Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Évek óta kevés a jelnyelvtolmács

Ahogyan országosan, úgy a megyében is hiányszakma a felsőfokú jelnyelvtolmács, megyénkben egyedül dr. Neubergerné R. Margitnak van ilyen képesítése.
Szerinte országos gondról van szó, a jelenlegi létszám legalább 4–5-szörösére lenne szükség.

Kurunczi János alapítóra, később pedig munkája folytatójára, Belecz Istvánra emlékeztek a siketek és nagyothallók (Sinosz) győri egyesületének tagjai a siketek világnapján. Horváth Ferenc, a civil szervezet elnöke elmondta, 1950. szeptember 10-én alakult a szervezet, ezt az időszakot is visszaidézték, ahogy azokat a tevékenységeket – a színjátszást és a sportot –, amely igazi közösséggé formálta a tagokat. Az akkori 20-as létszám mára 227-re duzzadt annak ellenére, hogy a sorstársak többségét nehéz megszólítani, kimozdítani otthonából.

A hatvanéves jubileumra nemcsak a Sinosz tagjait, de a sérültséggel élők több közösségét is meghívták.
A hatvanéves jubileumra nemcsak a Sinosz tagjait, de a sérültséggel élők több közösségét is meghívták.

Az elnök szerint a többség nagyon szívesen vállalna munkát, bármilyen területen szívesen elhelyezkednének a számítógépes adatrögzítéstől a raktárosi vagy manuális tevékenységig. Keresettek a jelnyelvi tolmácsok, akikből évek óta hiány van. Ennek háttere kettős, ugyanis több millió forintba kerül egy felsőfokú jelnyelvtolmács képzése, ám (annak ellenére, hogy kevesen dolgoznak az országban) bizonytalan a helyük, elhelyezkedési lehetőségük, a szervezeteknek pedig nincs pluszpénzük erre.

Dr. Neubergerné R. Margit hét éve jeltolmács, több mint 400 regisztrált sorstárssal van kapcsolatban, azaz szükség esetén a jelnyelv segítségével közvetít a rendőrségen, az orvosnál, az iskolai és a banki ügyek intézésében. Van gépészmérnök-hallgatója, szociális gondozója, középiskolása, akiknek felkészülésében és a vizsgáikban is segít.
„Imádom csinálni, mert benne vagyok az életükben, és tudom, hogy nagy szükség van rám. Az életüket a jelnyelv segítségével teljes értékűként élhetik meg."

A siketek és nagyothallók Győr támogatásának köszönhetően nemrég új helyre, az Árpád út 65. szám alá költöztek, ez a korábbihoz hasonlítva jóval világosabb, napfényesebb, klubfoglalkozásaikat is szívesen tartják itt.

Olvasóink írták

 • 3. prettywoman 2010. október 11. 12:37
  „Kedves hacsex! Örömmel olvasom válaszát. Kérdésem, hogy ki lenne az illető, akihez járni lehetne haladó tanfolyamra (a nyáron tettem le az alapfokút)? Mi módon érhetném el? Tud-e e-mail címet adni? Ha nem publikus, én megadok egy címet, ahova szívesen várnám a válaszát. Előre is köszönöm.
  E-mail: ladybird65@citromail.hu”
 • 2. hacsex 2010. október 07. 16:07
  „Az 1. hozzászóló véleményét cáfolni vagyok kénytelen, mivel már több jelnyelvi oktatóval is rendelkezünk! Egy, a következő jelnyelvi tanfolyam indításakor már más jelnyelvi oktatót is be tudunk állítani! De ezért minden érdeklődőnktől türelmet, és megértést kérek!”
 • 1. prettywoman 2010. október 06. 17:59
  „A baj az, hogy ha valaki szeretné tanulni a jelnyelvet, kicsi a választék azokból is, akik tanítják. Győrben legalábbis. Akit ismerek, nagyon trehány, laza és rémségesen egyszerű csaj. De ő tanítja, és nem tudom, kit lehetne helyette választani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint bombariadó a bíróságokon

Bombariadó miatt ismét kiürítették a Győrben a városi és a megyei bíróság épületét szerda reggel.… Tovább olvasom