Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Év végére az autóké lesz az elkerülő

Az egyéves csúszás miatt biztosan többe kerül az enesei elkerülő a tervezettnél. A kivitelező és a beruházó egyelőre nem jutott egyezségre arról, hogy mennyivel.

Az utolsó simításokat végzi a CÉ-LA Enese 2009 konzorcium – amelyet a Colas Építő Zrt. és a Lavinamix Építő Kft. alkot – a leendő M85-ös gyorsforgalmi út enesei elkerülőszakaszán. A munkálatok a befejezéshez közelednek, a kivitelező november 30-i dátummal készre jelentette a beruházást – tájékoztatott a Kisalföld kérdésére Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője.

Az elmúlt hetekben a hét kilométeres szakasz Kóny felőli végét váltakozó félpályás forgalomterelés mellett rákötötték a 85-ös főútra. Ehhez elbontották a régi burkolatot és kiépítették az új nyomvonalat. A két cég jelenleg a befejező munkálatokat végzi. Ezek közé a végleges forgalomtechnika kihelyezése, a növénytelepítés, a területrendezés, a vadvédő kerítések építése, valamint a párhuzamos földutak kialakítása tartozik.

Loppert Dániel hozzátette: a jövő héten megkezdődik a műszaki átadás-átvételi eljárás, amelynek lezárása után, várhatóan az év végén, már az autósok is használatba vehetik az útszakaszt.

A Kisalföld többször beszámolt róla, hogy az Európai Unió és a magyar állam pénzéből megvalósuló fejlesztés jelentős csúszásban van. Az eredeti szerződés szerint tavaly november 30-ra kellett volna elkészülnie, csakhogy a megelőző régészeti feltárás befejezésére az állam nem biztosított időben pénzt. Az ásatást így ezen a nyáron tudták csak elvégezni a régészek. A késés pluszpénzbe kerül, de hogy mennyibe, arra egyelőre nem kaptunk választ. Loppert Dániel azt közölte: a konzorcium már benyújtotta igényét, azonban a többletköltségekről még egyeztetés folyik a felek között. A munkát eredetileg áfával együtt 7,2 milliárd forintért kapta meg a két cég.

Miért készült? Az új út elsősorban nem azért készült, hogy tehermentesítse Enesét. A szakasz a Győrt Szombathellyel összekötő M85–86-os gyorsforgalmi út része lesz. Néhány év múlva a kisalföldi és a vasi megyeszékhely között 110 kilométer per órás sebességgel haladhatunk, kétszer két sávon. Vas megye előbbre tart, ott a váti és a szelestei elkerülő már elkészült.

Olvasóink írták

  • 2. bn 2011. november 23. 15:30
    „vagy 10 évet csúszott...”
  • 1. kroly 2011. november 23. 14:27
    „Szép csak szerintem kéne mág egy sáv ahol a markolo tudna zavartalanul dolgozni eső után.Nyáron esö után mindig szétfolyt az ut,igaz rág esett kiados eső de reméllyők talán már összetömörödött a töltés .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üvegeket szállító kamion `fordult le´ a töltésen Vámosszabadinál - fotók

A kisalfold.hu információi szerint a vámosszabadi határt követő híd közelében szenvedett balesetet… Tovább olvasom