Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Európai színvonal a térség gyermekeinek

Ütemesen zajlik a gönyűi Kék Duna Óvoda teljes körű felújítása és átépítése. A kétszintessé váló, új funkciókkal és helyiségekkel bővülő, legújabb európai szabványoknak megfelelő mikrotérségi óvodaközpontot augusztus végén adják át.

A Bem József utcában, az iskola mellett található Kék Duna Óvoda 1979-ben nyitotta meg kapuit. Öt csoportjában 125 gyermek kapott elhelyezést, mindennapjaikat 11 óvodapedagógus és 5 dajka irányítja. Az intézmény 2003-ban egy új épületrésszel bővült, majd 2010 nyarán megkezdődött a teljes átalakítás, felújítás, melynek keretében komplett emelettel bővül az épület.

Az intézmény azon túl, hogy Gönyű óvodásainak nyújt tartalmas ellátást, a mikrotérség sajátos nevelési igényű gyermekeinek integrációját is vállalta. Az átadás határideje augusztus vége – tudtuk meg Hengster Zsuzsanna óvodavezetőtől.

Látványterv – A mai esztétikai és funkcionális szabványoknak megfelelő, európai szintű óvodát adnak át hamarosan Gönyűn.
Látványterv – A mai esztétikai és funkcionális szabványoknak megfelelő, európai szintű óvodát adnak át hamarosan Gönyűn.

A teljes akadálymentesítésen túl a lifttel is megközelíthető emeleten új, korszerű, többfunkciós csoportszoba lesz. Belső ablakán át a pedagógus figyelemmel kísérheti a mosdóban zajló tevékenységet is. A csoportszoba másik oldalát belga tükörrel látják el, így a monitoringhelyiségből a gyermekek zavarása nélkül figyelemmel kísérhető a sajátos nevelési igényű gyermekek integrációja a közösségben. A monitoringszoba másik oldalával szomszédos fejlesztőhelyiségben a szakpedagógusok munkáját figyelhetik meg szülők, kollégák, hallgatók. Az óvoda az NYME Neveléstudományi Intézet hallgatóinak nyújt gyakorlati terepet a pedagógiai programokban, erről megállapodást kötöttek Kovácsné dr. habil. Németh Mária igazgatóval.

A kézművesszoba a kreatív tevékenységhez biztosítja a feltételeket, a nagyméretű tornaszoba speciális eszközei mind az egészséges, mind a mozgásukban korlátozott gyermekek testi fejlesztését és terápiás foglalkozásokat is lehetővé tesznek. A kis konyha alkalmas az ünnepi készülődésekhez. A földszinten újdonság az új folyosó, a kibővült nevelői szoba és a Himalája sótéglákból kirakott, ionizátorral ellátott sószoba.

Építkezés: A felújítás során egy akadálymentesített emelettel, benne különleges pedagógiai funkciójú helyiségekkel bővült az óvoda.
Építkezés: A felújítás során egy akadálymentesített emelettel, benne különleges pedagógiai funkciójú helyiségekkel bővült az óvoda.

Telek-hozzávásárlással a duplájára növelték az udvar területét, ahol egy igazi kis ˝miniarborétumot˝ alakítanak ki gyümölcsfákkal, cserjékkel, bokrokkal, veteményeskerttel, kerti tóval, náddal, nagy zöld gyepfelületekkel, sok kihelyezett madáretetővel. Az automata locsolórendszer kiépítését az E.ON több mint félmillió forinttal támogatta.

A kertben sok új udvari mozgásfejlesztő játékeszköz, kerékpárút, szalonnasütő és igazi parasztszekér is szolgálja a gyermekek örömét és a környezetvédelmi nevelést. Az óvodától az egyetemig tartó Erdőpedagógiai projektbe – melyet szintén dr. Németh Mária vezet – így magas színvonalon kapcsolódhat be a gönyűi intézmény.

Mindezen kívül az óvodában van még lehetőség német és angol nyelvi foglalkozásokra, fejlesztőpedagógiai programokra, zenepedagógus és balettművész által tartott órákra, hogy a Kék Duna Óvoda valóban betölthesse mikrotérségi szerepkörét és szolgáltatásaival megadja azt, amit egy városi óvoda nyújthat.

Olvasóink írták

  • 1. urbaniastapista 2010. augusztus 05. 18:24
    „T. cikkszerző!

    Már megint megsértette a Kisalföld a szerzői jogi törvényt. A cikkben ott az épület terve, amit a tervező megjelölése nélkül publikáltak. Kell egy per, hogy betartsák a törvényt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Edzőtáboroztak az önkéntes tűzoltók

Több mint ötven tagja van a Börcsi Tűzoltó Egyesületnek, de évről évre újabb fiatalokat is bevon… Tovább olvasom