Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Évértékelés: oktatásban előkelő helyen, hulladékgyűjtésben hátul kullog Győr

Szerdán tartottak évértékelést Győrben. A statisztikák Nyugat- és Közép Dunántúl megyei jogú városait hasonlítják össze. Az összesítésben Győr és Sopron van az élen.


Szerdán reggel tartott sajtótájékoztatót Győrben a Városházán Simon Róbert Balázs alpolgármester.


Simon Róbert Balázs alpolgármester a sajtótájékoztatón. Fotó: Cseh Róber
Simon Róbert Balázs alpolgármester a sajtótájékoztatón. Fotó: Cseh Róber


Az adatok a 2009-es évre vonatkoznak, viszonyítva az ezt megelőző két évhez. A városok összehasonlítását 20 statisztika szempont alapján végezték.

A vizsgált városok az adott régióban Győr, Székesfehérvár, Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg, Sopron, Nagykanizsa és Dunaújváros voltak.

Az összesítésben a dobogós helyeket Győr, Sopron illetve Székesfehérvár birtokolják.

Népesség Győrben

2007. és 2008. adataihoz képest 2009-re csekély számmal, de növekedett Győr lakossága. Más kérdés, hogy az élveszületések száma ugyanekkor csökkent a városban. Míg 2008-ban 10,7 volt az ezer lakosra vonatkozó adat, addig 2009-ben 10-re csökkent ez a szám.

Lakónépesség az év végén.
Lakónépesség az év végén.


Ide tartozik még, hogy a természetes szaporodás és fogyás aránya mind a kilenc városan negatív előjelű volt a vizsgált évben. A fogyás tendeciája csak Szombathelyen, Tatabányán és Dunaújvárosban mutattott csökkenést 2008-hoz képest.

Közüzemi ellátásban előkelő helyen, hulladékgyűjtésben hátul kullogunk

A vízhálózat és a szennyvízelvezetés tekintetében az élmezőnyt erősítjük. Győrben 2009. év végén 100%-os volt a vízhálózatba bekapcsolt lakások aránya. A szennyvízhálózatban ez a szám 98,1%.A rendszeres hulladékgyűjtésbe bevont lakások aránya már nem ilyen kedvező. E tekintetben 6 város is megelőz minket, csak Tatabányát és Veszprémet utasítottuk magunk mögé.Hozzá kell tenni, az arányszámok különbsége a többi városhoz képest nem jelentős.

Mi a helyzet a nyugdíjjal és a SZJA-val?

Az átlagos legmagasabb nyugdíjat Veszprémben mérték 105 ezer Ft-al. Városunk, Győr csak az 5. helyen áll a ranglétrán (99 ezer Ft).

Az egy adófizetőre jutó személyi jövedelemadó Székesfehérváron volt a legtöbb, ezt követte Győr, Sopron pedig az utólsó előtti helyre került a 9 város közül.

Kultúra és oktatás: sok mozizás, kevesebb múzeumlátogatás

A felsőoktatásban Győr dobogós, második helyen áll a kilenc város közül, csupán Veszprém előz meg minket. Ott 115 hallgató jutott ezer lakosra, Győrben 106.


Múzeális intézmények látogatása szempontjából csak a 6. helyet szereztük meg. Ezer lakosra 757 látogatás jutott. Ebben a kategóriában egyébként Sopron viszi a pálmát 1000 lakosra több mint 1800 látogatás jut.

Mozizásra azonban nem sajnáljuk az időnket. Győr a dobogó csúcsán áll. Ezer lakosra majdnem 3000 mozilátogatás jutott 2009-ben.

Összesítésben Győr került az első helyre, a további rangsot a táblázatban láthatjuk.


Az adatokat a Központi Statisztikai Hivatal készítette. Természetesen figyelembe kell vennünk azt is, hogy minden városnak más adottságai vannak a különböző kategóriákban. Az adatok tájékoztató jellegűek.
Olvasóink írták

 • 8. Mankapunka 2011. január 19. 18:19
  „Ez is egy semmit mondó cikk lett,de sebaj. Valamire csak jó,csak árulják el,hogy mire,mert nem vágom.”
 • 7. kisember1 2011. január 19. 14:47
  „Érdekes a kései statisztika. Mivel semmit nem lehet tanulni belőle. Lásd hulladékgyűjtés. 2009-es adat, 2010-től van új hulladékgyűjtési rendszer. Tehát mikor elhangzik, hogy vacakok vagyunk, már nem is????
  Akkor ennek nincs sok értelme...ez tipikus semmilapátolás jobbról balra.
  Egyébként meg a statisztika. Arról van véleményem. Van két lányom és egy fiam. Vegyük a két tízéves lányomat. Az egyik alacsony és duci, a másik magas és vékony. Az egyiknek szuperül megy a magyar, a másiknak gyengébben, de neki a matek megy kiválóan, míg a másik lányomnak az gyengébben. Eyikűjüknek extra vastag szálú a haja, másiknak nagyon vékony.
  Ha statisztikai adatok készítek róluk, "belőlük": lesz két átlagos magasságú és súlyú, normál hajvastagságú, átlagosan jól tanuló gyermekem...
  De ez nem a valóság....”
 • 6. annobon 2011. január 19. 14:24
  „Na ja, akkor majd egy év múlva kíváncsian várom a 2010-es adatokat is! :)”
 • 5. Nebuchadnezzar 2011. január 19. 14:08
  „KomSzolnak és a rendőrségnek is tennie kellene valamit a hulladékgyűjtő-szigetek fosztogatói ellen!!!
  Amit ezek a fémtolvajok csinálnak, az nem más, mint LOPÁS!!!
  Lezárt "hulladéktárolókból" szedik ki az értékesíthető fémet. Fel lehet az fogni úgy is, mint lakossági hulladék, de az valójában nem más, mint ipar számára fontos és értékes nyersanyag. A KomSzol se azért építette ki drága pénzen ezeket a szigeteket, és vásárolt annyi járművet, hogy üresen fussák a köröket, mert fémtolvajok gyorsabbak voltak náluk. Ezeket az üres köröket is mi fizetjük ki szemétdíj címszóval.
  Tudja bármelyik számítógép előtt ülő társam, hogy melyik átvevő annyira kapzsi, hogy közlekedési táblát, vagy szobrot átvegyen? Gondolom nem, de akik naponta fosztogatják a kukákat és adják le a telepeken a fémet, azok biztos jártasak abban is, hogy kihez lehet illegális dolgokat is leszállítani.”
 • 4. darkman 2011. január 19. 13:20
  „kedves annobon nézd már meg hogy ezek mikori adatok. Az új hulladékgyűjtési rendszer 2010.04.01.-én indult be..., a számlázás pedig még csak most állt át január 1.-től.”
 • 3. dw748a 2011. január 19. 13:10
  „hát ezek 2009es adatok! 2009!!! hol van az már????”
 • 2. annobon 2011. január 19. 12:09
  „Érdekes, hogy "hulladékgyűjtésben hátul kullogunk"! Mintha ezidáig arról áradozott volna a Győr-Szol (ex-Komszol is anno), hogy ilyen meg olyan európai szintű hulladékgazdálkodást vezettek be Győrben... Csipes kukák, kéthetenti ürítés, hulladékudvarok, stb. Akkor hogy is van ez?”
 • 1. dw748a 2011. január 19. 12:02
  „Valakinek nagyon sok ideje van! Fogy a magyar! Megmondta Norbi is :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorsít az Audi: jelentős termelésnövekedés 2010-ben Győrben

2010 sikeres gazdasági év volt az Audi Hungaria Motor Kft. számára, mely a jármű- és a motorgyártás… Tovább olvasom