Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Évente 41 milliós kár: a vandálok és a tinik sem kímélik a győri játszótereket - fotók

A győri játszótereken az amortizációs költség éves szinten közel 23 millió forint, míg a karbantartások, szükséges javítások tervezett értéke 18 millió forint.
"Pár napja nem először kellett azzal szembesülnünk, hogy Kovács Margit utcai játszóterünkön újabb gyerekjáték esett áldozatául a nem megfelelő használatnak.

Megértem, hogy a tinik még lényegében gyerekek, akik nem tudnak ellenállni a mókának a kicsiknek készült játékszereken.

A baj ezzel csak az, hogy a szóban forgó eszközök nem bírják a tizenéves gyerekek súlyát, nem nekik méretezték a játékokat, erre egyébként jól olvasható táblácska is utal minden egyes játékszeren.


Schmeidl Zoltán gyermekei és a széttört hintaló

Rendszeresen le is törik egyik-másik része a játékoknak, szakad a bébihinta, törik a libikóka.

Még nagyobb baj, ha az elfáradt `laprugó´ épp a csöppségek alatt `adja meg magát´, mint az a libikókával elő is fordult nemrég - szerencsére nem történt baleset" - mondta a kisalfold.hu-nak Schmeidl Zoltán.

A győri apuka hozzátette: tapasztalata szerint a megyeszékhelyen tisztességesen és rendszeresen javítják, karbantartják a játszótereket, más kérdés, hogy a vandálok gyakori pusztítása és a nem megfelelő használat miatt állandóan találni meghibásodott játékokat.

A győri szülő által felvetett probléma komolyságát mutatja, hogy a Győr-Szol Zrt. az idei esztendőben a helyi játszótereken közel 23 millió forintos amortizációs költséggel számol, míg az éves karbantartás, szükséges javítások becsült, tervezett értéke 18 millió forint.

"A közterületi játszóterek és a játékok szándékos rongálása miatt hét esetben tettünk rendőrségi feljelentést tavaly.

A vandálok csak a szóban forgó hét súlyos pusztítás során több mint 700 ezer forintos kárt okoztak" - mondta érdeklődésünkre Ozsvart Tamás, a Győr-Szol Zrt. kommunikációs menedzsere.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. gonzo 2012. március 29. 11:26
  „Zszsu,nyugi!:)Tele van az írásod felkiáltójellel:)Nyugi,nincs háború:)Lazíts:)

  Az első mondatod meg egyszerűen nem igaz.De ha igaz is lenne,a jelen témában teljesen lényegtelen lenne:)”
 • 25. kisember1 2012. március 29. 06:32
  „Ennek a játéknak, amit a képen kifeküdve láttok el kellene bírnia két felnőttet. A játékoknak a többszöröse terhelést el kell viselnie probléma nélkül folyamatosan. A gyártóval, kivitelezővel kell olyan szerződést kötni, melyben erre garanciát vállal évekig.”
 • 24. zsazsu 2012. március 28. 15:21
  „23.gonzo Látom Te pedig nem tudod megállni, hogy ne reagálj minden egyes cikkre!
  Én nem azt mondtam, hogy rá lehet ülni, egy olyan játékra egy 30-40-50 kg-os gyereknek, amire ki van írva, hogy hány évesnek való! Bár akár egy 6 éves gyerek is lehet 30 kg, vagy felette!!! Igazándiból csak a kor van meghatározva, ami szerintem akár kevés is lehet! Tudod, mindenki annyi éves, ahánynak érzi magát!!!!!
  Én a hintáról, csúszdáról, és mérleghintáról beszéltem! Nem konkrétan arról ami a képen szerepel, bár szerintem, ha ráültek és bepörögtek a gyerekek(nem a kisgyerekekre gondolok), akkor valószínű, hogy attól tört el, mert ha csak simán ráül egy-két gyerek beszélgetni, attól még nem törik el! Ez is egyszerű!”
 • 23. gonzo 2012. március 28. 13:41
  „22.zsazsu."Nem bírom ki, hogy ne szóljak hozzá a cikkhez!"

  Na,zsazsu,megkönnyebbültél,látod milyen isteni érzés:)

  A cikkben említett játék pedig nem mástól,hanem a többletsúlytól törött le.Azért van az oldalán az a kis táblácska:3-6 éveseknek készült.Ez feltételez egy bizonyos testtömeget.Erre még rájön a tűréshatár,afelett törik.Ennyire egyszerű.”
 • 22. zsazsu 2012. március 28. 12:25
  „Nem bírom ki, hogy ne szóljak hozzá a cikkhez! Nekem két gyermekem van: 10 és 6 évesek! Régóta járom a játszótereket Győrben. Én azt mondom, hogy használják a játszóteret a fiatalok, és itt a 10-20 évesekre gondolok! Bár olyat is láttam, hogy apuka, anyuka ült a hintába! Itt jön a DE!!! Amíg rendeltetésszerűen hasznája valaki a játékot, addig bírja, de Én nem egyszer voltam tanúja felháborító viselkedésnek! Mert bizony ha már bandában vannak a tinik, akkor igen brutál módra is tudnak viselkedni, persze van kivétel, de a kivétel mindig erősíti a szabályt! Valaki normálisan hintázik, mérleghintázik, netán csúszdázik, legyen az 15 éves, attól, még nem megy tönkre a játék! A fiatalok sokszor unatkoznak,bevadulnak, mert az Erzsétet-ligetben számtalanszor kidöntik a padokat, és volt olyan, hogy tanúja is volt az esetnek! "Mert majd Én megmutatom, mit tudok!"”
 • 21. gonzo 2012. március 28. 08:31
  „Madarász,szerintem egyezik a véleményünk.Manka,szerintem veled is.Kellenének játékok a nagyobbaknak is.”
 • 20. Mankapunka 2012. március 28. 00:32
  „gonzo

  Mutass valamit Marcal 2-n a játszótéren,ami még nem tört el egyszer. Van,aki még a régi "indián faházban" is lakott régebbi nyári időszakban.

  Madarász jól írja,15 éves még tényleg gyerek,attól,hogy néha valaki megfarkalja,attól még 1 nap szülőmegvonás után sírna. Inkább mondd azt neki,hogyha így folytatja,akkor a karácsonyt nem otthon fogja eltölteni,hanem a nevelőintézetben,és sírva fogja az anyját kérni,had lássa. Hidd el,vissza fog venni magából. Taposs bele a lelkébe,ha a szép szóból nem ért.”
 • 19. Madarász 2012. március 27. 22:40
  „17. Gonzó, egy 15 éves, akárhogy is nézzük még gyerek, nem az ő hibája, hogy a Bisingerről eltűntek a jó kis békebeli játékok, ami még elbírt egy nagyobb gyereket is. Akármennyire is megjátszák a nagyot, akkor is gyereket, igényük van még a játékra, mivel rájuk nem gondol a város, megpróbálnak azzal szórakozni, amit találnak.

  Most őszintén, ott a Bisinger parkban látsz te olyan játékot, ami nem piciknek való? Nem nyugdíjas játszótérrel kéne bohóckodni, hanem normálisan megépíteni a gyerekenek szánt játszótereket, úgy, hogy ne csak az ovisok talájanak maguknak elfoglaltságot. A Dunakapu térre tervezett mélygarázs árából akár a város összes játszóerét rendbe lehetne hozni.”
 • 18. pancser 2012. március 27. 21:26
  „A vandálok itt Mosonmagyaróváron, a magukkal nem bíró tizenévesek. Messzire hallatszó nyerítéssel ugrálnak hintáznak a nem nekik készült berendezéseken. Verseny is van, beszeszelt kis <moderálva>háziak azon versenyeznek ki tudja a kicsik műanyag csúszdáját beszakítani!”
 • 17. gonzo 2012. március 27. 19:42
  „Mikor rászóltam a kiscsajra múltkor a Bisinger-játszótéren,hogy szerintem nem neki való már az a játék,visszaválaszolt,hogy szerinte meg de.Most mit lehet ilyenkor csinálni?40 éves fejjel nem bírok(szót érteni) egy 15 éves tinivel:)Én azt mondom ne,ő meg visszaszól,hogy de.Patthelyzet:)
  Ha letörik a játék,én fizetem-veletek együtt.Emellett,ha letörik,a kicsik hetekig nélkülözik.

  Tényleg kellene valami játszótér a nagyobbaknak is,ahogy már előttem is írták.Ők is szeretnek még mászókázni,hintázni.A belvárosi nyanyajátszótérre költött pénzből mondjuk.Mert ott én még nem láttam senkit kondizni:)”
 • 16. gonzo 2012. március 27. 19:31
  „Manka,Marcalkettő,Kovács Margit utca vége.Azt nem bírja,ha 2 esetleg 3,de néha 4 tizenéves tevegel rajta.”
 • 15. mozart 2012. március 27. 19:30
  „Ugyanez a helyzet a Szent Imre út 3-9 mögött is. Ha meg rájuk kiabálunk, hogy hagyják abba, mert a hinta nyikorog a hátsójuk alatt, még nekik áll feljebb. Az a szerencséjük, hogy a hinta kívül van a tízliteres vizes vödör hatósugarán. Párszor már megöntöztem volna őket. :-)”
 • 14. Mankapunka 2012. március 27. 17:20
  „Szerintem a széttört meg az eltört között van különbség. Képekből,ha jól látom,ez kint van Gyirmóton.

  Azért a -18 fokokat lehet nem bírta az anyag,és ezért tört meg. Főleg,ott a víz mellett a puszta szélén hidegebb van,mint a likócsi mérőállomáson.”
 • 13. onem 2012. március 27. 16:57
  „Kevesebb mint 41 millióból telne parkőrökre is...”
 • 12. kisember1 2012. március 27. 14:26
  „10. Griffin 2012.03.27. 13:09
  Nekem volt egy hosszas beszélgetésem a közterületes vezetővel...őszinte leszek, teljesen nem volt értelme, sőt még én éreztem magam hülyének...”
 • 11. Mankapunka 2012. március 27. 14:04
  „Ezt hozta az Unió,ezzel együtt kell élnetek sajnos. Nyugi,jön majd egy másik világ,egyszer.”
 • 10. Griffin 2012. március 27. 13:09
  „Mosonmagyaróvár ugyanilyen helyzetben - csak senki nem mer szólni, pedig az ablakából bárki láthatja, hogyan töri-zúzza Dömperke és Dzseniferke a játszótéri játékokat, anyu cigizik közben a padon, apu szotyizik, a nagyobb tesó lehozza a kutyát, hadd könnyítsen magán ő is - szép kis családi idill - nap mint nap, fiktív nevekkel, de így zajlik az élet
  nem éjjel, fényes nappal
  és ki mer szólni? senki...
  rajtunk is múlik, drága magyar véreim!
  volt, hogy lefotóztam, és csak azért részesültem csupán verbális támadásban , mert apuka rájött ránézésre, hogy erősebb vagyok - de mégsem ez lenne a megoldás!
  drága közterületesek..játszóterek környékén óránként felbukkanni tessék, mert ha én nem szólok, más senki, ha közömbösek vagyunk, sosem változik semmi, csak jajgatunk itt az újságban...”
 • 9. kisember1 2012. március 27. 12:14
  „8. Madarász 2012.03.27. 11:59
  Olvass vissza, mert ugyanazon állásponton vagyunk....teljesen egyetértek veled. Lázító, hogy nem terveznek nagyobbaknak játékot, illetve amit igen, azt is vacakul kivitelezik.
  1. kisember1 2012.03.27. 07:00

  Van két 11 éves lányom és valóban igen nehéz olyan játékot találni, amik még őket is elbírják....mikor a 3 éves öcsikével lemegyünk. Igényük pedig nekik is lenne még játszani az Isten szabad ege alatt.”
 • 8. Madarász 2012. március 27. 11:59
  „4. A mi időnkben a játszótéri hinta nem esett szét egy egy 12-13 éves gyerek alatt! Nem olyan játékokkal kéne teletűzdelni a játszótereket, ami csak max. 6 éves gyereket bír el!

  6. Azt hiszem már rég kinőttem a tini korból és nem szoktam játszótérre járni. Indoknak nem indok, de az önkormányzat hibás törekvései generálják a problémát. Vagy szerinted a 6 év alatti gyerekek szeretnének csak a játszótéren játszani?! De nyugdíjas játszótér ugye kell a városnak?!

  5. Ugye tudod, miért nem vertük szét a játszóteret? Mert normális játékok voltak, hinták, csúszdák, mérleghinták, amik egy felnőttet is elbírtak, ma meg bemész egy játszótérre és annyira EU komform, hogy legtöbb helyen már a nagyobb óvodások sem találnak maguknak megfelelő játékot, mert a legtöbbet kb. 70 centis és 20 kg-os gyerekre tervezték. Ha tennének a játszóterekre egy-két régi vágású mérleghintát, láncos hintát, amiben van elég anyag, nem a kicsiknek szánt játékot barmolnák szét a nagyok.”
 • 7. klotzild 2012. március 27. 11:06
  „Kisember1
  Ebben teljesen igazad van.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyalogost gázoltak Győrben - Súlyos sérült - Galéria

Súlyos közlekedési baleset történt Győrben a Fehérvári út és a Katona József utca kereszteződésében… Tovább olvasom