Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Eurovegas-per: Asamerrel vagy nélküle születik ítélet, ha...

˝Az alperes dolga, hogy Hans Asamer a következő tárgyalási napon tanúként megjelenjen: ha nem lesz itt, nélküle hozok határozatot˝ – mondta a 48 millió eurós üzletrészről szóló perben a bíró kedden Győrött. A volt részvényes, Seyfried ismét perbeli egyezséget ajánlott.

Bár szeptemberben még úgy tűnt, Ausztriában folytatódhat a bírósági tárgyalás a kiemelt jelentőségű ügyben, kedden mégis ismét a Győri Törvényszéken ültek a felperesi és alperesi képviselők. Hans Asamer most sem volt közöttük. Dr. Megyes Géza bíró azzal kezdte: szeretne tisztán látni, egyáltalán szükség van-e Asamer meghallgatására. Mindkét fél fenntartotta korábbi kérelmét: Rudolf Seyfried volt részvényes szerint a 2007-es szerződés módosítás alapján – ahol kipontozva hagyták a fizetés időpontját – jár neki a 48 millió euró, mivel ő már teljesített. Az alperes jogi képviselői ennek esedékességét firatták, mondván, az csak a kaszinóváros projekt elindulásakor (a részvények 80 százalékának eladásakor) lesz aktuális.

Dr. Horváth T. Béla, Seyfried ügyvédje szerint követelésük jogosságát az is igazolja, hogy 2011 óta a magyar államnak kötbért fizetnek a projektgazdák. A bíróságnak becsatolt egy egyenlegigazolást is, melyben három nappal a 2007-es szerződésmódosítás után az akkori vevő, az Eurovegas Hungary kérésére Seyfried rögzítette követelését.

Az elsőrendű alperes részéről ezután dr. Flórián Tamás beadta azt a részványátruházási megállapodást, melyet 2007-ben kötöttek a befektetőjelölt Eight Wonderrel. „Ez is bizonyítja, hogy a felek a szerződésmódosításkor még nem tudtak konkrét dátumot beírni" – utalt arra, hogy a Seyfriednek járó pénz csak a részvények eladása után lett volna esedékes, ami a mai napig sem történt meg.

A bíró megkérdezte, további bizonyítási indítványa van-e a peres feleknek. Az alperes Hans Asamer meghallgatását kérte. Horváth T. Béla szerint azonban „Asamer már háromszor nem tartotta fontosnak, hogy eljöjjön", így szerintük csak az időt húzzák.

Dr. Megyes Géza úgy látja: a felek ugyanazokra a megállapodásokra hivatkoznak, csupán az értelmezésben van eltérés. „A jogi következtetés viszont az én dolgom: a peres eljárás ítélethozatalra érett" – közölte.

Hozzátette: „Asamert én fogom meghallgatni. Önöknek kell előállítani a következő tárgyalási napra: ha nem lesz itt, nélküle hozok határozatot" – mutatott az alperes jogi képviselőire. Azzal indokolt: nem szeretné, ha másodfokú tárgyaláson Asamer meghallgatásának hiányára hivatkoznának. Dr. Rákosfalvy Zoltán, az alperesek jogi képviselője megerősítette: megbízói ragaszkodnak az osztrák üzletember meghallgatásához. Bár Asamert tegnapra nem idézték be, az ügyvéd mégis ismét orvosi igazolást nyújtott be állapotáról.

A felperes képviseletében dr. Horváth T. Béla azután a bírótól azt kérte, kísérelje meg a felek közötti perbéli egyezséget. Ajánlata szerint a megállapodás megkötésekor 10 millió eurót, a kaszinóváros építésekor 7 millió eurót, az első kaszinó megnyitásakor újabb 7 millió eurót kapna ügyfele. Rákosfalvyék megbízói az ajánlatra 15 napon belül válaszolnak.

Ha Asameréknek fizetniük kell, kérdés: befolyásolja-e majd a kaszinóváros felépültét. Az újabb, dél-afrikai befektetőjelölt felbukkanása mellett ugyanis úgy tudjuk, nyáron komoly fizetési nehézségekkel küzdött a projektgazda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Féktelenül a Szent István úton - Két autó ütközött Győrben

A pirosban álló Audi hátsójába rohant szinte fékezés nélkül egy Seat Győrben a Szent István úton a… Tovább olvasom