Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Európai milliárdok három beruházásra

Győr-Moson-Sopron - A kormány szerdai döntése értelmében megyénkben három monstre beruházás kezdődhet el európai uniós támogatásból a szerződések megkötése után jövőre.

Lesz pénz a fertődi Esterházy-kastély felújítására, a Pannonhalmi Főapátság turisztikai fejlesztésének újabb ütemeire és a Sokorópátka Kajárpéc közötti út megépítésére.

Újabb három nagyberuházás kezdődhet európai uniós támogatásból a megyében jövőre. A várható költségek meghaladják az ötmilliárd forintot.
A kormány szerdai ülésén döntött az európai uniós támogatásból megvalósítandó, kiemelt – azaz külön pályáztatás nélkül „nyertes" – projektek újabb csomagjáról.

A Pannonhalmi Főapátság turisztikai fejlesztésének újabb ütemeire több mint egymilliárd forint juthat. Fotó: Bertleff András

A kabinet az elé került száz fejlesztés közül 71-re adta áldását – ezek össztámogatási igénye 135 milliárd forint –, 16-ot továbbfejlesztésre visszaküldött, 13-at pedig elutasított.

A részletes listát tegnap hozta nyilvánosságra a Kormányszóvivői Iroda, amelyből kiderül, hogy a nyugat-dunántúli régióban hét, ezen belül Győr-Moson-Sopron megyében három monstre beruházás kezdődhet el a szerződések megkötése után jövőre. A legnagyobb tétel a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága által vitt „Eszterháza Közép-európai Kulturális Központ" projekt. Ez magában foglalja a fertődi Esterházy-kastély épületrészeinek restaurálását és felújítását, hogy a 2009-es Haydn-évfordulót már méltó környezetben ünnepelhessék.

Ugyancsak jut brüsszeli (és hazai) pénz a Pannonhalmi Főapátság turisztikai fejlesztésének újabb ütemeire. A lajstromban szerepel a Sokorópátka és Kajárpéc közötti út is: 3,5 kilométeren meglévő burkolatot újítanak fel és szélesítenek, további 3,8 kilométeren meglévő földúton alakítanak ki új nyomvonalat. A Sokorópátka és a kistérségi központ Tét közötti közúti távolság így jelentősen csökken.

Utóbbi beruházás támogatási igénye 744 millió, a pannonhalmié 1 milliárd 273 millió, a fertődié 3 milliárd 359 millió forint. A Kormányszóvivői Iroda ugyanakkor azt hangsúlyozta: a végleges összegek egyelőre nem határozhatóak meg pontosan, ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szakértői a szerződéskötések előtt még egyszer megvizsgálják a fejlesztések megtérülését, költség-haszon elemzést végeznek, és a kiadásokat ahol csak lehet, ésszerűen csökkentik.

A döntés egyébként azt jelenti, hogy a kormány egy az egyben elfogadta a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács szeptemberi javaslatát. Molnár Csaba, a tanács elnöke, győri országgyűlési képviselő ezt rendkívüli sikernek tartja. Lapunknak elmondta: a fertődi fejlesztés a soproni térség, a pannonhalmi pedig Győr idegenforgalmát is magával húzhatja. Szerinte az új út megépítése nagymértékben javítja a sokorói térség közlekedési kapcsolatait.

Több projekt már nyáron átment
A kormány 258 kiemelt projektet már az „első körben", nyáron jóváhagyott. A megyében az akkori döntés eredményeként számos alsóbbrendű útszakaszt felújítanak, megvalósul a Nagy-Pándzsa-vízgyűjtő revitalizációja, a kapuvári kórházban pedig angiológiai rehabilitációs központot alakítanak ki.

 
 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízezer gyermek karácsonya

A Baptista Szeretetszolgálat idén is meghirdeti rendkívül rokonszenves akcióját, amely tavaly… Tovább olvasom