Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Európai uniós és hazai támogatással

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség kétnapos tanulmányutat szervezett a sajtó képviselői számára, az út során európai uniós és hazai támogatással megvalósult mintaprojekteket mutattak be.

A média képviselői két projekteseményen is részt vehettek: a Pinka-völgyi települések vízrendezését elindító rendezvényen, valamint a 7328. számú út felújításának bemutatásán.

Két nap alatt a régió három megyéjében kilenc településre látogattak el az érdeklődők, s tizenkét projektet tekintettek meg. A helyszíneken a polgármesterek, a kistérségi koordinátorok és a támogatottak képviselői voltak jelen.

Közel kétezer hazai támogatású és több mint 240, a Nyugat-dunántúli Operatív Program által támogatott projekt közül választották ki a helyszíneket. A résztvevők nem csupán a projektekkel ismerkedhettek meg az utazás során, hanem a nyugat-dunántúli régió minden megyéjét bejárva a térség sokszínűségével, szépségével is. Két megyei helyszínről számolunk be írásunkkal.


Győrben a Széchenyi tér

A tanulmányút második megállója Győr volt, a megyeszékhelyen a Széchenyi teret és környékét Németh Zoltán alpolgármester, Mayer Gábor, a Győri Városfejlesztési Kft. ügyvezetője, Körmendy Gál, a Győri kistérség koordinátora és Szerdahelyi Judit, a győri polgármesteri hivatal stratégiai tervezési csoportjának vezetője mutatta be.

A Nyugat-dunántúli Operatív Program (NYDOP) által támogatott funkcióbővítő fejlesztés során a cél egy korszerű, mai eszközökkel létrehozott városi tér kialakítása volt, ahol alapvető szempont a városi tér mindennapi életében a differenciált, többfunkciós használat biztosítása (pihenés, gasztronómia, kultúra, együttlét és gazdasági, kereskedelmi funkciók). A kiemelt projekt tervezett összköltsége majdnem eléri a kétmilliárd forintot, a megítélt támogatási összeg pedig 896,5 millió forint.

A tanulmányút második megállója Győr volt, a megyeszékhelyen a felújított Széchenyi teret nézték meg a résztvevők. Fotó: Kisalföld-archívum
A tanulmányút második megállója Győr volt, a megyeszékhelyen a felújított Széchenyi teret nézték meg a résztvevők. Fotó: Kisalföld-archívum


Fertőszentmiklóson a házi segítségnyújtás

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács által odaítélt támogatással, hazai decentralizált forrásból újult meg a Fertőszentmiklósi Gondozási Központ, ami integrált, vegyes profilú intézményként idősek otthonát és klubját, házi segítségnyújtást, valamint szociális étkeztetést működtet. A média képviselőit és a Regionális Fejlesztési Ügynökség munkatársait Horváth Tibor, Fertőszentmiklós polgármestere, Kovácsné Keskeny Edina, az intézmény vezetője, valamint a város jegyzője, Török Melinda fogadta. A 35 fő bentlakásos szakellátását és további 20 ember nappali ellátását vállaló intézmény körbejárása, valamint a felújítás részleteinek bemutatása után ebéddel kedveskedtek vendégeiknek. Az önkormányzat sikeres pályázata révén felújították az épület homlokzatát, a tetőhéjazatot és a vizesblokkokat, valamint szigetelték a padlást és az udvar térburkolatot kapott. A 2008-as „önkormányzati fejlesztések támogatása területi kötöttség nélkül" (CÉDE) pályázaton a város a felújítás költségeinek mintegy felét, 11 millió forintot kapott a tanácstól, összes költségük 23 millió volt.

Szociális és idősek gondozását vállaló intézmények megépítésére, illetve bővítésére az elmúlt öt évben összesen 109 millió forint támogatást ítélt meg a tanács, a projektek összesen 160 millió forintba kerültek.


Zaláé a legnagyobb összeg

A különleges túrán a regionális fejlesztési tanács elnöke, Balogh József elmondta: a régióban a három megye (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala) együttesen 3 milliárd forintos támogatásban részesül hasonló korszerűsítési munkákra ebben a kétéves programban, az 1,3 milliárdos projekt révén a legnagyobb összeg ebből Zala megyének jutott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pannonhalmi és a soproni borvidék milánói borkóstolója

Tizenhárom magyar pincészet mutatkozott be az észak-itáliai nagyvárosban. Tovább olvasom