Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Európai sziget magyar kórházban

Győr - A ˝Kérjük, ne kopogjon!˝ tábla helyett információs pult, koszos mosdók helyett tiszta vécék; légkondicionált kezelők várják a betegeket: Európa egy kórházi emeleten.

A győri Petz-kórház Vasvári Pál utcai baleseti szárnyán a harmadik emeleti sebészeten a liftnél nem mindegy, hogy balra vagy jobbra fordul az ember: a jelen, illetve a jövő, de mondhatnánk úgy is, a magyar és az európai egészségügy között választhat. Elkészült ugyanis a hasi sebészet szakambulanciájának felújított szárnya, nagyrészt alapítványi, illetve a kórházi büdzséből kigazdálkodott pénzből. A betegeket információs pult fogadja, ahol papírjaikat beveszik, s hangosbemondón szólítják a kezelőbe; a váróterem kényelmes és tiszta – éppúgy, ahogy a vécék és a mosdók is. Aki járt már magyar kórházban, az pontosan tudja, hogy ez utóbbi önmagában sem kis szó...

Öt új kórterem, légkondicionált kezelők fogadják továbbá azokat a betegeket, akik ambuláns kezelésre vagy az úgynevezett egynapos műtétekre érkeznek. Félreértés ne essék: ez nem VIP, vagyis fizetős részleg, ez ˝sima˝ osztály.

Az új kezelőkben és kint a várókban is az átlagbetegek fordulnak meg, ez nem fizetős, hanem felújított részleg. Fotó: Krizsán Csaba
Az új kezelőkben és kint a várókban is az átlagbetegek fordulnak meg, ez nem fizetős, hanem felújított részleg. Fotó: Krizsán Csaba

Prof. Oláh Attila osztályvezető főorvos, aki egyben a kórház orvos igazgatója is, sorolja a betegségtípusokat, amelyekkel erre az osztályra kerülnek a páciensek: ˝Itt fekszenek a sérv- és komplikációmentes epeműtéten átesett betegek, itt végezzük az egyszerűbb sebészeti beavatkozásokat, de szintén itt tarthatjuk – zömében 24 órás – megfigyelés alatt azokat a betegeket, akiknél azonnal nem lehet eldönteni, hogy van-e például vakbélgyulladásuk.˝ Az osztályvezető professzor arra a kérdésünkre, hogy ez a „mintaosztály˝ hírvivő lesz-e, s így hasonló átalakításokra lehet-e majd számítani a többi osztályon is, azt válaszolta: ˝Nyilvánvalóan pénz kell egy ilyen átalakításhoz, mi azt szerettük volna, ha a betegek – és a kórházi személyzet is – komfortosabban éreznék magukat ezen az osztályon. Ennyit biztosan sikerült elérni, s reméljük, lesz folytatás.˝

Az tény, hogy a betegek elégedettek a látvánnyal és az új rendszerű kezelésekkel. Mócz Olivér az édesapját hozta vissza az osztályra: orvosi konzíliumra lesz szükség egy esetleges új műtét kapcsán. „Süttőről jöttünk, mi korábban az esztergomi kórházba jártunk. Nehéz lenne az ottani viszonyokat ezzel összehasonlítani... De a legfontosabb az, hogy a győri hasnyálmirigy-specialistákban száz százalékig megbízunk, s remélem, most is tudnak segíteni az édesapámnak."

Egy másik győri férfi kizáródott sérvvel érkezett, így úgy készül, hogy valószínűleg még aznap meg is műtik. Szerencséjére nincs sok összehasonlítási alapja a többi kórházzal, de amit itt lát, azt kifejezetten jónak tartja.

Kórházi viszonyok. Sok SMS érkezett már lapunkhoz – s a kórház belső felmérése is azt az eredményt hozta –, hogy a mosdók állapota a betegek véleménye szerint messze nem „európai". Ez nyilvánvalóan így van, s ki kell mondani, hogy ez az osztály sem orvosol minden problémát, annyit igen, hogy a sebészet harmadik emeletén kulturált helyiségek fogadják a betegeket.

Olvasóink írták

  • 2. lótusz 2009. július 13. 16:00
    „igen. nem foglalkozik veled az orvos hiába fizeted a tb-t kénytelen vagy maszekba menni rájössz hogy így se mész semmire. miért sláger a tisztaság? a parlamentbe is bekerül a hirekbe ha nincs kosz?”
  • 1. Truder 2009. július 09. 16:08
    „Örülök neki,de ennek nem szabadna hírnek lenni,ez lenne a normális!Ugyanis Európában vagyunk,ami magyar,annak egyben európainak is lenni kéne!!!Nem csak az áraknak,hanem egyéb(egészségügyi)szolgáltatásoknak is.Elég járulékot lecsekkolunk,a balkáni fizetésünkből...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagymama 250 éves ereklyéje

Győr–Hegyeshalom - Fél év börtönt kapott felfüggesztve egy Tolna megyei férfi Győrben, amiért… Tovább olvasom