-ot! Nem kell hozzá több ész,mint a hozzászólásaidhoz.”
 • 8. /joco1-az igazi 2008. szeptember 05. 15:39
  „"náci büz böffenet"(2) és most ilyenkor jol vagy? ki a rossebb bántod téged például az angolok közül?Többiektöl elnézést kérek az alpári reagálásért, de hát mit lehet ilyen mocsadéknak válaszolni?”
 • 7. csocso 2008. szeptember 05. 09:22
  „Bocsanat, csak a legutobbi volt komolytalan. Elnezest a tobbiektol, akik erdemben szoltak hozza, nem akartam megserteni oket. Megkovetek mindenkit.”
 • 6. csocso 2008. szeptember 05. 09:19
  „Ezeket a primitiv hozzaszolasokat...
  Lehet, hogy egy hettel tobbet dolgozunk, de a munkahatekonysagunk sokkal alacsonyabb, ugyanis jol fogalmaz a cikk: "időt töltenek a munkahelyükön" a magyarok, s nem dolgoznak. Sirni azt tud a magyar, okolni masokat, kormanyokat a sorsaert.
  Az USA-ban 17 nap kezdokent mar jo szabinak szamit. Japanrol mar ne is beszeljunk. Europaban van csak ilyen kanaan szabadsagok teren, meg is latszik a gazdasagi teljesitmenyunkon: az USA es Kina is siman elhuz mellettunk.”
 • 5. sepregető 2008. szeptember 05. 08:27
  „Na köcsög kormány erre varjatok gombot,de szegények ők is annyit dolgoznak ,hogy nem tudják kivenni a szabadságukat és ezért több 10 milliót kapnak.ÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚgy sajnálom őket,hogy a ruha rohadna rájuk.”
 • 4. Hancz Gábor 2008. szeptember 05. 08:18
  „Kedves JoeUK,
  az összeállítás szerint Angliában 8 ünnep van, nálunk pedig 10.”
 • 3. cocotraustes 2008. szeptember 05. 07:51
  „Nyugaton ugyanis már rájöttek régen arra, hogyha valaki becsületesen végigdolgozza a munkaidejét ill. a munkaidejét, akkor annak komolyan szüksége van pihenésre, regenerálnia kell a munkaerejét. Körül lehet nézni az eü. statisztikában, ki esik le az állványról, ki figyelmetlen vezetés közben, ki hal meg idő előtt, ki stresszel ezerrel, stb. 3 hét az a minimum szabadság, ami tényleg pihentet. Az az idő pihenés, amikor napok múlnak el anélkül, hogy gondolnánk a fönökünkre,a munkahelyünkre, a hülye kollégánkra, aki eltolja a munkánkat, stb. Na akkor pihentünk is, nem csak szabin voltunk.”
 • 2. LEHELKE 2008. szeptember 05. 02:49
  „AZ ANGOLOKNAK PERSZE HOGY NINCS ANNYI NEMZETI UNNEPUK MINT A MAGYAROKANK !! AZ ANGOL EGY GYARMATOSITO, SZIPOLYOZO,CSAVARGO NEMZET VOLT,MI A MAGYAR NEMZET EUROPA VEDOBASTYAJA A MUSZLEMOK ELLEN ! NALUNK MILLIOK HALTAK MEG HATALMA SZENVEDESEK ARAN ! A MAGYAR TORTENELEM TELE VAN DICSOSEGEL, ES HATALMAS SZENVEDESSEL! AMI EUROPABAN EGY NEMZETNEK SINCS ! EN EUROPAT NEM IS MERNEM EGY LAPON EMLITENI A MAGYAR NEMZETTEL !!! A MI MULTUNK NAGY IVBEN KIEMELKEDIK A TOBBI GYARMATOSITO , HIDEG, ERDEK TORTETO NEMZETETOL !!!”
 • 1. JoeUK 2008. szeptember 05. 01:14
  „Itt Angliaban altalaban 25 nap az eves szabadsag (ez nem fugg az eletkortol mint Magyarorszagon).

  Viszont mintha kevesebb nemzeti unnep lenne... Ezt most csak erzesre irom, nem neztem utana.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr-kártya: hamarosan postázzák

Győr - Hamarosan postázzák a Győr-kártyát, amelyet azonban nem csak győriek birtokolhatnak –… Tovább olvasom